BDDK üyesinin eşine iş vermedim diye bankacılık lisansımı aldılar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Özerk cumhuriyet" gibi ayrıcalıklarla donatılan Ekobank'ın Başkanı Murat Ulus, BDDK'ca iptal edilen bankacılık lisansı için Danıştay'da açtığı davayla kararın iptal edildiğini belirterek, "Hesabını veremeyecek hiçbir iş yapmadım. Bir BDDK üyesinin eşini işe almadım diye bu soruşturma açıldı" dedi.

TÜRKİYE'nin, İran ile Pakistan'ın ortaklığıyla kurduğu ve "Özerk Cumhuriyet" gibi ayrıcalıklarla donatılan Ekobank'ın Başkanı Murat Ulus, bankacılık lisansının iptali konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Egebank'taki yöneticiliği dönemindeki işlemleri nedeniyle BDDK'ca imza yetkisi kaldırılan, ancak Danıştay'da açtığı davayı kazanan Ulus, "BDDK bu kararı, bir Kurul üyesinin eşini Ziraat Bankası'nda daire başkanı yapmadığım için almıştır" dedi. Ulus, bu görevinden önce Ziraat Bankası'nın yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyordu.

OLAYI KİŞİSELLEŞTİRMEM: "Eşini daire başkanı yapmadığı" BDDK üyesinin kim olduğu sorusunu Ulus, "Onlar yapsa bile ben meseleyi kişiselleştirmek istemiyorum" diyerek yanıtlamadı. Ulus'un sözünü ettiği Kurul üyesinin, BDDK'da halen görev yaptığı, eşinin ise emekli olduğu öğrenildi. "Hayatımda hesabını veremeyeceğim hiçbir işim olmadı" diyen Ulus, yargıda son aşamada olan kendisiyle ilgili bu davanın gündeme gelmesi nedeniyle Ekobank'ın yıpranmasını istemediğini vurguladı. Ekobank'ın kurulmasına ilişkin yasanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onayının geciktiğinin doğru olduğunu belirten Ulus, "Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir. Ancak bu bankanın kuruluşu 12 yıl öncesine dayanmaktadır" dedi.

12 YIL ÖNCE KURULDU: Ekobank'ın kuruluşunu öngören anlaşmanın 1995'te imzalandığını belirten Ulus, şunları söyledi: "Sonra kanunu çıktı. Ancak milletlerarası anlaşmaların, her üye ülkenin parlamentosundan geçmesi gerekiyor. Bu süreç İran'da çok uzun sürdü. İran Parlamentosu'nun yasayı 2005 yılında geçirebilmesi nedeniyle, işlemler bu tarihten sonra başladı. Guvernörler Kurulu toplandı. Merkez Anlaşma'nın hazırlık süreci çok titiz bir çalışmayla şekillendi."

DÜNYADA 24 TANE VAR: Dünyada Ekobank gibi imtiyazlı hükümlerle donatılan banka sayısının 24 olduğunu vurgulayan Ulus, şöyle konuştu: "Ekobank 25'inci olacak. Biz de Merkez Anlaşmayı kendimiz yazmadık, benzer bankaların anlaşmalarından kopyaladık. Bu ayrıcalıkların hepsinin mantığı var. Banka, bölgedeki yatırımları destekleyeceğinden vergi, bir ülkeden diğerine sermaye transferi anlamına gelecek. Tersine, diğer bankalardan farklı olarak, Maliye'nin itirazı sonucu buradaki yöneticiler kişisel olarak vergi yükümlüsü oldu."

ÇOCUKLARIMI GÖREMİYORUM: Ulus, "Resmen faaliyete geçmediği halde 2006 Aralık ayından bu yana neler yapıyorsunuz?" sorumuza ise şu karşılığı verdi: "Bankanın beş yıllık iş planını oluşturuyoruz. Tam 10 bin sayfalık iç mevzuat hazırladık. Şu anda biri Pakistanı diğeri İranı temsilen iki arkadaşımız, ben ve beş kişi olmak üzere toplam sekiz kişi çalışıyoruz. Beş aydır o kadar yoğun çalışıyoruz ki, eve gece 11'den önce gidemiyorum. Çocuklarımın yüzünü göremiyorum."

Polise, jandarmaya Ekobank yasağı 'düşmanlık' durumu için konulmuş

EKOBANK Başkanı Murat Ulus, bankaya polisin, jandarmanın girememesiyle ilgili maddeleri şöyle savundu: "Bankaya polis, asker gibi kolluk kuvvetlerinin girememesinin de bir mantığı var. Bu hüküm, sadece bankanın amaçları doğrultusunda yapılan işlemlerle sınırlı. Bu düzenlemenin sebebi, ilerde sözgelimi üye ülkelerden biriyle düşmanlık doğarsa politik amaçla geriye dönülüp sorumlu tutulmasın diye konulmuş. Merkez Anlaşma, Hazine, Maliye, DPT, Emniyet gibi onlarca kurumun görüşüne açıldı, görüşler alındı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber