Engel kaldırım değil, insanlar!

İstanbul'da yaşayan engelli vatandaş Niyazi Aslan'ın her gün yaşadığı sıkıntılara birkaç saat tanıklık ettik ve gördük ki asıl engel engeli olmayan insanlar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Haziran 2018 08:55, Son Güncelleme : 08 Haziran 2018 09:19
Engel kaldırım değil, insanlar!

İstanbul'un hemen hemen her bölgesinde yayalar için yapılan kaldırımlar ve engelli rampaları araçların işgali altında. Bu durumdan en fazla etkilenenler de engelli vatandaşlar oluyor. Milliyet, günlerdir İstanbul kaldırımlarının otomobil işgali altında olduğuna dikkat çekiyor. 3 milyon 571 bin aracın kayıtlı olduğu kentin hemen hemen her bölgesinde kaldırımlar arabaların işgali altında. Kaldırımlarda yürümeyi imkansız kılan bu durum, tüm İstanbullulara güç anlar yaşatıyor. Özellikle engelliler çok daha zor koşullar altında sokağa çıkıyor. Türkiye'de 8,5 milyon engeli vatandaş var. Bunlardan biri de 26 yaşındaki Niyazi Aslan. İstanbul'da yaşayan ve 1.5 yaşında geçirdiği havale sonucu Serebral Palsi (CP) olan Aslan, küçüklüğünden beri tekerlekli sandalyede ama bu onun için engel değil. Aslan ile kaldırımlardaki engellere dikkat çekmek için yaptığımız kısa bir gezi de asıl engelin engeli olmayan insanlar olduğunu bir kez daha gördük. Hatalı park sonucu işgal edilen kaldırımlar ve rampalar engellilere asıl büyük engel.

Rampa var ama...

Yenibosna'nın ara sokaklarında yaptığı kısa süreli bir gezide, bu şekilde onlarca manzara ile karşılaştık. Aslan kaldırıma çıkmak için engelli rampasına yürüdüğünde, rampanın önünün bir araç sürücüsü tarafından işgal edildiğini görüyoruz. Rampa işgal edildiği için de Aslan'ın araç yolunda yürümekten başka şansı kalmıyor. Yıldırım Beyazıt Caddesi'nde bulunan başka bir kaldırımda engelli rampası yapılmış fakat kaldırıma çıkılacak yerde herhangi bir eğim olmadığı için kaldırıma çıkılmıyor. Gezimiz devam ederken Aslan ile girdiğimiz Ağrı Sokak'ta ise kaldırıma park edilmiş araçlar ve kaldırım ortasına dikilen ağaçlar nedeniyle Aslan akülü aracı ile geçemiyor. Bazı sokaklarda da hiç engelli rampasının olmadığı dikkatimizi çekiyor.

Çare, yolda yürümek

Engelli rampaları olmadığı gibi, sağlı sollu kaldırımı işgal eden araçlar nedeniyle hem bizim hem de Aslan'ın yolun ortasında yürümekten başka şansı kalmıyor. Böyle olunca da yolu kullanan sürücülerin kornalarından ve bize bakışlarından, yolun ortasından yürümemizden rahatsız olduklarını anlayabiliyoruz.

'Dışarı çıkmak istemiyorum'

Önce zihinlerdeki engelleri kaldırmamız gerektiğini vurgulayan Aslan, "İstanbul'un belki de engelliler konusunda en duyarlı ilçelerinden biri Bahçelievler Yenibosna ama gördünüz buna rağmen onlarca engelle karşı karşıya kaldık. Bu insanlar kaldırımları ve rampaları işgal ederek bizi engellendiklerini sanıyorlar, aslında kendi insanlıklarını engellediklerinin farkında değiller. Ben İstanbul'un her yerinde aynı sıkıntıyı her gün yaşıyorum. İnsanların sorumsuzluğu yüzünden, çoğu zaman yolun ortasında yürümek zorunda kalıyorum ve can güvenliğimi tehlikeye atıyorum. Bazen sırf bu sıkıntılardan dolayı dışarı bile çıkmak istemiyorum. Dışarı çıktığımızda da istediğimiz her yere gidemiyoruz. İstediğimiz yerde yemek yiyemiyoruz ya da istediğimiz yerde alışveriş yapamıyoruz. Oysa her sağlıklı insan bir engelli adayı" dedi.

buradaengellendim.com'a şikayet edebilirsiniz

Aslan, gün içerisinde yaşadıkları sıkıntıları 155'i arayıp şikayet ettiğini fakat çoğu zaman bir müdahalenin yapılmadığını, yapılsa da en az bir saat içinde yapıldığını söylüyor. Öte yandan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği tarafından açılan "buradaengellendim.com" sitesine de sokakta karşılaştığınız herhangi bir engelin fotoğrafını ve adresini yazıp gönderebilirsiniz. Yaptığınız şikayetler kısa sürede gerekli yerlere iletiliyor ve olay çözülene kadar da takibi dernek tarafından yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber