Eczacılık eğitiminde 'staj' değişikliği

Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle eczacılık eğitiminde değişikliğe gidildi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Mayıs 2018 11:39, Son Güncelleme : 25 Mayıs 2018 11:43
Eczacılık eğitiminde 'staj' değişikliği

Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık ve Mimarlık Eğitim Programlarının Asgari Eğitim Koşullarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik, 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle değişti.

Hali hazırdaki düzenlemeye göre eczacılık eğitimi alabilmek için yönetmeliğin 8. maddesine göre, şu şartlar aranmaktadır:

Madde 8 - (1) Eczacılık eğitimine kabul edilebilmek için asgari lise mezunu olmak gerekir.

(2) Eczacılık eğitimi bir üniversitede tam gün üzerinden en az beş yıllık eğitimden oluşur. En az beş yıllık eğitimi gösteren eczacılık resmi eğitim belgesinin alınabilmesi için;

a) Tam gün üzerinden en az dört yıllık teorik ve pratik eğitimin

b) Kamuya açık bir eczanede veya hastanede bir eczacının denetiminde asgari 6 ay olan zorunlu stajın tamamlanması gerekir.

(3) Eczacılık eğitimi sonunda mezun olan eczacıların;

a) İlaçlar ve ilaçların üretiminde kullanılan maddeler hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları,

b) Farmasötik teknoloji ile ilaç ve tıbbi ürünlerin fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik analizleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları,

c) İlaç ve tıbbi ürünlerin metabolizması ve etkileri, toksik maddelerin etkisi ve ilaç ve tıbbi ürünlerin kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları,

ç) İlaç ve tıbbi ürünler hakkında gereken bilgileri verebilmek için bilimsel verileri değerlendirebilecek yeterli bilgiye sahip olmaları,

d) Eczacılık uygulamaları ile ilgili yeterli hukuki ve diğer gerekli bilgiye sahip olmaları gerekmektedir.

(4) Eczacılık eğitimindeki asgari eğitim koşullarının sağlanabilmesi için, bu alanda yürütülen yükseköğretim programlarımızın eğitim müfredatlarında Ek-5 sayılı cetvelde belirtilen derslerin bulunması zorunludur.

DEĞERLENDİRME

Yapılan yeni düzenlemede yönetmeliğin yukarıda koyu olarak gösterilen b fıkrası şu şekilde değiştirilmiştir:

"b) Kamuya açık bir eczanede ya da hastanede bir eczacının denetiminde, ilaç üretim tesisi, tıbbi malzeme üretim tesisi, kozmetik imalathanesi ve/veya bu üretim alanlarıyla ilgili AR-GE merkezlerinde asgari 6 ay olan zorunlu stajın tamamlanması gerekir."

Bu değişikliğe göre, eczacılık eğitimi görenler artık stajlarını ilaç üretim tesisi, tıbbi malzeme üretim tesisi, kozmetik imalathanesi ve/veya bu üretim alanlarıyla ilgili AR-GE merkezlerinde de yapabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber