Sınavlar yaklaştı, öğrenciler firarda

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 21 Mayıs 2007 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İSTANBUL /ANKARA- İlköğretim okullarında ve liselerde yine aynı manzara; ÖSS ve OKS'ye bir aydan az zaman kalmışken okul sıraları boşalıyor, dershaneler doluyor. Sınava girecek öğrenciler doktor raporu peşinde koşuyor. Sekizinci ve 11. sınıflarda doluluk oranı şimdiden yüzde 40'lara düştü. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve ÖSYM'nin aldığı önlemler ise bu yıl da yeterli olmadı. Bakanlığın, OKS'ye yönelik 'Öğrencilerin yıl sonu başarı ortalaması sınavını yüzde 7-15 etkileyecek' kararına rağmen sekizinci sınıflarda beklenen devam sağlanamadı. ÖSYM'nin önceki yıl hayata geçirdiği, ÖSS'de lise son müfredatından da soru çıkması da 11'inci sınıf öğrencilerini okula bağlayamadı. Sağlık Bakanlığı'nın hekimlere 'sahte rapor vermeyin' uyarısını ise dikkate alan yok.

Okullarda sekizinci ve 11. sınıfların göçü başladı. Behçet Kemal Çağlar İlköğretim Okulu'nda sekizinci sınıflar, okulu terk edip OKS kampına girdi bile. Bir öğretmen, dershanelerin etütlerini okul saatine koyduğuna dikkat çekerek, "Öğrenci zaten sınav kaygısında. Okul yerine etüde gitmeyi tercih ediyor" diyor. Sınıfların mayıs ortasından itibaren boşalmaya başladığını anlatan öğretmen şöyle konuşuyor:

"Şu an sekizinci sınıfların yüzde 60'ı gelmiyor. Sınıflarda 10 kişinin altında öğrenci oluyor. 40 kişilik sınıfta 10 kişi kalınca tüm konsantrasyon bozuluyor. Derslerden verim alınamıyor."

Ataköy İlköğretim Okulu'nda da sekizinci sınıfları gören yok. Okul yetkilileri bir-iki hafta içinde sınıfların tamamen boşalacağını söylüyor.

Kabataş Lisesi'de de son sınıfların yüzde 60'ı okula devam etmiyor. Bir idareci, öğrencilerin bu dönemde devamsızlığı hak olarak gördüklerinin altını çiziyor: "Devamsızlık hakkı 45 gün olduğu sürece böyle gider."

Büyükçekmece Lisesi'nde de fen sınıfları devamsızlık yapmaya başlamış. Okul yetkililerine göre kurslar öğrencilere 'ÖSS kamplarına' girme yolunda telkinde bulunuyor. Bazı liseler ise öğrencilerin raporlu gün sayısını düşürebilmek için sınavlarını mayıs ayında yapıyor. Vefa Lisesi sınavlarını bitirmeyen okullardan biri. Bir idareci, 176 son sınıf öğrencisinin, sınavların ardından okula gelmeyeceğinden emin:

"Öğrencilerin 25 günü mazeretli, 20 günü mazeretsiz 45 günlük devamsızlık hakkı var. Mazeretsiz izin olur mu? Hepsini mazeretli yapmaları lazım. Son birkaç yıldır özel hastanelerin de verdiği sağlık raporları geçerli olduğu için öğrenciler çok rahat rapor alabiliyor. Devamsızlık sınırının 30 güne indirilmesi gerekiyor."

Bazı okullarda 15 Nisan'dan itibaren 45 günlük devamsızlığa başlayan öğrenciler olduğu belirtilirken bu maratonda velilere de büyük iş düşüyor: Rapor almak için tanıdık doktor bulmak. Çocuklarına 'sahte rapor' almayı başaramayan aileler tepkili: "Sınıftaki üç-beş öğrenciden biri de bizim çocuğumuz. Tanıdık hekim bulamadık diye mağdur oldu. Rapor alanlar sınava daha iyi hazırlanma fırsatı bulurken, bizimki her gün boşuna okula gidiyor."

Manzaradan, eğitim ve sağlık camiası da rahatsız. Eğitimciler, öğrencinin rapor almasının okuldaki öğretmenlere 'senin verdiğin ders işe yaramıyor' demek anlamına geldiğini belirtirken, hekimler kendilerine baskı yapıldığını, 'sahte rapor' vermeye zorlandıklarını dile getiriyor. MEB, önceki yıl işin içinden çıkamayınca 'Öğrenciye izin vermek, sahtekârlık yapmasına göz yummaktan iyidir' düşüncesinden hareketle, lise son sınıf öğrencilerinin sınavdan önce bir hafta boyunca izinli sayılmasını kararlaştırmıştı.

Dersler hızla işlendi, bitti

Öğrencilerin anlatımları, okulların bu dönemde boşalmasının artık kanıksandığını gösteriyor. Bahçelievler Anadolu Lisesi öğrencisi Dilek Gezerer, şu anda raporlu, okula gitmiyor. Okul sınavlarının 20 Nisan'da bittiğini anlatan Gezerer şöyle konuşuyor:

"10 gün rapor aldım, 15 gün daha alacağım. Sınava hazırlanalım diye yazılıları erken bitirdik. Anadolu liselerinin çoğu öğrencileri başarılı olsun diye sınavlarını erken bitirip, çalışmalarına imkân veriyor. Lise son sınıf konularının hepsi bitti. Üç derste işlenecek konuları bir derste bitirdik. Hızlandırılmış program uyguladık. Alıştırma ağırlıklı olmadı ama olsun, nasıl olsa aynı konular görülecek diye düşünüldü. Dershane ile okul konuları paralel gittiği için okul da izin veriyor. Şu anda okula sadece devamsızlık sınırını dolduranlar geliyor. Düz liseler sınavlarını geç bitiriyor. Bunun için arkadaşlar okula gitmek zorunda."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber