Kamu Bankaları Yönetim Kurulu Başkanı Sayın 30 milyar lira maaş aldıklarına ilişkin iddiaları cevadı: "Bu yayınların sebebi, alınıp da ödenmeyen medya kredilerinin ödenmesinin istenmesidir"

Haber Giriş : 27 Nisan 2003 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Bankaları Yönetim Kurulu Başkanı Sayın 30 milyar lira maaş aldıklarına ilişkin iddiaları cevaplandırdı: "Bu yayınların sebebi, alınıp ödenmeyen kredilerin ödenmek istenmemesi, zorla bir şeylerin kamu sermayeli bankalara veya iştiraklerine satış yapılmasının istenmesi ve bunlara 'hayır' denmesin sonucudur."

KAMU BANKALARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI SAYIN'DAN ŞOK AÇIKLAMALAR...

"30 milyar liralık maaş", "Dokunulmazlık zırhı" gibi konularla eleştiri yağmuruna tutulan Kamu Bankaları Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, "Kimsenin anormal isteklerine evet demeyeceğiz. Birilerinin nasırına bastık. Ancak, korkunun ecele faydası yok" dedi.
27 Nisan 2003 Pazar 12:38

Son dönemde kamu bankalarının yeni yöneticileri hakkında gündeme getirilen eleştirilerin altından, "kredi skandalı" çıktı. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, "Birilerinin nasırına bastık. Kimsenin anormal isteklerine evet demeyeceğiz. Korkunun ecele faydası yok" dedi. Son günlerde, "30 milyar liralık maaş", "Dokunulmazlık zırhı" şeklindeki haberlerle eleştiri yağmuruna tutulan Kamu Bankaları Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Yeni Şafak'a "şok açıklamalarda" bulundu.

Sayın, böyle bir eleştiri bombardımanın başlamasının kendileri için "sürpriz" olmadığını söyledi. Sayın, "Takip ettiğimiz, banka ve iştirak yönetim politikamızı bu gazete mensupları ile konuşup tanzim edecek değiliz. Şu ana kadar bize intikal eden suistimal kokuları onları da boğacak kadar büyüktür. Bizler elbette onların üzerine gideceğiz. Elbette anormal isteklere 'evet' demeyeceğiz. Korkunun ecele faydası yok" dedi. "Bankanın yönetimine yüksek maaş almak için gelmediklerini" ifade eden Sayın, bankaların başına milletin haklarını korumak ve kollamak için geldiklerini vurguladı. Sayın, "Eğer bir nasıra basmış isek bu yayınlar daha sonra alacağımız müsbet kararları menfi yönde etkilemeyecektir" diye konuştu.

Borçlarını ödemek istemiyorlar
Son dönemde haklarında çıkan haberlerin "maksatlı olduğunu ifade eden Sayın, eleştirilerin sebeplerini şöyle sıraladı: "Bu yayınların sebebi, alınıp ödenmeyen kredilerin ödenmek istenmemesi, zorla bir şeylerin kamu sermayeli bankalara veya iştiraklerine satış yapılmasının istenmesi ve bunlara 'hayır' denmesin sonucudur. Bazı yayın organları, patronlarının durumunu böyle korumak ve kollamak istiyorlarsa, bu hiç de düşündükleri gibi olmayacaktır. Zira bizler burada onların yayın ve istekleri ile getirilmedik."

Kamu bankalarının patronu Zeki Sayın, '30 milyar lira maaş aldığına' ilişkin iddiaları da cevapladı. Kamu bankalarında, murahhas üyelerin "7 milyar lira", diğer üyelerin ise 3.5 milyar lira ücret aldığını ifade eden Sayın, kendisinin murahhas üye olmadığı için, 1 milyar 750 milyon Ziraat Bankası'ndan, 1 milyar 750 milyon lira da Halk Bankası'ndan olmak üzere toplam 3.5 milyar lira maaş aldığını söyledi.

Sayın, kamu bankalarının yönetimine gelmeden önce çalıştığı bankada ise yaklaşık 8 milyar lira kazandığını da vurguladı. Sayın, "8 milyar lirayı bırakıp, 3.5 milyar liraya çalışmaya başladım. Diğer arkadaşlar da öyle. Bugün kamu bankaları yöneticisi olarak aldıkları ücretin çok üzerinde maaşla çalışıyorlardı" dedi.

"Ücretler geçen yılla aynıdır"
Sayın, kamu bankalarına ödenen ücretlerin, 27 Mart 2003 tarihinde yapılan genel kurulda belirlendiğine dikkat çekerek, ücretler konusunda değişiklik yapma yetkisinin sadece, "genel kurulda" olduğunu söyledi. Sayın, "Ücretler, geçen yılla aynıdır. 27 Mart'ta yapılan genel kurulda, ücretlerin arttırılmaması kararı alındı. Şu anda kamu bankaları yöneticilerine ödenen ücretler, önceki yönetim kurulu üyelerinin bir yıldır aldıkları ücretlerle aynıdır. Ve bir dahaki genel kurula kadar da değişiklik yapılmayacaktır" diye konuştu.

"İştiraklerin genel kurulları bile yapılmadı"
Sayın, kamu bankaları yöneticilerinin, "bankaların iştiraklerinde görev alarak, ücretlerini 30 milyar liraya" çıkardıklarına ilişkin iddiaları da açıklık getirdi. Kamu bankalarının iştiraklerinin bir kısmının genel kurullarının, daha kendileri işbaşına gelmeden yapıldığını ifade eden Sayın, şöyle konuştu:

"İştiraklerin bir kısmının genel kurulları daha biz göreve gelmeden yapıldı. Dolayısıyla, genel kurulu daha önceden yapılan iştiraklerle, bizim hiç ilgilenme fırsatımız olmadı. Genel kurulları ertelenmiş olan iştiraklerden ise hiçbir banka yönetim kurulu üyesi yer almamıştır. Geri kalan 5 adet iştirakin de genel kurulları en kısa zamanda yapılacaktır. Göreve geldiğimizden beri, sermayesine hakim durumunda olduğumuz hiçbir yurtdışı iştirakinin, genel kurulu yapılmamıştır. Dolaysıyla, daha genel kurulu bile yapılmamış iştiraklerden, bankanın yeni yöneticilerinin ücret alması mümkün değildir."

"İştiraklerden hiç kimseye ücret ödenmedi"
Zeki Sayın, genel kurulları yapılan 5 iştirakte ise, yönetim kurulu başkanı ve üyelerine 250 milyon lira ile 1.5 milyar lira arasında ücret ödeneceğini söyledi. Sayın, iştiraklerdeki ücret sistemini şöyle anlattı:

"İştiraklerde ücretler, otomatikman gündem maddesi gereğince, yönetim kurulu üyelerince yapılmaktadır. Bu da dışarıdan yönetim kurulu üyesi olarak getirdiğiniz kişiye, 'bedavadan çalıştıramayacağınız" için normaldir. Tüm yönetim kurulu üyelerini belirli bir ücret verilir. Bizim iştiraklerimizde ise, yani genel kurulları yapılan iştiraklerde, yönetim kurulu üyelerine ödenen ücret 250 milyon lira ile 1.5 milyar lira arasında değişiyor. İddia edildiği gibi, her iştirak üyesine 1 milyar lira ücret ödenmiyor. Ayrıca, genel kurullara yapılan iştiraklerde , görev taksimi daha yapılmamış ve hiçbir üyeye şimdiye kadar ücret ödenmemiştir. Bu iştiraklerde, banka yönetim kurulu üyeleri de ücret olmayacaktır. Belirlenen ücretler baz alındığında, iştirak yönetim kurulu başkanlarına en üst dereceden ücret ödense dahi, bir kişinin 30 milyar lira ücret alması mümkün değil. Kaldı ki, ortada daha genel kurullar tamamlanmadı, genel kurulları yapılanlar da ise görev dağılımı yapılmadı. Yönetim kurulu toplantıları yapılmadı. "

"Suistimal tespit ettik"
Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Sayın, "30 milyar liralık ücretlerle" ilgili iddiaların gündeme gelmesinin bir başka nedeninin de iştiraklerle ilgili tespit ettikleri usulsüzlükler olduğunu söyledi. Zeki Sayın, "İştiraklerdeki, suistimal ve iyi gitmeme durumu kulaklarımızı doldurmuş, bazılarında ise müsebbiplerinin mahkemeye verilmesi kararı alınmıştır" diye konuştu.
Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber