Gelir İdaresi Yasa Tasarısı ile Maliye Bakanına 2 milyar 58 milyon lira ek maaş geliyor

Haber Giriş : 20 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'na eklenen bir madde ile İzleme Komitesi oluşturuluyor. Bu komiteye Bakan Kemal Unakıtan başkanlık edecek ve 2 milyar 58 milyon lira ek maaş alacak.

Vergi reformu kapsamında hazırlanan yasa tasarısı Maliye Bakam Kemal Unakıtan'a ikinci bir maaş ödemesine de olanak yarattı. Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'na eklenen geçici madde ile kurulması öngörülen "İzleme Komitesi" sayesinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan her ay 3 milyara yakın ek maaşın sahibi olacak. Böylece, ballı maaş düzenlemesi sayesinde halen 6.5 milyar lira maaş alan Bakan Unakıtan'ın devletten aldığı maaş da 9.5 milyara ulaşacak.

Yasa tasarısı IMF onayını da aldı
IMF destekli ekonomik programın yapısal kriterleri arasında yer alan Gelir İdaresi Reformu yasa tasarısını, 8. gözden geçirme için Ankara'da bulunan IMF yetkilileri de inceledi ve onayladı. Gelir idaresi Başkanlığı'nın çalışmaları 10 yıl süreyle Bakan adına "İzleme Komitesi" tarafından stratejik plan ve hedefler açısından izlenecek. Başkanı Bakan olacak Komite, Müsteşar, Gelir İdaresi Başkanı, Vergi Konseyi Başkanı dahil olmak üzere toplam 9 kişiden oluşacak. En az 15 yıl deneyime sahip vergi, makro ekonomi, yönetim, bilgi teknolojisi, insan kaynakları ve halkla ilişkiler uzmanlarından oluşan diğer üyeler, Bakan tarafından belirlenecek.

Kamuoyunda tartışma yaratan, vergi denetmenlerinin de tepkisini çeken Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'na eklenen geçici maddeyle kurulması öngörülen "İzleme Komitesi"nin başkanı sıfatıyla Bakan'a 2000 göstergeden maaş ve komitenin her toplantısı için bir tür tazminat niteliğindeki "huzur hakkı" parası ödenmesi hükme bağlandı.

Diğer üyeler de başka bir kamu görevinde bulunmuyorlarsa 3000, kamu görevlisi iseler 2000 göstergeden ayrıca maaş alacaklar. Üyeler de toplantı başına 350 milyon liralık huzur hakkını alacak. Ayda ikiden fazla toplantı yapılamayacak. Sözkonuşu gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan "çıplak" tutarları Bakan için 2 milyar 58 milyon, kamu görevinde bulunmayan üyeler için ise 3 milyar olarak hesaplanıyor. Ayrıca toplantı başına en az 350 milyon liradan huzur hakkı da dahil edilince, ayda iki toplantı yapan Komite'den dolayı Bakan Unakıtan'ın 2 milyar 800 milyonun üzerinde ek maaş alabilmesi sağlanıyor. Maliye Bakanı'nın şu anda 6.5 milyar maaş aldığı belirtiliyor. Komitenin yasalaşmasının ardından böylece Maliye Bakanı'nın 9.5 milyar lira civarında maaşa kavuşması sağlanmış olacak.

İşte Bakan Unakıtan'a ballı maaş ödeten madde
Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nda Bakan'a ek maaş sağlayacak düzenleme şu şekilde yer aldı: "Başkanlığın çalışmaları ve uygulamaları ile yönetim sistemini 10 yıl süreyle Bakan adına stratejik plan ve hedefler açısından izlemek ve istişari tavsiyelerde bulunmak üzere Bakanlık bünyesinde İzleme Komitesi kurulur. Komite Bakan'ın başkanlığında toplanır... İzleme Komitesi'nin başkan ve üyelerinden, uhdesinde kamu görevi bulunanlara (2000) bulunmayanlara (3000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ve ayda iki toplantıyı geçmemek üzere, her toplantı günü için damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın Bakanlık bütçesinden huzur hakkı ödenir."

Erdoğan "Maaşım az ticaret yapmasam geçinemem" demişti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Schröder'in aldığı 15 bin euroluk maaş ile kendi maaşını kıyaslamış ve "Bizim maaşımız çok az. Ben ticaret yapmasam oradan para kazanmasam bu maaşla asla geçinemem" demişti. Erdoğan "Maaşınız ne kadar?" sorusuna ise "Milletvekili maaşı ortada. Onun üzerine başbakan olduğum için 220 milyon lira ekstra koyuyorlar" cevabını vermişti. Bu hesaba göre Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 9.5 milyar liralık maaşı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yüzde 41 daha yüksek maaşa sahip olmuş olacak. Erdoğan'ın maaşı 6 milyar 720 milyon lirada kalırken, kabinede Erdoğan'ın bakan arkadaşı Unakıtan'ın maaşı 9 milyar 500 milyon lirayı bulacak.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber