2007 sıcak ve susuz bir yaz olacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'yi sıcak ve kurak bir yaz bekliyor. Yağışlar Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu'yla Doğu Anadolu'nun güney kesimlerinde aralıklarla sürerken, yurdun diğer kesimleri hafta sonuna kadar açık ve az bulutlu olacak. Hava sıcaklığı tüm yurtta dört ila altı derece artarak mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.

Sıcaklığın sadece bu hafta değil, yaz boyu mevsim normallerinin üzerinde olması bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan, yaz aylarında sıcaklığın mevsim normallerinin bir-iki derece üzerinde, yağışlarınsa mevsim normallerinin bir miktar altında olacağını söyledi. Buna göre, temmuzda termometreler Diyarbakır'da 39.4-40.4, Antalya'da 35.4-36.4, İstanbul'da 29.5-30.5 derecelerde gezinecek.

'Türkiye'nin yağış rejimi düzensizleşti'

Peki ya yağışlar? Türkiye'de yaz yağışlarının yıllık toplam yağışın sadece yüzde 8-13'ülek bölümünü oluşturduğunu söyleyen Kayhan'a göre bu yazın yağışsız geçmesinin kendi başına çok önemli bir etkisi yok. Ama yine de temkinli davranmak gerekiyor: "İklim değişikliği, Türkiye'ye yağış rejiminin düzensizliği olarak yansıyor. İç bölgelerdeki yağış kuvvetli olsaydı, hem yeraltı suları beslenecek hem tatlı su kaynakları açısından azami kazanç sağlanacaktı. Türkiye'de bu yıl kuraklık yaşanıyor. Şu an meydana gelmiş olan açığı kapatmak için birkaç yıl boyunca arka arkaya mevsim normali üzerinde yağış gerekiyor. Yağışta oluşabilecek en ufak bir negatif dalgalanma, bölge insanının tatlı su kaynağı açısından sıkıntıya girmesine sebep olacak. O yüzden de kuraklığın iyi yönetilmesi gerekir."

İklim değişikliğinden söz ederken uzun süreli kuraklık, arkasından yağışlar, buna bağlı seller ve taşkınların ardından gelen kuvvetli sıcak hava dalgalarını kapsayan meteorolojik hadiselerin dikkate alınması gerektiğini belirten Kayhan, "Türkiye'nin son 10 yılına baktığınız zaman, meteorolojik hadiselerde artış görüyoruz, bunun da kuvvetlenerek sürmesini bekliyoruz" dedi.

Kayhan'a göre Türkiye yine de iklim açısından şanslı: "Türkiye konumu itibarıyla adeta dünyanın merkezinde. Dört ana basınç sisteminin merkezinde bulunduğu için iklimsel zenginliğe sahip. Bu bölgede tarih boyunca yaşanan büyük savaşların tek nedeni de bölgenin iklimsel özellikleridir. Yani o savaşlar, iklim savaşlarıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber