AKP'de "Tayyibe Gülek" tartışması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aday adayları konusunda yelpazeyi geniş tutarak "merkez parti" mesajı vermek isteyen AKP, hem Alevi hem de sosyal demokrat isimlerin peşine düştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantılarında teklif götürülmesi düşünülen bazı isimler tartışma yarattı. Erdoğan'ın yönetimle yaptığı toplantılarda, eski CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek'in kızı eski DSP'li bakanlardan Tayyibe Gülek'in ismi teklif yapılacak isimler arasında gündeme geldi. Bazı üyeler, Gülek için "ABD vatandaşı olabilir, aday göstermeyelim" dedi.

Alevi aday aranıyor

AKP, Alevilerle yakınlaşma sağlamak için de Alevi isimler aramaya başladı. İlk olarak tarihçi-yazar Reha Çamuroğlu'nun ismi öne çıktı.

AKP, milletvekili alamadığı Tunceli'de 1. sıradan da Alevi bir ismi aday gösterecek. Listedeki diğer ismin de Sünni olması planlanıyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, "Tunceli'de bir Alevi, bir Sünni aday göstereceğiz" dedi.

Tunceli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden istifa eden Haydar Doğan'ın Alevi kontenjanından aday gösterilmesi bekleniyor.

MYK'da eski CHP'li Ertuğrul Günay, işadamı Hüsamettin Kavi, eski ANAP'lı Cem Kozlu'ya da adaylık teklifi götürülmesi konuşuldu.

Erdoğan kızdı

Erdoğan önceki gün yapılan MYK'da da bazı isimlerin önünün kesilmesine tepki göstererek, üyelere, "İsteyen aday olur. 'Aday olmasın, başvuruda bulunmasın' yaklaşımı doğru değil. Aday adayı olmak isteyenlere bu gibi şeyler söylemeyin" dedi.

4 bin başvuru

AKP'den aday adayları başvuruları bugün sona eriyor. Çetinkaya, başvuruların 4 bine ulaştığını açıkladı. Böylece AKP'nin kasasına yaklaşık 8 milyon YTL girecek. MYK, engelli aday adaylarının başvuru ücretini de 500 YTL'ye düşürdü.

Sivas ve Amasya'ya gidiyor

Milli mücadelenin başladığı Erzurum'da gövde gösterisi yapan Erdoğan, şimdi de Kurtuluş Savaşı mücadelesinde önemli iller olan Sivas ve Amasya'ya gideceğini söyledi. MYK'da kararlaştırılan programa göre Erdoğan, 25 Mayıs'ta Sivas, 12 Haziran'da da Amasya'ya gidiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber