Dövize spekülatif saldırı

Türkiye'ye karşı kur üzerinden yapılan saldırıları döviz piyasasının üç önemli oyuncusuyla konuştuk...
Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 27 Mayıs 2018 06:50, Son Güncelleme : 27 Mayıs 2018 07:16
Dövize spekülatif saldırı

Türkiye'ye karşı kur üzerinden yapılan saldırıları döviz piyasasının üç önemli oyuncusuyla konuştuk...

Bir süredir TL, dolar karşısında değer kaybediyor. Bu durum yılbaşından bu yana baktığınızda yüzde 24.6'yı buldu. Yılbaşında 3.78 TL olan dolar kuru bir ara 4.92'lere kadar çıktı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 17 Nisan'da yaptığı 'erken seçim' açıklamalarından sonra TL, dolar karşısında yüzde 15 eridi. Türkiye'nin makroekonomik göstergelerini incelediğinizde bu durumu açıklayacak teknik bir neden bulmak zor. Küresel piyasalardaki gelişmelerden en çok bizim etkileniyor olmamız da manidar. Ama son dönemde ekonomiye spekülatif bir saldırı yapıldığını söylediğinizde 'komplocu' ilan ediliyorsunuz. Döviz piyasasının üç önemli oyuncusuna sordum. Ortak görüş şu: 1 ayda yüzde 20'leri bulan değer kaybı olağan değil, bu bir spekülatif saldırıdır. İşte aracı kurumların açıklamaları...

A1 CAPİTAL YÖNETİM KURULU BAŞKANI MURAT GÜLER:

Son dönemde herkesdolar/euro ile yatıp kalkıyor.Daha önce gün içinde bu kadariniş-çıkışlı bir dönem oldu mu?

Geçmişte de kurlarda yüzde5'ler civarında ataklara şahitolduk. Ama bunlar belli periyottasüreklilik arz etmiyordu. Busefer yaklaşık 1 aya yayılan veyüzde 20'leri bulan sürekli birdeğer kaybıyla karşılaştık.

Yaşadığımız spekülatifbir atak mı?

Enflasyonun mevcut seyrindekikatılık, cari açıktakiyükseliş, döviz kurlarıve tahvil faizleriüzerinde yukarı yönlüetki yaratsa da son dönemdekikur hareketleri olağan fiyatlamalarındışına çıktı.

Dolar ve euro bundansonra nasıl seyreder?

Merkez Bankası tarafındanalınan faiz artırımı ve reeskontkredilerine ilişkin kur sabitlemesigeri çekilmeyi destekler.

Seçime kadar yeni biratak bekliyor musunuz?

Başbakan YardımcısıMehmet Şimşekve Merkez BankasıBaşkanı MuratÇetinkaya'nın yerli ve yabancıyatırımcılarla toplantıları kurlardakioynaklığı azaltabilir.

Makul seviye neresi şu andakurda? Direnç noktası neresiolur?

Döviz kurlarında makul seviyeMerkez Bankası'nın reeskontkredi geri ödemelerinde referansgösterdiği dolar/TL için 4.20seviyesi. Direnç olarak ise dolar/TL'de 4.93 kritik eşik olur.

İNVESTAZ GENEL MÜDÜRÜ FATİH YEĞENOĞLU

Bir gündeyüzde 5 değerkazancı dahaönce yaşandımı?

15 Temmuz2016 darbe girişimiertesindekurda yüzde 6'yayakın değer artışı yaşanmıştı. 7 Haziran2015 tarihinde gerçekleşen tek partihükümetinin kurulamadığı seçim sonuçlarısonrasında sert yükselişlere maruzkaldık. 2008 mortgage krizinde de benzerbir tablo yaşamıştık.

Bugün yaşananlar spekülatifatak mı?

Doların son dönemdeki sert yükselişininarkasında iç ve dış kaynaklı pekçok etken var elbette. Ama elimizdekimakro ekonomik veri setini yansıtmayanbir kur hareketi ile karşı karşıya olduğumuzurahatlıkla söyleyebiliriz.

Dolar/TL ve Euro/TL bundansonra nasıl seyreder?

Merkez Bankası'nın attığı adımlarhenüz fiyatlara yansımadı. Dolar/TL kurunda yükselişlerin devamında4.90 seviyesi kritik ve psikolojik direnç.Geri çekilmeler olması durumda 4.58-4.54-4.50 önemli destek seviyeleri olaraktakip edilebilir. Yatırımcı algısı doğruyönetilirse ilk aşamada dolar/TL 4.40-4.30 bandına çekilir. Euro/TL kurunda5.55- 5.60 direnci üzerinde 5.70 ve5.75 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.Ancak Avrupa bölgesinde yaşananlarnedeniyle euro baskı altında. Kurdadüşüşler halinde 5.46-5.43 ve 5.40 seviyelerinegerileme potansiyeli oluşabilir.

Seçime kadar yeni bir atak bekliyormusunuz?

Sayın Mehmet Şimşek ve MuratÇetinkaya'nın Londra'daki yatırımcıgörüşmeleri Türkiye'nin uluslararası piyasalardaetkinliğinin geri kazanımı açısındankritik öneme sahip. Burada yatırımcıgüveninin yeniden tesisiyle yeni birhareket olma olasılığı ortadan kalkabilir.7 Haziran'daki Para Politikası Kurulu toplantısıda kur üzerinde etkili olabilir.

Merkez Bankası geç mi kaldı?

Piyasada faiz artışı konusunda birsüredir beklenti olduğu için geç kaldığıalgısı oluştu.

GCM MENKUL GENEL MÜDÜRÜ ALPER NERGİZ

Kurlarda günlükvolatilite normal mi?

Bu, piyasa oynaklığınınçok yüksek olduğunu ifadeediyor.

Bu yaşananlar spekülatifatak mı?

Kurdaki oynaklığı dikkatealdığınızda dövizkuruna karşı spekülatifatak yapıldığını söyleyebiliriz.

Dolar/TL ve euro/TLbundan sonra nasılseyreder?

İçeride döviz kurunaspekülatif ataklar devamettiği için Merkez Bankasıfaiz artırımından sonrareeskont kredilerinde dedolar kurunu 4.20'ye sabitledi.Bu kurun makuldeğeri için önemli bir referansolabilir. Dolar/TLfiyatlamasında teknik olarak4.57 seviyesi üzerindehareketin devam etmesidurumunda 4.81 seviyelerinedoğru ataklar beklenebilir.Euro/TL tarafındaise Avrupa MerkezBankası'nın faiz artırımbeklentilerinde ötelemeeuro para biriminin küreselçapta değer kaybetmesineneden oldu. Euro/TL paritesinde 5.30-5.40bandı üzerinde fiyatlamaile hareketler 5.60 ve 5.80seviyelerine doğru yakınsamabeklenebilir.

Seçime kadar yenibir saldırı olur mu?

Merkez Bankası'nınkur oynaklığına karşı aldığıproaktif önlemler iledöviz kurunda oynaklıkdengelendi. 7 Haziran'daPara Kurulu'ndan da birhamle daha bekleyebiliriz.Bu bağlamda kurdayeni bir atak görme olasılığımızdüşük. SayınMehmet Şimşek ve MuratÇetinkaya'nın Londra ziyaretide yatırımcıların algıdeğişikliği için önemli.

Merkez, müdahaledegeç mi kaldı?

Önce sözlü müdahaledebulundu. Piyasa iknaolmadığı için faiz artırımıyaptı. Merkez, makro dinamiklerideğerlendirirkensadece döviz kurunu dikkatealmıyor. Faiz unsurununborçlanma maliyeti/istihdam ve büyümedinamiklerine verebileceğinegatif etkileri de hesaplıyor.O yüzden uygunzamanda ve uygun orandamüdahale oldu.

Dilek Güngör

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber