İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Avrupalı aydınlardan TSK'ya tepki

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yaptığı açıklamaya Avrupa'dan sert tepki geldi. Aralarında siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcileri ve düşünürlerin olduğu 50'ye yakın isim, açıklamayı protesto etti. ''Avrupalı dostlarından Türk halkına'' başlıklı açıklama yarın International Herald Tribune gazetesinde yayımlanacak.

Genelkurmay açıklamasına eski Almanya Dışişleri Bakanı Joscka Fischer, Daniel Cohn-Bendit, Cem Özdemir, Avrupalı parlamenterler, sivil toplum örgütleri ve düşünce kuruluşları üylerinin de bulundğu 50'e yakın kişi tepki gösterdi.

"Avrupalı dostlarından Türk halkına" başlıklı açıklamada, "Türkiye'nin ilerlemesini ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini zedeleyecek bu girişimi şiddetle reddediyoruz" denildi.

Açıklamadaki diğer ifadeler şöyle:

"Türk ordusu yaptığı açıklamayı Türkiye'nin laikliğini korumak olarak savunmaktadır. Halbuki laikliğin tehdit altında olduğu abartılmıştır. Çünkü , Türkiye, kadın haklarından eğitime kadar pek çok alanda önemli reformlar gerçekleştirmiş, bu reformlar laik değerlere hukuk çerçevesinde koruma getirmiştir.

Türk Ceza Yasası ve kanunları hiçbir dönemde şu anda olduğu kadar AB standartlarına yakın olmamıştır ve bu değişikliklerin çoğu şu anda görev başında olan hükümet döneminde yapılmıştır. Biz Türk halkının tercihlerinin, Türk siyasetçileri ve Türkiye'nin sivil toplumu tarafından ifade edilmesi gereketiğini düşünüyoruz."

Avrupalı aydınların açıklaması AB'ye mesajla noktalanıyor:

"Avrupa hükümetlerine Avrupa Birliği'nin verdiği sözlere sadık kalması yönünde çağrıda bulunuyoruz. Türkiye'de Demokratlara verilecek destek AB yönündeki süreci güçlendirecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber