Cumhurbaşkanlığında, yeni kariyer sistem önerisi!

Başbakanlık uzman ve uzman yardımcılarının Cumhurbaşkanlığına geçirilmesiyle, Cumhurbaşkanlığında kariyer sistem inşasına başlanabilir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Haziran 2018 09:27, Son Güncelleme : 08 Haziran 2018 02:33
Cumhurbaşkanlığında, yeni kariyer sistem önerisi!

Türkiye'de son yıllarda yaşanan hızlı dönüşüm birçok alanda olduğu gibi bürokraside de kendini hissettirmiştir. Artan eğitim ve personel kalitesi Türk bürokrasisinin etkinliği ve verimliliğini artırmış, araştıran, üreten, politika yapıcılara farklı alternatiflerle öneriler hazırlayan yeni nesil bürokrasi devlet yönetiminde işleri kolaylaştırmıştır. Türkiye'nin en iyi okullarından mezun zorlu sınav ve mülakat süreçlerinden geçerek göreve talip olan kariyer meslek mensuplarının bu dönüşümdeki payı yadsınamaz.

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Referandumu'nda Türkiye'nin yeni bir yönetim modeline geçişi onaylandı. Bu geçişle birlikte Türkiye'de artık Başbakanlık olmayacak ve birçok yetki ve görevi Cumhurbaşkanlığına devredilecektir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, yürütmeyi merkeze alan ve bir üst kademeye taşıyan, hızlı karar üretilmesini sağlayan bir sistemi hedeflemektedir. Kararnameler, personel atamaları, dış politik gelişmelerin sürekli takibi, güvenlik ve ekonomi gibi konular Cumhurbaşkanlığında daha yakından izlenecek ve koordine edilecektir. Güçlü Yürütme, etkin yönetim ve koordinasyon için Cumhurbaşkanlığında kurumsal hafızaya sahip olacak yetkin bir personel yapısının bir kariyer meslek inşası ile mümkün olabileceği düşünülmektedir.

Türkiye'de gerçekleşen e-devlet dönüşümü, kamu reformu, yatırımların izlenmesi ve bakanlar kurulu kararlarının takibi gibi çalışmalarda görev almış Başbakanlıktaki kariyer meslek mensuplarının da ilk aşamada Cumhurbaşkanlığında değerlendirilmesi muhtemeldir.

Türkiye'de 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal da güçlü ve kurumsal bir Başbakanlık için kariyer uzmanlık kadrolarını ihdas etmiştir. 1986 yılında göreve başlayan ilk Başbakanlık uzmanları ve 1997-1999 döneminde mesleğe başlayanlar kamuda önemli pozisyonlara gelmiş ve başarılı çalışmalara imza atmıştır. 2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisinin iktidara gelmesinden sonra ise KPSS'den ilk yüze girenler arasından her promosyon genelde 10-15 kişiden oluşacak şekilde Başbakanlık uzmanlığına alımlar yapılmıştır. Başbakanlıktan yetişen Türkiye'nin ve dünyanın en iyi okullarında eğitim almış birçok uzman ve müfettiş üst düzey kamu görevlerine atanmış ve özel sektörde yöneticilik yapmıştır. Yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Başbakanlık uzman ve müfettişlerinin nüvesini oluşturacağı kariyer mesleğin güçlü ve etkin yürütme için faydalı olacağı, Başbakanlıkta oluşan bilgi birikimi ve deneyiminin yeni sistemde hızlı ve etkin bir dönüşümü sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber