Sol, '12-20 vekil' pazarlığına kilitlendi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP ile DSP'nin yaklaşık iki haftadır süren seçim işbirliği görüşmeleri, Deniz Baykal ile Zeki Sezer arasında dün yaşanan telefon görüşmesiyle yeni bir boyuta taşındı. Görüşmede, 48 saat içinde kamuoyuna olumlu ya da olumsuz bir açıklama yapılması kararı alınırken, Baykal 12, DSP ise grup kurmaya yetecek milletvekili ısrarını sürdürdü.

GRUP ŞART

Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, Zeki Sezer, Baykal'a şunları söyledi: "Kamuoyu DSP'nin salt milletvekili sayısı nedeniyle işbirliği görüşmelerini sekteye uğratıyor izlenimine sahip. Bu bizi fazlasıyla rahatsız ediyor. Biz öncelikli olarak mecliste iki ayrı sol partinin olması gerektiğine inanıyoruz. Bunun yolu da CHP listelerinde grup kurmak için gerekli olan sayının biraz fazlasının DSP tarafına verilmesi. DSP'ye 20'nin biraz üstünde kontenjan verilmeli. Olası değişimlerde seçilen DSP'li sayısı 20'nin altına böylelikle düşmüş olmaz.

BAYKAL'IN 12 ISRARI

Baykal ise Sezer'in talebine, "Daha önce de konuştuğumuz gibi şu aşamada CHP, listelerinde ancak 12 DSP'liye yer verebilir. Seçilme garantisi taşıyan 12 yeri arttırmamız zor. Meclise 4 parti girmesi ve aynı oyu almamız halinde CHP'nin milletvekili sayısı yaklaşık 45 azalıyor. Öte yandan yeni isimleri de partimize kazandırmaya çalışıyoruz. Bu noktada sayıyı arttırmak bizi fazlasıyla zorlayacaktır" sözleriyle yanıt verdi.

KARDEŞE YAPILIR MI

Baykal'ın 12 ısrarını sürdürdüğünü gören Sezer kurmaylarına, "Sayın Baykal, CHP listelerinde ancak 12 DSP'liye yer verilebileceği anlayışını sürdürüyor. Baykal'ın memnuniyetle karşıladığımız 'DSP kardeş parti' yaklaşımına rağmen bu konuda ısrar etmesi üzüntü verici. Madem ki kardeşiz bizden grubu esirgememeli" değerlendirmesini yaptı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber