İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Cumhuriyet Başsavcısı da halkın Cumhurbaşkanı seçmesine soğuk yaklaştı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI NURİ OK:- "SANDIK SADECE SEÇMENİN TERCİHİNİ YANSITIR, UZLAŞIYI YANSITMAZ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin olarak, "Sandık sadece seçmenin tercihini yansıtır; uzlaşıyı yansıtmaz. Ancak seçilenlerin uzlaşı araması ve sağlaması mümkündür" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 16. Onur Günü ve başsavcılığa vedası nedeniyle düzenlenen törende konuşan Ok, Anayasa kurallarının genel olarak değişmez kurallar olmadığını vurgulayarak, ihtiyaç ve gelişmelerin zorunlu kıldığı, aksayan yönlerin düzeltilmesi ya da daha iyi kural ve sistem getirilmesi amaçlarıyla değişiklik yapılabileceğini söyledi. Ancak ülkelerin anayasa değişikliklerini aceleye getirilmemesi, olgunlaştırılması, siyasal ve toplumsal ortak noktalarının bulunabilmesini temin için

kanunlara oranla değiştirilmesinin güç özel usuller öngördüğünü dile getiren Ok, "Ortaya çıkan her politik ve yönetsel sorun ve bunalımın anayasayı değiştirerek aşılması yolunun tercihi anayasal gelenek ve uzlaşı ortam ve kültürünün oluşmasına engel olur; dahası siyasette ve toplumda gerginliklere yol açar" diye konuştu.

Ok, sorunların çözümünde isabet ve başarı için mutlaka öncelikle ikna ve uzlaşı aranması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hele en üst normun tarafsızlık öngördüğü konuda uzlaşı yolu kesinlikle tercihi edilmelidir. Sandık sadece seçmenin tercihi yansıtır; uzlaşıyı yansıtmaz. Ancak seçilenlerin uzlaşı araması ve sağlaması mümkündür. Cumhurbaşkanının frenleme ve dengeleme rolünün bertaraf edilmesi düşüncesine olumlu yaklaşım imkansızdır. Tarafsız cumhurbaşkanı, her siyasi iktidar için güvencedir."

Ok, sekiz sayfalık konuşma metninde, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bu bölümü okumadı. Gazetecilerin neden okumadığını sorması üzerine Ok, "Arkadaşları sıkmak istemedim. Ancak metinde yer alanlar aynen geçerlidir" diyerek, gazetecilerin bu açıklamaları kullanabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber