Dolar 1.29'un altına inerse müdahale gelir

Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - İstanbul serbest piyasada dolar 1,3270 YTL, avro 1,7980 YTL'den güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,3220 YTL'den alınan dolar 1,3270 YTL'den satılıyor. 1,7920 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,7980 YTL olarak belirlendi.

Böylece avro, geçen yıl Mayıs ayı ortalarından sonra ilk kez 1,8000 YTL'nin altında bir satış fiyatına gerilemiş oldu. Serbest piyasada dünkü kapanışta doların satış fiyatı 1,3260 YTL, avronun satış fiyatı 1,8000 YTL olmuştu.

Dolar 1.29'un altına inerse müdahale gelir

Erken seçimlere yönelik belirsizliğe rağmen dolar yurtdışındaki olumlu gelişmelerle düşüşüne devam ediyor. FED'in faiz indirimine gidebileceği beklentisiyle dolar dün 1,3180 YTL ile 2006 yılındaki dalgalanma öncesindeki seviyesine geriledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle artan siyasi tansiyon ve erken seçimlere ilişkin belirsizliklere rağmen dolar kan kaybetmeye devam ediyor. Yabancıların içerideki siyasi riskleri gözardı etmesi nedeniyle 1,5 ay önce 1,46 YTL'ye kadar çıkan dolar dün 1,3180 YTL'ye kadar gerileyerek 2006 yılında yaşanan büyük dalgalanma öncesindeki seviyesine indi. Önceki ABD'de açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) yıllık yüzde 0,2 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleşmesine rağmen aylık bazda gerilemesi ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimine gidebileceği beklentilerini kuvvetlendirdi. Bu beklentiyle birlikte yurtdışı borsalar yükselişe geçerken dolar uluslararası piyasalarda gerilemeye başladı. Doların yurtdışında yaşanan değer kaybı iç piyasada da etkili oldu. Dün bir ara 1,3180 YTL'ye kadar gerileyen dolar günü ,,, YTL'den tamamladı. FED'in faiz indirimine gidebileceği beklentisi tüm dünya borsalarında olduğu gibi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) da etkili oldu. İMKB dün yüzde 1,43 yükselerek 45.540 puana ulaştı.

Türkiye'ye olan taze para girişi devam ettiği sürece liranın dolar karşısında gücünü koruyacağını belirten uzmanlar, buna karşın doların kısa vadede 1.2900 YTL'nin altına inmesini beklemiyor. Piyasa uzmanları arasındaki genel kanı ise dolar kurunun 1.29 YTL ve altına gerilemesi halinde Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale edebileceğini yönünde.

1,29'un altında müdahale gelebilir

Japon para birimi gibi düşük maliyetli para birimleriyle yüksek getirili piyasa enstrümanlarına yatırım eğiliminin (carry trade) devam etmesi de Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere para girişinin sürmesine neden oluyor. Dolar dün Brezilya para birimi real karşısında dün yüzde 1,18 değer kaybederek son 6 yılın en düşük seviyesi olan 1,9570'e kadar indi.

Liranın dolar karşısında güçlü olması yabancı yatırımcıların liraya olan iştahını artırdığını belirten uzmanlar, liranın bir süre daha dolar karşısındaki gücünü korumasını bekliyor. Abank Döviz Masası Yönetmeni Sevgi Aytekin, Türkiye'ye olan taze para girişinin lirayı güçlü kıldığına dikkat çekti. Merkez Bankası'nın dolar kurunu en son 1.3150 YTL seviyelerinden müdahale ettiğini hatırlatan Aytekin, "Dolar 1.2900 YTL ve altına inerse Merkez Bankası'nın müdahalesi gelebilir" dedi.

ABD'de TÜFE verelerinin beklentilerin altında gelmesinin ardından FED'in faiz indirimi yapabileceğine yönelik oluşan beklentilerin doların değer kaybetmesine yol açtığını vurgulayan Denizbank Fon Yönetimi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Örnek ise, "Dolar hem içeride hem de dışarıda değer kaybediyor. Bu değer kaybı, doları 1.30 YTL'nin de altına indirebilir. Ancak 1.29 YTL'ye veya altına inerse müdahale beklentisi artar" dedi. Gün sonunda lira dolar karşısında yüzde 1,06, euro karşısında yüzde 0,63 değer kazandı. Merkez Bankası dolar kapanış kurunu 1.3233 YTL olarak açıkladı. Bono piyasasında ise sakin bir seyir hakimdi. 4 Şubat 2009 vadeli gösterge kıymetin faizi 0,17 puan düşerek yüzde 18,89 bileşik seviyesine geriledi.

Dolar neden düşüyor

* FED'in faiz oranlarını indirebileceği yönündeki beklentilerin güçlenmesi

* Türkiye'ye olan taze para girişinin devam etmesi

* Yurtdışı borsalardaki yükseliş

* Doların yurtdışında da değer kaybetmesi

* Japon Yeni'nin dolar karşısında yükselmemesiyle devam eden carry-trade eğilimi

AA/REFERANS GAZETESİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber