İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Betonlaşmanın olmadığı tatil merkezi Olimpos

Olimpos ülkemizin en özenle korunan milli parklarından biri. Öyle ki milli park alanı içerisinde beton ile yapılmış hiçbir yapı yok. Her şey doğanın içinde ve her kapı doğaya çıkıyor. Kayaköy

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Mayıs 2018 00:10, Son Güncelleme : 14 Haziran 2018 13:44
Betonlaşmanın olmadığı tatil merkezi Olimpos

Olimpos

Olimpos ülkemizin en özenle korunan milli parklarından biri. Öyle ki milli park alanı içerisinde beton ile yapılmış hiçbir yapı yok. Her şey doğanın içinde ve her kapı doğaya çıkıyor. İki dağın arasında kalan bu vadi, tarihin en eski dönemlerinden beri çok özel bir yaşam alanı olmuş. Yıllarca doğal yaşam aşıklarının akın ettiği yere daha sonra bir şehirli akını olmuş ama günümüzde tekrar eski havasına dönüyor. Olimposta her yer ağaç evlerle, kuş cıvıltılarıyla dolu. Çok aydınlık olmayan sokakların verdiği sakinlik ve romantizm ise herkesin iliklerinde hissettiği o yumuşak rüzgar ile insanı huzura sürüklüyor. Tartışmasız ülkemizin en huzurlu yerlerinden biri burası. En kalabalık zamanda bile bir hengame olmadan rahat rahat tatil yapabileceğiniz bir yerdir. Buraya gelen kişiler zaten huzura ve doğaya aşık insanlar. O yüzden, yüzler her zaman gülüyor. Siz de yeşili seven ve gülümseyebilen biriyseniz, istikamet doğruca Olympos.

Olimposta Neler Yapabiliriz ?

Buraya ne kadar zaman ayırırsanız ayırın yapacak illa bir şey bulursunuz. Hiç etkinlik yapmasanız bile canınız sıkılmaz. Huzura doymak için, sere serpe uzandığınız bir hafta bile geçirseniz sonunda iyi ki diyorsunuz. Zaten yıl içerisinde, günlerimizi çok önemli işlerimizin başında geçiriyoruz. Hiç bir şey yapmamak bile mutlu eder mi insanı? Cevabı burada.

Olympos Antik Kenti

Ağaç evinizden çıktıktan sonra sahile doğru yürüyerek giderken milli park girişi sizi bekliyor olacak. Müze kart ile giriş yapabilir veya denize gitmek için kullanılan ve orada kalanlara verilen 10 giriş çıkışlık kart alabilirsiniz. Müzekart öğrenci 20, sivil 50 lira. Sahil giriş kartı ise 7.5 tl.

Antik kent, karşınıza gelen bir iki yapıdan sonra başlıyor. Şehir Kuzey ve Güney olarak, nehir tarafından iki bölünüyor. Tabelaları takip edip, önce sol tarafınızı, sonra da sağ tarafınızı gezmenizi öneririm. Şehir gerçekten çok geniş. Romalılar bu şehri aktif bir şekilde kullanmış. Nekropolde bulunan kral mezarları ise günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş. Şehrin sağ tarafında ise tiyatro, okul ve diğer yaşam alanları bulunmakta. Sahile indikten sonra sağa doğru devam ederek Ceneviz Kalesi olarak bilinen yere çıkabilir bütün Olympos ve Çıralı sahili görebilirsiniz.

Çıralı - Caretta Carettaların Evi

Çıralı, Olympos'u içine alan tepenin diğer tarafı oluyor. Çıralı Olympos'tan biraz daha büyük bir yer. Yürüyerek veya kara yoluyla da geçebilirsiniz. Yemek yeme alternatifleri bol olan Çıralı'da konaklama yerleri ve akşam hoşça vakit geçirebileceğiniz canlı müzik alanları mevcut. Bölgenin Doğu girişine kadar uzanan Mandalina ağaçlarını ve yollara uzanan çiçekleri görebilirsiniz. Aynı zamanda Likya Yolu üzerinde bulunan Çıralı'dan, günü birlik Maden Koyu'na yürüyüş yapabilirsiniz.

Çıralı sahili, Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı. Sahil boyunca bir çok özel yumurtlama alanı görebilirsiniz. Bölgede ateş yakılmaması ve parlak ışıklar kullanılmaması gerekiyor. Yeni yumurtadan çıkan Kaplumbağalar ay ışığından gelen yansımalar ile yol bulup denize doğru yürüyorlar. Eğer bir ateş yakılırsa ona doğru geldiklerinden, ölebiliyorlar. Bu doğal alanı ziyaret eden herkesin onların yaşam alanlarına saygı göstermesi gerekiyor.

Chimera - Yanartaş

Yanartaş'ı anlatmadan önce hikayesini bilmeniz güzel olacaktır. Hikayenin ana kahramanı Bellerophontes, ülkesinde istemeden büyük bir suç işler. Ardından gittiği şehirde kralın eşi Bellerophontes'e aşık olur. Onun ahlaksız tekliflerini reddettiği için iftiraya uğrar. Kral, kayınpederinin Kral olduğu şehre onu göndererek parşömen içindeki yazıda suçunu anlatır ve öldürülmesini ister. Parşömen okunana kadar geçen sürede ona yapılan ikramlar ve çok sevilmesi dolayısıyla Kral, Bellerophontes'e acır ve öldürmek istemez. Ama emri yerine getirmek zorunda olduğu için ona Chimera adlı ejderhayı öldürmesi görevini verir. Zeus'un gayri meşru oğlu olan Bellerophontes'a babası yardımcı olmak için Pegasus'e verir. Daha sonra görevi başarıyla tamamlayıp Ejderhayı öldürünce, yaratık mızraklarının darbesiyle yerin yedi kat altına kadar girer. Ağzından çıkan alevleri ise dağa saçılır ve bir daha sönmez.

Hikayesini öğrendiğimiz Yanartaş'ta aslında binlerce yıldır olan gaz sızıntısı mevcuttur. Kayaların boşluk bulduğu alanlardan dışarı çıkan gazın kokusunu dahi duyabilirisiniz. Çeşitli deliklerden bir çok alev çıkmakta. Genelde gün batımında gidilse de, gece gitmenizi öneririm. Girişte 5 TL ücret ödersiniz, müzekart geçmiyor. Yarım saat süren bir çıkıştan sonra alevlerin bulunduğu alana varıyorsunuz. Büyülenmemek elde değil. Her yandan küçük alevler yükseliyor. Sönmüş olanları çakmağınızla yakabilirsiniz. Sucuk Ekmek etkinliği ise gayet güzel oluyor. En güzel yanı ise alevlerden başınızı kaldırdığınızda karşınıza gelen o mükemmel yıldız gösterisi. Yıldızları en net görebileceğiniz yerlerden birinde, geceyi geçirmek güzel bir etkinlik olacaktır.

NEREDE KALACAĞIZ ?

Olimpos'ta kalacak yerlerin hepsi, milli park olmasından dolayı ağaç ev şeklinde. Size özel olarak, arazi içerisinde belirli aralıklarla yapılmış olan ağaç evler sizi doğanın kalbinde bekliyor. Toprak zeminlerde ve ağaçların arasında bir odanız olmuş muydu hiç?

Doğa ve aile ortamını iç içe kurgulamış, bahçesinde hamaklar, yayılarak dinlenebileceğiniz çardaklar, mandalina ağaçları. Ağaç evleri ile Alaturka Pansiyon, Olympos içindeki favori yerim. Odaların her birinde size özel duş, WC imkanı ve klimalar mevcut. Ayrıca anne yemeği tadında akşam yemekleri ve açık büfe kahvaltısıyla evinizin doğaya taşınmış halini burada bulabilirsiniz. Burada konaklamanın ücreti ise 1 Haziran -15 Eylül arasında ücret kahvaltı ve akşam yemeği dahil 80-90 TL, bayramlarda ise 100-110 tl .

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR VE İMKANLAR

Her yere yürüyerek gidebileceğiniz bir yer Olimpos. Her yer birbirine yakın. Çevre yerlere gitmek isterseniz ise taksi imkanları mevcut. Olymposta sağlık için bir sağlık kabini mevcut, Adrasanda (Olympos'a 10 km) sağlık ocağı, Kumluca'da (30 km) ise devlet hastanesi mevcut.

Yapılabilecek Etkinlikler

Dalış

Dalış Adrasan'da yapılıyor. Olympos'tan tekneler ile götürülüyorsunuz. Favori olan iki dalış merkezi var. Sabah ve öğleden sonra Olympos'tan tekneler yola çıkıyor. Günde 2 kez dalış var. Yaklaşık 2 saat sürüyor. Grup oluşursa gece dalışı da yapılıyor. Dalış fiyatları 90-120 TL arası değişiyor. İlk defa yapacaklar için "discover" dalışı 120 TL, belgeli dalışçılar için ise 90 TL. Çift dalış tercih ederseniz ise 160 tl civarı ücretler mevcut.

Kaya Tırmanışı

İlk defa yapmak isteyenler de katılabilir. Eğitmenler eşliğinde, güvenli bir şekilde Kaya tırmanışları yapılıyor. Bütün turlarda profesyonel ekipman desteği var. Günün herhangi bir saatinde gölge durumuna göre ve zorluğa göre tırmanış alanı seçiliyor. Bir çok seçenek mevcut. Kaya tırmanışı fiyatları 60 TL'den başlıyor. 2 saat civarı sürüyor. Yarım ve tüm gün seçenekleri de mevcut.

Kanyon Turu

Olympos'tan yola çıkıp, Kemer-Kuzdere kanyonuna veya Göynük kanyonuna grup eşliğinde turlar var. Antalya bölgesinde belki de yapılabilecek en güzel etkinliklerden biri olan kanyon yürüyüşünü şiddetle tavsiye ederim. Doğal arazilerin oluşturduğu muhteşem coğrafyalarda eşsiz bir deneyim. Kanyon gezilerinin ücretleri 120 lira.

Deniz Kanosu

Deniz kanosu bence en eğlenceli etkinlik. Grup eşliğinde,güvenliğiniz için profesyonel rehberler eşliğinde tura başlıyorsunuz. Bölge birbirinden güzel koylara ve su altı mağaralarına sahip. Her köşeyi döndüğünüzde en güzel manzara burası deyip, sonrakinde yine şaşırabiliyorsunuz. Deniz kanosu ücreti ise 50 TL.

Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü yapmak isteyenler araçlarla Adrasana götürülüyor. Rüzgara bağlı olarak uçuş saatleri değişmekle birlikte genel olarak rüzgarın en sakin olduğu sabahın erken saatlerinde uçuşlara başlanıyor. Musa Dağı ve Adrasan manzaralı uçuşlar ilk defa yapacaklar için eşsiz bir deneyim olacaktır. Yamaç paraşütünün 250 TL civarı bir ücreti var.

Tekne Turu

Her tatilde yapılması gereken en güzel etkinlik ise tabiki de tekne turu. Olimpos çevresindeki Koylar ve Suluada'ya tekne turları var. En az 4 farklı Koyda tekneler duruyor. Sabah 10 ile Akşam 5 arasında olan tekne turları çok eğlenceli geçiyor. Fiyatlara yemek dahil ve genel olarak taze deniz levreği veriliyor. "Yehuu Tur" için bu alanda en iyisi desek yanlış olmaz.

Olimpos çevresinde yapabileceğiniz diğer etkinlikler

Tahtalı Dağı teleferik gezisi

Adrasan Gezisi

Tekirova Phaelis gezisi

Ulupınar köyünde, alabalık yemek

Balık tutma gezileri

Atv ile tura katılmak

Olimpos'a Nasıl Gideriz ?

Olimpos'a uçakla geleceklerin Antalya'ya vardıktan sonra Havaş'la otogara ve oradaki ilçeler terminalinden Kumluca yönüne giden dolmuşlara binmesi gerekiyor. Dolmuş Olimpos girişinde bırakıyor, bir dolmuş aktarması daha yapıp gidebilirsiniz veya havalimanından araç kiralayıp 75 KM mesafe sonunda Olimpos'a varabilirsiniz.

İyi tatiller.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber