Erdoğan Devlet laiktir, o noktada ben laikim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ben, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin başbakanıyım. Laik bir devleti savunma anlamında ben laikim ama İslam'ın karşısına koyduğunuz zaman o anlamda değilim. Çünkü devlet laiktir, o noktada ben laikim" dedi.

Başbakan Erdoğan, Uluslararası Basın Enstitüsünün (IPI) Dünya Kongresi ve 56. Genel Kurulunda yaptığı konuşmanın ardından International Harold Tribune Yayın Yönetmeni Michael Oreskes, Radikal Gazetesi Köşe Yazarı Altan Öymen ve Neue Zürcher Zeitung Genel Yayın Yönetmeni Markus Spillmann'ın sorularını yanıtladı.

Erdoğan, "Laikliğe bakışınız nedir?" şeklindeki bir soru üzerine, "Laiklik bir din değildir, İslam bir dindir. İslam ve laikliği aynı terazide tartamayız" dedi.

Başbakan Erdoğan, laikliğin, tüm inançlarla eşit mesafede ve onların güvencesi durumunda olduğuna dikkati çekerek, "Kişi laik olamaz, devlet laik olur. Bir kişi, laik bir devleti savunmak anlamında 'laikim' diyorsa ona eyvallah,onu da kabul ediyoruz ama bunu 'İslam karşıtı' olarak getirdiğiniz zaman, burada bir yanlışa düşersiniz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "laiklik" ile ilgili bir başka soru üzerine de şunları kaydetti:

"Ben, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin başbakanıyım. Laik bir devleti savunma anlamında ben laikim ama İslam'ın karşısına koyduğunuz zaman, o anlamda değilim. Çünkü devlet laiktir. Bu noktada ben laikim. Bunu birbirinden ayıralım. Benim partim din orijinli bir parti değildir. Böyle bir şey söz konusu değil. Benim partimde görülen insan profili ne ise diğer siyasi partilerin hemen hepsinde aynı insan profili var. AK Parti'ye oy verenler arasında, daha çok dindar insan profili görülebilir. Diğerlerinde daha az görülebilir. Bunu ölçmek bana ait değil. Beni ilgilendirmez. Ben sadece programım ve tüzüğümle milletimin karşısındayım ve milletimin yüzde 100'üne hitap ediyorum. Bunun üzerinden ne kadar oy alabilirsem, bu oyla ülke yönetimine talip bir partiyim."

Altan Öymen'in, TCK'nın 301. maddesine ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, 301. madde ile ilgili olarak "Biz 301 noktasında, şu anki yapısıyla bir direnç koyma noktasında değiliz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber