İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

2018/1 KPSS tercihlerinde, KİT'leri tercih adaylara 3 yıl hatırlatması!

ÖSYM'nin yapacağı 2018/1 merkezi KPSS tercih işlemlerinde KİT'leri tercih edecek adaylar 3 yıl boyunca çalışmak zorunda olacak ve iki istisna dışında diğer kurumlara atanamayacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Haziran 2018 10:05, Son Güncelleme : 23 Mayıs 2018 00:52
2018/1 KPSS tercihlerinde, KİT'leri tercih adaylara 3 yıl hatırlatması!

2018/1 KPSS tercih işlemlerine başvurular 26 Haziran ila 5 Temmuz tarihleri arasında alınacaktır. Tıklayınız.

Kamu Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının 2018 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespitine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararında KİT'lere atanacakların diğer kurumlara geçisine ilişkin önemli kısıtlamalar getirilmişti. Tercih yapacaklar için bu kısıtlamanın detaylarını hatırlatmak istedik.

Düzenleme Ne Diyor?

2018 yılı KİT Yatırım ve Finansman Kararnamesinin 7 nci maddesinin beşinci fıkrasında "1/1/2018 tarihinden sonra yapılacak merkezi yerleştirme işlemleri neticesinde sözleşmeli personel pozisyonlarına atananlar 3 hizmet yılını tamamlamadıkça; mesleğe özel yarışma sınavıyla yardımcı olarak atanan kadrolar ile bulunulan pozisyondan farklı ve öğrenim durumu itibariyle ihraz ettikleri unvanlı kadro ve pozisyonlara yapılacak atamalar hariç olmak üzere halen görev yaptıkları kuruluşlara veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamazlar. Kamu Görevlerine ilk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik kapsamında merkezi yerleştirme işlemlerine başvuramaz, yerleştirilseler dahi atama işlemleri yapılmaz." hükmü yer almaktadır.

Buna göre KİT'lere merkezi yerleştirme ile atanacaklar 3 yıl süreyle başka kurum ve kuruluşlara atanamayacaklar.

3 Yıl Başka Kurum ve Kuruluşlara Atanamama Kimleri ve Hangi Atamaları Kapsıyor?

Kısıtlamanın Kapsamında Olmayan Durumlara İlişkin Detaylar ve Örnekler

1- Düzenleme 2018 yılından önce yapılan merkezi yerleştirme işlemlerini kapsamamaktadır. 2017/2 merkezi yerleştirme işlemleri 2017 yılında yapıldığından bu atama ile KİT'lere yerleşenler 2018'de göreve başlasalar dahi yukarıda belirtilen kısıtlamanın kapsamında değildirler. Dolayısıyla kısıtlama şuan KİT'lerde çalışan kimseye kapsamamaktadır.

2- Düzenleme sadece merkezi alımla atanacakları kapsamaktadır. Yani, puan sıralamsı neticesinde kurumların kendi sınavları neticesinde atanacaklar bu kısıtlamanın kapsamında olmayacaktır. Kurumsal alımla KİT'lere yapılan atamalar için bkz: https://www.memurlar.net/haber/704706/kit-lere-kpss-ile-yapilacak-atamalarda-2-yeni-duzenleme.html

3- Mesleğe özel yarışma sınavı ile girilen uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı gibi kariyer mesleklere geçiş için düzenleme herhangi bir kısıtlama getirmemektedir. Örneğin, bir KİT'e memur ya da mühendis olarak atanan personel bir bakanlığa uzman yardımcısı olarak atanmak için 3 yıl beklemeyecektir.

4- Öğrenim durumu itibariyle elde edilen unvanlar açısından unvan değişikliği niteliğinde atamalar düzenlemenin kapsamı dışındadır. Örneğin, memur unvanlı pozisyona atanan personelin mühendis ya da öğretmen olarak atanmasına bir engel bulunmamaktadır.

Kısıtlamanın Kapsamında Olan Durumlara İlişkin Detaylar ve Örnekler

1- Kısıtlama sadece KİT'ler arasında değildir. KİT'e atanan kişinin diğer kurumlara geçişinde de geçerlidir. Örneğin, KİT'te çalışsan mühendisin Karayoları ya da DSİ ye müdendis olarak atanabilmesi için 3 yıl beklemesi gerekecektir.

2- Görev yapılan pozisyondan farklı bir unvana kısıtlamaya tabi olmadan atanabilmek için öğrenim durumu itibariyle farklı bir unvana sahip olmak gerekmektedir. Örneğin memur unvanıyla çalışan personel tekniker olarak başka kuruma atanabilecekken v.h.k.i. olarak atanamayacaktır.

3- Kısıtlama ilk defa alım yöntemleriyle çalışılan kuruma yapılacak atamaları da kapsamaktadır. Personelin görev yaptığı yeri değiştirmek için de merkezi yerleştirme işlemlerinde tercih yaptığı bilinmektedir. Düzenlemede "halen görev yaptıkları kuruluşlara veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamazlar" denilerek bunun da önüne geçilmek istenmiştir. Ancak yukarıda belirtilen istisnalar aynı kuruma yapılacak atamalarda da geçerlidir ve kısıtlamaya tabi değildir. Örnneğin, memur unvanıyla bir KİT'te çalışan kişi kendi kurumuna müfettiş yardımcısı olarak ya da mühendis olarak atanabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber