Emniyet 'Güven Timleri' ve 'Yıldırım Ekipleri' kuruyor: Polisler saç uzatıp, küpe takacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Osman Güneş, içinde bulunan dönem itibariyle polisin daha fazla gayret göstermesi gerektiğini ifade ederek, "Milletin huzur ve güven içinde Anayasal haklarını kullanmayı sağlamayı önümüzde çok önemli bir görev olarak görüyorum" dedi.

İçişleri Bakanı Güneş, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen "Polisin Asayiş Suçlarıyla Mücadele Stratejisinin Geliştirilme ve Güçlendirilmesi Projesi" açılış törenin katıldı. Törende bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Güneş, güvenlik hizmetlerinin hava, su gibi bir toplum için çok önemli olduğuna dikkat çekerek, dengelerin ve huzur ortamının bozulmasının toplumun yaşamını sıkıntıya sokacağına dikkat çekti. Vatandaşın güvenliğinin ve huzurun sağlanmasın bir ekip işi olduğunu vurgulayan Bakan Güneş, "Ekip uyumlu olursa, ortada çok huzurlu bir toplum, güvenle yaşanabilecek şehirler olacaktır" dedi.

İçinde bulunan dönem itibariyle polisin daha fazla gayret göstermesi gerektiğini belirten Güneş, "Milletin huzur ve güven içinde Anayasal haklarını kullanmayı sağlamayı önümüzde çok önemli bir görev olarak görüyorum" diye konuştu.

Önleyici Kolluk Hizmetleri konusunda biraz daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Güneş, bu projenin bu amaca yönelik bir proje olduğunu kaydetti. Bu projenin başarılı olacağına inandığını söyleyen Bakan Güneş, "Bu tür projelerde işbirliği son derece önemli. Sadece Emniyet teşkilatı mensuplarının üzerine bırakmak amaca uygun bir yaklaşım olmaz. Vatandaşın desteğine çok ihtiyaç vardır" diye konuştu.

Bu projeler çok iyi niyetli çalışmalar olduğunu belirten Bakan Güneş, vatandaşa rahat bir nefes almasına yönelik projeler olduğunu söyleyerek basının da projeye destek olmasını istedi.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, bir konuşma yaparak projenin tanıtımını yaptı. Köksal, projenin amacının suçla mücadele stratejisi geliştirmek, suçla etkin bir mücadele yöntemi ortaya koymak ve ülke genelinde kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasın polisin etkinliği artırmak olarak açıklayarak, "Başta büyük illerimiz olmak üzere ülke genelinde polis sorumluluk alanında öncelikle gasp, kapkaç, yankesicilik, dolandırıcılık, oto hırsızlığı, otodan hırsızlık ve benzeri mala karşı işlenen suçlar ile kamu düzeni ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyen asayiş suçlarıyla mücadeleyi kapsamaktadır. Mümkün olduğunca polisi sokağa indireceğiz" diye konuştu.

Projenin devreye girmesiyle 15-20 gün içinde meyvelerini almaya başlayacaklarını ve suçların önce duraklama sonrada normalin altına inmeye başlayacağını savunan Köksal, proje kapsamında 'Güven timleri' ve 'Yıldırım ekipleri' oluşturacaklarını kaydetti. Güven timlerinin gündüz saatlerinde sokakta işlenen suçlarla mücadele etmek ve suç faillerini gerektiğinde zor kullanarak yakalamak amacıyla her türlü polis teknik ve taktiklerini kullanacağına vurgulayan Köksal, sivil olarak çalışacak olan bu timlerdeki polislerin, şartlara uygun olarak giyineceklerini, simitçi, seyyar satıcı, görümünde olabileceklerini, saç ve sakal uzatabileceklerini, küpe, yüzük, kolye takabileceklerini belirterek değişik isimler kullanabilecekleri gibi farklı mesleklerde çalıştığını hissettirecek şekilde davranabileceklerini söyledi. Köksal, halkın içinde dolaşacak olan bu sivil polislerin suç ve suçlular konusunda bilgi toplayacağına dikkat çekerek, bu polislerin gönüllü ve 36 yaşından gün almamış, mesleki teknik yazışma konusunda bilgi ve deneyim sahibi, dinamik araştırmacı ve değişen görev şartlarına uyum sağlayabilecek, inisiyatif kullanabilecek polislerden seçileceğini kaydetti. Köksal, 'Yıldırım Timleri' ile ilgili de bilgi vererek bu timlerin suçla mücadele ve özellikle suç önlemede ortaya çıkan gerekliliklere uygun olarak yapılandırılacağını açıklayarak Güven Timleri ve Yıldırım Timlerinin birbirlerini tamamlayan ve destekleyen birimler olacağını kaydetti. Köksal bir soru üzerine "Yıldırım timleri bir an önce olaya yıldırım gibi müdahale edecek. Pazartesi bütün illere genelge gönderilecek" dedi.

Toplantı öncesi bir basın mensubunun "Trabzon'da düşen uçakta nükleer madde taşındığı iddia ediliyor. Bu konuda bir bilgi var mı?" yönündeki sorusu üzerine olaya adli makamların el koyduğunu belirten Bakan Güneş, "Şu ana kadar önümüze konulan bir bilgi yok" diye karşılık verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber