Erdoğan adaylık başvurusunu yaptı, diğer partiler Erdoğan'a rakip arıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 00:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'de milletvekili aday adayı sayısı 4 bini aştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, adaylık için son gün başvuru yapmayı tercih etti. Başvuru dilekçesinde seçim bölgesini belirtmeyen Erdoğan'ın seçimlerde İstanbul'dan aday olacağı tahmin ediliyor. AK Parti'nin son dakika transferi ise Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan oldu.

22 Temmuz'da yapılacak seçimler öncesinde milletvekili aday adaylığı için AK Parti'de başvuru süresi sona erdi. 9 Mayıs'ta başvuruları kabul etmeye başlayan parti, 1 haftada 4 binin üzerinde başvuru aldı. Aday adaylarından 2 bin YTL başvuru ücreti alan parti, 8 milyon YTL gelir elde etmiş oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, adaylık başvurusunu son güne bıraktı. Başvuru için gerekli belgeleri öğleden sonra Genel Merkez'e ulaştıran Erdoğan, aday olmak istediği seçim bölgesini dilekçede belirtmedi.

Erdoğan'ın bu dönem milletvekili seçildiği Siirt ve memleketi Rize yerine İstanbul'u tercih edebileceği konuşuluyor. Kabine üyelerinin ve partinin önemli isimlerinin büyük bölümü de adaylık için İstanbul'u tercih etti. Başbakanlık eski Müsteşarı Ömer Dinçer de, memleketi Karaman yerine İstanbul'u seçti. Seçimlerde Alevi kökenli vatandaşları da kucaklamayı amaçlayan AK Parti, bu amaçla teklif götürdüğü Alevi kökenli yazar Reha Çamuroğlu'ndan olumlu cevap aldı. Çamuroğlu da, AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İdris Güllüce, Çiçekdağ eski Kaymakamı Özlem Türköne, milli güreşçi Hamza Yerlikaya, KA-DER Başkanı Seyhan Ekşioğlu, sanatçı Özhan Eren, gazeteci Ayşe Nazlı Ilıcak, Türkiye Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Fuat Bol, Milli Eğitim Bakanlığı eski Müsteşarı Necat Birinci, eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut'un damadı Tanju Yazgan Arıkan da İstanbul'dan aday adaylığı için başvuru yapan isimler arasında yer aldı. AK Parti'nin İstanbul listesinde 4 de asker yer aldı. Hasan Savaş Tuncer (subay), Adem Darama (subay), Faruk Bardakçı (subay) ve Sıtkı İlbak (ordu mensubu) da adaylık için başvuru yaptı.

Aday adaylarında öğretim görevlileri ve işadamlarının yoğunluğu gözlenirken, çok sayıda ev hanımı da vekillik için başvuruda bulundu. İstanbul'da armatör Vehbi Koç da adaylık başvurusu yaptı.

AK Parti'nin son dakika transferi ise ASO Başkanı Zafer Çağlayan oldu. Partinin vitrininde yer alacak isimler arasında geçen Çağlayan, başbakanın adaylık teklifini kabul ederek, başvurusunu bugün yaptı. Çağlayan'ın Ankara'dan aday olacağı öğrenildi. Koca Reis lakaplı Adalet Parti'li eski politikacı Saadettin Bilgiç'in oğlu Fahrettin Bilgiç'in de adaylık için AK Parti'yi tercih ettiği belirtildi.

Bu arada, astsubay eşi şehit edilen ve şehit yakınlarının sesi haline gelen Yıldız hemşirenin de bugün AK Parti Genel Merkezi'ne gelerek, adaylık için başvuru yapmak istediği belirtildi. AK Parti'nin kapısını çalan Yıldız hemşirenin, belgeleri eksik olduğu gerekçesiyle başvuru yapamadığı bildirildi. Aday adayları arasında Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı Necdet Ünüvar, DSİ eski Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Başbakanlık İnsan Hakları eski Başkanı Hasan Tahsin Fendoğlu, Kamu Görevlileri Etik Kurulu eski Başkanı Mehmet Sağlam, Devlet eski Bakanı Salih Yıldırım da bulunuyor.

Erdoğan'a rakip aranıyor

Başbakan Erdoğan'ın İstanbul 1. Bölge'den milletvekili adayı olacağı bildirildi. AK Parti liderinin karşısına güçlü adaylar koymak isteyen partiler isim arayışına girdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Temmuz'da yapılacak seçimlerde İstanbul'u tercih ettiği öğrenildi. Erdoğan'ın, evinin de bulunduğu Üsküdar'ı kapsayan İstanbul 1. Bölge'den milletvekili adayı olacağı bildirildi. Erdoğan'ın karşısına güçlü adaylar koymak isteyen partiler aday arayışında.

İSTANBUL'A DÖNECEK

Erdoğan'ın seçim çevresi olarak tercihini hayatında özel bir yeri olan İstanbul'dan yana kullanacağı belirtildi. Böylece, bir dönem belediye başkanlığı yaptığı İstanbul'a bu kez milletvekili olarak hizmet etme imkanına kavuşacak. Erdoğan, 3 Kasım seçimlerinde İstanbul'dan aday olmak istemiş, ancak siyaset yasağı sebebiyle kendi yerini Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bırakmıştı. Erdoğan, siyaset yasağını kaldıran düzenlemenin ardından Siirt Milletvekili seçilmişti.

MUMCU NABIZ YOKLUYOR

DYP lideri Mehmet Ağar, İstanbul ve İzmir listeleri ile bizzat ilgileniyor. DYP ile ANAVATAN'ın birlikte gideceği seçimlerde, Erkan Mumcu'nun İstanbul'dan aday olabileceği kulislerde konuşuluyor. Mumcu'nun kesin bir karar vermediği belirtiliyor. Birleşmenin İstanbul'da diğer bölgelerde birinci sıra adaylıkları için İlhan Kesici ve Ali Müfit Gürtuna'nın ismi geçiyor. Erdoğan'ın İstanbul'u tercih edecek olmasını Rize'den bağımsız aday olmaya hazırlanan Mesut Yılmaz'ın siyasi tartışma konusu yapması bekleniyor. Yılmaz, daha önce gittiği Rize'de ?Karşıma çık?diyerek Erdoğan'a çağrıda bulunmuştu.

ER MEYDANINDA GÖRECEĞİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilememesinin sebebinin muhalefet olduğunu belirterek, ?Kapkapçı taktiklerle siyaset yapılamaz?dedi. Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, 22 Temmuz'da millete gidileceğini, er meydanında kimin dürüst pehlivan olduğunun anlaşılacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı seçim sürecinde CHP başta olmak üzere muhalefet partilerinin iyi bir demokrasi sınavı veremediğini, küçük hesaplar peşinde koşulduğunu savundu. Erdoğan ?Ne kadar ağır olursa olsun, demokrasinin bütün yükünü taşımak bizim için onur? diye konuştu. ?CHP zihniyeti, il başkanını vali yapacak kadar demokrattır? eleştirisini dile getiren Erdoğan, ?Hakimiyet bir zümrenin değil, kayıtsız şartsız milletindir? ifadesini kullandı. Erdoğan'ın Türkiye'de sosyal demokrasiyi temsil eden bir tane lider olmadığını söylemesi üzerine, AK Parti grubuna katılan milletvekilleri ?Biz varız. İki şampiyon var; biri Fener, biri AK Parti? diye bağırdılar.

HANGİ LİDER HANGİ ÇEVREDEN?

22 Temmuz'da yapılacak millletvekili genel seçimlerinde siyasi parti liderlerinin seçim çevrelerini değiştirmesi beklenmiyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Antalya'dan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Osmaniye'den, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın Elazığ'dan, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun Sivas'tan, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan'ın Malatya'dan, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ın ise Sakarya'dan aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor

İHA-BUGÜN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber