Sınav başlamadan 1 dk önce soruları okumak iptal sebebi midir?

KDK, ALES'te sınav kitapçığını kontrol etme süresinden önce kontrol eden adayın sınavının ÖSYM tarafından geçersiz sayılması işleminin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Haziran 2018 20:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sınav başlamadan 1 dk önce soruları okumak iptal sebebi midir?

2017 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına(ALES) giren adayın sınavı, soru kitapçığını kontrol etmesi gereken zamandan önce kontrol etmesi nedeniyle ÖSYM tarafından geçersiz sayılmıştır. Aday, olay günü sınav salonuna son dakikalarda geldiğini ve hemen lavaboya gittiğini, lavabodan sınav salonuna gittiği esnada yan sınıftaki sınav görevlisinin salona hitaben kitapçıkları kontrol edin ifadesini duyduğundan kendisinin sınıfında da bu duyurunun yapılmış olduğundan hareketle sınav salonuna geldiğinde kendisinin de kitapçığını kontrol ettiğini ve bunu gayri ihtiyari ve bilinçsizce yaptığını ve soruları incelemeden kitapçığının sayfa numarası vs. bakımından kontrol ettiğini ifade ederek, mağduriyetinin giderilerek sınavının geçerli sayılması talebiyle Kamu Denetçiliği kurumuna başvuruda bulunmuştur.

KDK yaptığı incelemede, ÖSYM'nin sınav esnasında tutulan tutanağa dayanarak işlem yaptığını, tutanak dışında bir belgeye dayanmadığını, sınav salonunun kamera kayıtlarını incelemek suretiyle diğer salonlarda kitapçığın kontrol edilmesi talimatının verildiği dakikaları dikkate almadığını; ayrıca adaya ilişkin tutulan tutanakta; kontrol etme süresi gelmeden kitapçığın açılıp kontrol edildiği bilgisine yer verildiğini söz konusu tutanakta ya da kamera kayıtlarında adayın sınav cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başladığı yönünde bir kanıt bulunmadığını tespit etmiştir.

2017 ALES Sonbahar Dönemi Kılavuzu'nun "Sınavın Uygulanması" başlıklı 3.4.numaralı maddesinde? "...Sınav süresince adayların sınavın cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başlamaları, yasaktır. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır." ifadesinin yer almasına karşın; ilgili kamera kayıtlarında ve tutulan tutanaktan kontrol etme süresi gelmeden yaklaşık 1 dakika önce kitapçığını açıp kontrol etmesi dolayısıyla adayın sınavının geçersiz sayılmasının ağır ve orantısız bir yaklaşım olduğu ve hukuka aykırı olduğu sonucuna varmıştır.

KDK, somut olayda olduğu gibi tereddüt oluşturabilecek hallerde ÖSYM tarafından daha ayrıntılı inceleme ve değerlendirme yapılması gerektiğini, adayın sınava girdiği salonun kamera kayıtlarının ve binadaki diğer kamera kayıtlarının incelenmesinden, sınav salonlarında kitapçıkları kontrol edebilirsiniz duyurusunun yapıldığı dakikanın yeknesak olmadığının açık olduğunu, adayın sınav salonuna giderken başka bir salonda bu duyuruyu duymuş ve bir anlık dikkatsizlik ve heyecanla soru kitapçığının sayfalarını kontrol etmiş olabileceğini, ayrıca aday tarafından sınavda kopya çekildiğine veya sınav sonucunun objektif olarak değerlendirilmesini engelleyecek şekilde hal ve hareketler sergilendiğine ilişkin bir tespit yapılmadığını belirterek; bu durumda sınav kurallarına aykırı davranış sebebiyle adayın sınavının geçersiz sayılmasına ilişkin işlemin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğuna karar vermiştir.

KDK kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber