Kamuda maaş için her dönem ayrı promosyon

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 21 Mayıs 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda bankaların maaş promosyonlarının üçte bir ya da ona yakın bölümünün ilgili kuruma, geri kalanının ise kamu çalışanlarına verilmesi üzerinde duruluyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, maaş promosyonlarının en az üçte ikisinin çalışanlara, kalan bölümünün de idareye aktarılması görüşünü taşıyor.

Bakanlar kurulunun geçen günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan maaş promosyonlarıyla ilgili kararının ardından, kamuda promosyonda uygulama birliğinin sağlanması için bir genelge çıkarılıyor.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nce hazırlanmakta olan genelgede, kamu personelinin maaşlarının yatırıldığı bankaların "nakdi ya da ayni" maaş promosyonlarının dağıtım ve kullanım esasları belirlenecek.

Üzerinde çalışılan yeni sisteme göre kamu kuruluşlarında ilgili birim yöneticileri ile memur sendika temsilcilerinden oluşan komisyonlar kurulacak. Her bakanlık ya da kuruluştaki komisyon, maaşların yatırıldığı bankalarla her dönem için ayrı promosyon protokolleri düzenleyecek.

İdarenin payı çalışana dönecek

Bu modelde, çalışanların payı nakit ya da bonus olarak hesaplara geçirilecek. Bu işlemde vergiyle ilgili bir sorun yaşanmaması için Veraset ve İntikal Vergisi'ndeki ?ivazsız intikal? şeklinde gerçekleştirilecek. Promosyonun kalan bölümü ise ?şartlı bağış? olarak idarelerin kullanımına sunulacak. Ancak idareye verilecek pay da diğer hizmetler için değil çalışanlar için harcanacak.

Yeni düzenlemelerle sadece memurlar için değil, herkese bankalarla promosyon anlaşmaları yapabilme imkânı tanındığını belirten Maliye Bakanlığı yetkilileri, düzenlemenin ardından kamuda maaş promosyonlarında uygulama birliğini sağlamak amacıyla bir genelge çıkarma kararı aldıklarını belirtiyor. Amaçlarının genelgeyle promosyonlarda eşitlik sağlamak olduğunu ifade eden yetkililer, genelge konusunda Devlet Personel Başkanlığı ile de görüşüldüğünü kaydetti.

Genelgede, promosyonun bir bölümünün çalışanlara, bir bölümünün de kamu idarelerine kalması planlanıyor. Ancak memur sendikaları, bu tutarın tümünün kendilerine verilmesini talep ediyor. Maliye Bakanlığı, oranları kesinleştirmeden önce kamudaki uygulamalara da bakacak. Bakanlığın görüşü, idare payının yine çalışanlar için harcanması yönünde.

Bakanlar kurulunun 12 Mayıs tarihinde yayımlanan kararına göre bankalar, maaş ödeme veya belirli hizmetlerin sunulması kapsamında yapılan protokoller uyarınca, anlaşma yapılan kurumlara veya kurum çalışanlarına ayni veya nakdi menfaat sağlayabilecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber