Benzinli Qashqai ile 115 depo yakıt cepte

Küçük hacimli benzinli motoruyla dikkat çeken Qashqai, dizel farkını 5 yılda kapatıyor. 1.2 litrelik turbo benzinli ünite, aynı donanımlı dizel kardeşinden ortalama 39 bin lira daha ucuz. Bu da 115 depo benzine karşılık geliyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 20 Mayıs 2018 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Benzinli Qashqai ile 115 depo yakıt cepte

Türkiye'de otomobil tercihleri her geçen gün daha fazla SUV tarafına kaymaya başlıyor. Bu rakamlarla da ortada. Fakat tüketiciler tasarımın yanında artık konfora, tüketimine ve kur dolayısıyla sürekli değişkenlik gösteren fiyatlara da dikkat ediyor. Karar verme aşamasında benzinli mi? Dizel mi? sorusunun cevabı az yaksın mantığıyla genelde dizelde son nokta konuluyor. Fakat, alırken verilen fiyat farkının bedeli kullanırken çıkıyor mu? Önemli olan cevap bu. Satın alırken öncelikle otomobili yılda kaç kilometre kullandığınızı hesaplamak oldukça önemli. Ortalama yılda 20 bin kilometre yapan bir sürücünün dizel otomobil alması oldukça mantıklı. Eğer bu kilometreyi yapmıyorsanız, dizel araçlar benzinlilere göre oldukça pahalı olabiliyor. Sık bakım aralıklarıyla da aracın masrafı daha fazla. Benzinli araçlarda ise durum farklı. Eğer 20 bin km'nin üstüne çıkıyorsanız zaten dizelden kat kat fazla masraf yapılmış olunuyor. Fakat özellikle yeni nesil benzinli motorlarla birlikte bazı araçlar tüketimde dizellere bile taş çıkarabiliyor. Benimde bu hafta konuğum olan Nissan Qashqai, yenilenen tasarımı ve geliştirilen donanım seviyesiyle satış performansını korumayı başarmış. Araçta görev yapan 1.2 litrelik benzinli motor, sessiz sürüşü, makul tüketimi ve en önemlisi uygun fiyatıyla ürün gamının en cazip modeli konumunda. 4 silindirli motor 115 beygir güç ve 165 nm tork üretiyor. 7 ileri X-Tronic isimli CVT tipi otomatik şanzımanla kombine edilen bu ünite, gücünü ön aksa iletiyor. Bu ünite aracı 0'dan 100 km/s sürate 12.9 saniyede ulaştırıyor. Maksimum hızı saatte 173 kilometre olan Qashqai'nin ortalama tüketimi ise 5.6 litre olarak belirlenmiş. Bizim denemelerimizde elde ettiğimiz 7 litrelik ortalama da başarılı sayılabilir. Yol tutuş konusunda sınıfının iyi modelleri arasında yer alan Qashqai, konforuyla da uzun yolculuklara uyumlu tasarlanmış. Asıl meseleye şimdi geliyoruz. Bize konuk olan Platinum Premium Pack donanımlı benzinli modelin fiyatı 179 bin 385 lira. Aynı donanımlı dizel versiyon ise 218 bin liradan alıcı buluyor. Aradaki fark ise yaklaşık 39 bin lira. Yani yaklaşık 115 depo benzin anlamına geliyor. Bu da 100 bin km'nin üzerinde bir değeri aşıyor. Yılda 20 bin km yaptığınızı varsayarsanız fark yaklaşık 5 yılda kapanıyor.

YENİ DİREKSİYON SİMİDİ VE VİTES TOPUZU

Yeni tamponlar aracın uzunluğunu 17 milimetre artırmış. Bunun dışındaki boyutlar makyaj öncesi modeller aynı seviyede. Oldukça şık ve sportif bir duruşa kavuşan araç, seçenekler arasına eklenen renk seçenekleriyle popülerliğini devam ettireceğe benziyor. İç mekanda yeni direksiyon simidi ve vites kolu, iç mekandaki yenilenme hissini destekliyor. Kapılardaki dikişli kaplama ve yeni desenlere sahip deri koltuklar, aracın premium adımlarının güzel örnekleri olarak karışımıza çıkıyor. 401 litrelik bagaj da sınıf ortalamalarında. Araçta yeni nesil tüm elektronik destek sistemleri yer alırken, kendi kendine park etme, şerit takip sistemi, şehir için güvenlik sistemi gibi donanımlar da üst versiyonlarda standart olarak yer alıyor.

Skoda'da otomatik satışı hızla artıyor

Türk otomobil kullanıcılarının otomatik şanzımana ilgisi artarken geniş ürün yelpazesinde otomatik modeller sunan Skoda markası da daha fazla ilgi görmeye devam ediyor. 2018 yılının ilk 4 ayında toplam pazarda 115.000 adet otomatik şanzımanlı araç satışı gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise, otomatik şanzıman tercih edenlerin sayısı yüzde 13.6 arttı. Skoda'nın SUV, sedan ve hatchback'den oluşan geniş ürün yelpazesinde sunduğu otomatik şanzıman seçenekleri de, 2018 yılının ilk 4 ayında büyük ilgi gördü. Skoda Ocak-Nisan döneminde otomatik şanzımanlı araç satışlarını yüzde 70 arttırdı. 2017 yılının ilk 4 ayında 4.723 adet otomatik şanzımanlı araç satılırken, bu yılın ilk 4 ayında satışlar 8.023 adede ulaştı. Skoda modellerinde sunulan çift kavramalı DSG şanzıman, seri vites değişimi ile sağladığı yakıt ekonomisinin ve sürüş konforunun yanı sıra üstün bir sürüş performansı da sunuyor.

ALİ YILDIRIM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber