VATAN'ın anketi: Meclis'e 4 parti giriyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESTİMA'nın VATAN için düzenlediği seçim anketine göre Meclis'e AKP ve CHP'nin dışında DYP-Anavatan ittifakı DP ile MHP de giriyor

BU PAZAR SEÇİM OLSA

Ankara'da siyaset, Başbakan Erdoğan'ın 24 Nisan'da, ?Cumhurbaşkanı adayım, bu harekette beraber yürüdüğüm kardeşim Abdullah Gül? açıklamasıyla alarma geçti, 27 Nisan'da Genelkurmay'ın ?gece yarısı bildirisi? yle dalgalandı. Art arda yaşana gelişmeler arasında 22 Temmuz seçim tarihi olarak açıklandı.

Peki bu kısa sürede yaşanan yoğun siyasi hareketlilik, yaz sıcağında vatandaş önüne geleek sandığa nasıl yansıyacak?

16 ilde yüz yüze yapıldı

Estime Araştırma Şirketi, VATAN için 5-10 Mayıs tarihlerinde bir kamuoyu araştırması yaptı. Araştırma 16 ilde; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon'un il merkezi, ilçe ve köylerinde 1589 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapıldı.

4 parti Meclis'te

Araştırmaya katılanlara, ?Bu pazar seçim olsa hangi siyasi partiye oy verirdiniz?? sorusu yöneldildi. Deneklerin yüzde 29.6'u AKP, yüzde 19.2'si CHP, yüzde 15.3 DP (DYP-Anavatan), yüzde %10.3 MHP, yüzde 8.7 GP, yüzde 5.1'i DTP, yüzde 3.8'i DSP, yüzde 2'si SP yanıtı verdi. Araştırmaya göre, 4 siyasi parti yüzde 10 barajını aşarak, Meclis'e giriyor.

Yapılan araştırmada, AKP'nin cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki tutumu, DYP-Anavatan birleşmesinin AKP oylarında Nisan ayına göre yüzde 10'luk bir kaymaya yol açtığı gözleniyor. MHP'nin de bu süreçte sessiz kalması, oylarında geçen aylara göre bir azalma gözlenmekte. Genç Parti'nin ise televizyon kampanyalarıyla sürdürdüğü sürekli iletişim Şubat'tan itibaren oylarına olumlu yansıdığı gözlenerek, bu oyların şimdilik MHP seçmenlerinden GP'ye kaydığı tespit ediliyor.

Katılım yüksek

Araştırmada ortaya çıkan bir tespit de, ?sandığa gitme eğilimi?nde bir patlama olduğu. Deneklere yöneltilen ?Bu pazar seçim olsa? sorusunda, yüzde 83.6'sı ?Mutlaka sandığa giderim ve oyumu kullanırım? diyor. Yüzde 10.6'sı da ?Mutlaka oy verirdim? yanıtını veriyor. Bu sonuç da 22 Temmuz seçiminin çok yüksek bir katılıma sahne olacağını gösteriyor. Seçimin Temmuz ayı, yani yaz sıcağında ve tatil döneminde yapılacak olması, bu oran azalabilir ama yine de sonuçlar sandığa gitme eğiliminin yüksek olacağını gösteriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber