İşverenin SSK primi yükü, 5 yılda 10 puan inecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2007 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, hükümetin üzerinde çalıştığı, yatırım ortamını iyileştirmeye dönük paket çerçevesinde, 2008'den 2013 yılına kadar aşamalı olarak prim yükünün 10 puan indirileceğini söyledi.

Coşkun, Kıdem Tazminatı Fonu için işverenden yüzde 3 pay alınması, SSK primlerinden 2 puanın Fon'a yönlendirilmesi, İşsizlik Sigortası Fonu için işverenin verdiği katkı payından 1 puanın da kaydırılmasının da gündemde olduğunu bildirdi.

Coşkun, 50 kişiyi aşan işyerlerinde bir hükümlü, bir terör mağduru, bir özürlü çalıştırma zorunluluğunun, 2 kişiye indirilmesinin de seçenekler arasında bulunduğunu ifade etti.

Sanayi Bakanı Coşkun, finansal piyasalara kolay erişilen altyapı imkânlarının iyileştirildiği, girdi maliyetlerinin düşürüldüğü, devlet yardımlarının etkin olduğu, bürokrasinin azaltıldığı, kurumsallaşmanın yaygınlaştığı, işletmeleri destekleyici yönde rekabetçi bir iş ortamının oluşturulmasını hedeflediklerini anlattı. Bu kapsamda, istihdam üzerindeki vergilerin azaltılması ve enerji fiyatlarının düşürülmesi yoluyla toplam maliyetlerin azaltılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Coşkun, şunları söyledi:

VERGİ SİSTEMİ KARIŞIK

"2005 ve 2006 yıllarında, vergi yükünü azaltmak üzere vergi oranlarında çeşitli indirimler yapıldı. Bu çalışmalar neticesinde OECD ülkeleri ortalamasıyla karşılaştırıldığında ülkemiz vergi ödemelerinin brüt kâra oranının daha düşük olduğu görülüyor. Ancak, vergi sisteminin karmaşıklığı ve ödenecek vergi sayısının fazlalığı nedeniyle vergi işlemlerinin maliyeti yüksekliğini koruyor. Bununla birlikte, işgücü üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primi yükünün azaltılması ihtiyacı devam ediyor. Bu yüklerin azaltılması aynı zamanda işgücünün kayıt altına alınması açısından da önemli görülmektedir."

İŞVEREN YÜKÜ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

İstihdamın artırılmasının stratejik bir amaç olduğunu ifade eden Coşkun, "Ülkemizde, işverenlerin ücret dışı işgücü maliyetlerinin yanı sıra; çalışanların sayısına bağlı olarak istihdam etmek zorunda oldukları kişiler ve açmak zorunda oldukları birimlerden kaynaklanan yükümlülükleri mevcuttur. İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması için işverenlerin istihdama bağlı söz konusu yükümlülüklerinin gözden geçirilmesi ve bu konuda yeni düzenlemeler yapılması ihtiyacı devam etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

PRİM YÜKÜNDE AŞAMALI İNDİRİM

Hükümetin bu konuda yeni bir paket hazırlığı içerisinde olduğunu kaydeden Coşkun, paketin genel hatları ile istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması ve İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma şartlarını içerdiğini belirtti. Pakette, Kıdem Tazminatı Fonu, SSK primlerinde indirim, zorunlu istihdam ve İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanmanın yumuşatılması gibi düzenlemelerin yer aldığını anlatan Coşkun,

"Bu çerçevede, 2008'den 2013 yılına kadar aşamalı olarak prim yükü 10 puan indirilerek, istihdam vergilerinde değişiklik yapılacak" dedi.

TERÖR MAĞDURU VE ÖZÜRLÜ İSTİHDAMINDA ESNEKLİK

Kıdem Tazminatı Fonu için işverenden yüzde 3 pay alınması, SSK primlerinden 2 puanın Fon'a yönlendirilmesi, İşsizlik Sigortası Fonu için işverenin verdiği katkı payından 1 puanın da kaydırılmasının da gündemde olduğunu ifade eden Coşkun, "50 kişiyi aşan işyerlerinde bir hükümlü, bir terör mağduru, bir özürlü çalıştırma zorunluluğunun, 2 kişiye indirilmesi de seçenekler arasında bulunmaktadır. Bu yolla eski hükümlü veya terör mağduru çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması gündeme gelebilecektir. Özürlü çalıştırmada ise esnek düzenlemeler söz konusu olabilecektir" diye konuştu.

Coşkun, önemli girdi maliyet kalemlerinden birini oluşturan enerji konusunda da, sanayi lehine düzenlemeler gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber