İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tebriz'in büyülü dünyası

Murat Seyfi Memurlar.net için yazdı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Haziran 2018 00:10, Son Güncelleme : 14 Haziran 2018 02:04
Tebriz'in büyülü dünyası

Yolculuk sadece bir yerlere gitmek değildir aynı zamanda insanların kendisi ile yüzleşmesi ve yeni duygular keşfetmesidir. İşte Tebriz'de insanın kendisini ve hayatı tekrar keşfedebileceği büyülü bir mekan. İlk yolculuğumu 2003 yılında yaptığım Tebriz, zaman içerisinde bende bir tutkuya dönüştü ve yıllar içerisinde sürekli ziyaret ettiğim bir mekana dönüştü. Sosyolog Prof. Dr. Köksal Alver'in dediği gibi mekan "Üretilen, yapılan, oluşturulan bir yer olmasının yanında toplumsal olayların içinde geçtiği sosyal bir ortamdır. Mekan tarihin gerçekleştiği bir kap, zamanın tarihe dönüştüğü bir kesittir"....Kendi mekanımızı ve zamanımızı keşfedebileceğimiz mekanlar bulmak dileğiyle yazıma devam ediyorum.

Neden Tebriz,

İpekyolu'nun üzerinde bulunan Tebriz, tarih boyunca farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Buna bağlı olarak da derin bir kültürel zenginliğe sahiptir. Hatta şehrin Cennet Bahçeleri'ne ev sahipliği yaptığına dair efsanevi hikayeler anlatılır. Bu kültürel zenginlikler bölgede yapılan arkeolojik ve sanat tarihi araştırmaları sayesinde her geçen gün daha da artmaktadır. Tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra son yarım yüzyıldır Azeri ve Farsi kültürü ile iç içe geçmiş çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Bu sebeple sokaklarda Türkçe konuşan insanlarla karşılaşırsınız ve Türkiye'den geldiğinizi duyunca size büyük bir ilgi ve samimiyet gösterirler. Tebriz medeniyetler arası geçiş süreçlerini ve kültürel zenginlikleri keşfetmek için önemli bir duraktır diyebiliriz.

Diğer taraftan hayat koşulları çok ucuz. İran'da da enflasyon olduğu için fiyatlar sürekli değişmekte bu yüzden de stabil bir fiyat değerlendirmesi mümkün değil. Ama Türkiye'ye göre fiyatlar oldukça uygun. Özellikle petrolün çok ucuz olmasından dolayı taksi ücretleri bedava gibi kalıyor. Bu yüzden gezerken birçok alternatif üretebiliyorsunuz. Diğer taraftan İran turizm e yatırım yapmayan bir ülke. Turist sayısı oldukça az, bu yüzden de turizm endüstrisi ile karşılaşmadan doğal bir yaşam ortamı buluyorsunuz. Size sunulanların ötesine geçip, bambaşka bir dünyayı keşfetme olanağı sunuyor. Hele birde sokaklarda bulunan onlarca yerel kahvenin birinde oturup sadece insanları izleseniz bu bile sizin için büyüleyici bir deneyim olabilir.......Burada önemli olan sizin keşfetme becerilerinizi nasıl kullandığınız..

Nasıl Gidilir,

Istanbul-Tebriz arası direk uçuşlar mevcut. Fakat benim önerim ve tercih ettiğim yol güzergahı ise Ağrı ve Van sınır kapıları. Örneğin Doğubeyazıt'ta İshak Paşa sarayını gezdikten sonra Gürbulak sınır kapısını geçip, sınırdan çok ucuz bir taksi ücreti karşılığında Maku'ya geçebilirisiniz (ilk yolculuğumda böyle yapmıştım), Maku'dan sonra otobüs ve taksi alternatifleri çok fazla. Hele birde 2-3 kişilik bir grup olarak gittiyseniz taksi otobüsten daha ucuza gelecektir. Benzer şekilde Van'da sınır kapısını geçtikten sonra Tebrize taksi ile yaklaşık 350 KM'lik yol için, 40 dolar gibi bir ücrete taksi tutmuştuk.

Ayrıca İstanbul'dan kalkan tren yolculukları da mevcut, fakat hiç deneyimlemediğim için detaylı bilgi veremeyeceğim.

Nerede Kalınır?

Kalacak yer konusunda bir kaç tane lüks otel olsa da orta ölçekli birçok alternatif bulunmaktadır. Bunların da fiyat ortalaması 20-30 dolar arası değişmekte, diğer taraftan genç ve maceracı gezginler içinde günlüğü 5-10 dolar arası değişen Hostellerde bulunmaktadır. Kalacak yer konusunda hiç tereddütünüz olmasın mutlaka bütçenize uygun bir alternatif bulabilirsiniz. Ben kapalı çarşıya yürüme mesafesinde olan; Darya otel ve Mashad hostel de kalmıştım. Bulamazsanız da çok üzülmeyin, mutlaka sizi evinde misafir edecek birileri ile gün içinde Tebriz sokaklarında dolaşırken tanışırsınız.

Tebriz'de Gezilecek Yerler

Blue Mosque-Mavi Camii

Gök Mescid olarak da anılan camii Karakoyunlular tarafından yapılmış ve otoriteler tarafından şehrin en önemli simgesi olarak kabul ediliyor. Camii'nin içerisindeki çiniler zaman içerisinde depremler ve çeşitli erozyonlardan dolayı yıpranış olsa bile hala büyüleyici bir durumda. 2003 yılında ilk yaptığım ziyarette restorasyon çalışmaları yeni başlamış iken, 2013 yılında ki son ziyaretimde de hala restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyleyebilirim. Tabii ki de restorasyon çalışmaları, "Allah" adının çinilere 1001 kez yazılmış olan bu büyülü mekanı keşfetmenize engel olmuyor.

Tebriz Kapalı Çarşısı

Bence Tebriz'in en büyülü mekanlarından biride Tebriz Kapalı Çarşısı. İnanılmaz bir kalabalık ve iş akışı içerisinde Tebriz'in sosyolojik yapısı ile karşılaşıyorsunuz. Batı ülkelerinde gördüğünüz kalabalık yerlerde bulunan onlarca restaurant ve cafeleri burada bulamazsınız. Birkaç küçük lokanta ve birkaç çay ocağı 7350 dükkanın bulunduğu 3,5 KM'lik bu devasa kapalı çarşıya hizmet ediyor. 2010 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine girmiştir. Devasa bir labirentte kaybolmak istiyorsanız mutlaka burayı ziyaret etmelisiniz. Diğer taraftan çoğu satıcı Azeri kökenli olduğu için rahatlıkla alış veriş yapabilirsiniz. Fakat şunu belirtmek zorundayım ki, İran halıları gerçekten büyüleyici ve ucuz değil.

Tebriz kapalı çarşısını gezip; komik, heyecanlı veya şaşırtıcı bir deneyim yaşamamanız imkansız. Örneğin, çarşıda kendimi ve zamanımı kaybettiğim bir yürüyüş esnasında genç bir Azeri ile tanışmıştım. Uzunca bir muhabbetin sonrasında dükkanını temizleyeceğini ve benimde yardım etmemi istemişti. Babası 70'li yıllarda İran da Arkeoloji Profesörüymüş ve Devrim zamanında babası sürgüne gönderilmiş ve sonrada haber alınamamış. Dükkan ise babasından kalma bir antika dükkanıydı. Babası gittiğinden beri hiç bir şeye dokunmamış ve sadece rutin temizlik yapıyormuş. Dükkandaki en yeni şey babasının kırk yıl önce bıraktığı tahta bir kaşıktı...

Bu çarşı en az 2 gün gezilmeyi hakkediyor...

Azerbaycan Müzesi

İran'ın en önemli müzeleri arasında gösterilen Azerbaycan Müzesi, kütüphanesi ve sergi salonları ile büyüleyici bir atmosfere sahip.

Tebriz Yemekleri

Nüfus ve şehrin büyüklüğüne göre Tebriz de restaurant alternatifi az diye biliriz. Fakat muhteşem bir yemek kültürü ile karşılaşacaksınız. Eski bir tarihi yapının Restaurant'a dönüştürüldüğü, Tarbiyat caddesi üzerinde bulunan Shahriar isimli mekanda, Tebriz köftesi ve kebap alternatifleri mükemmeldi diyebiliriz.

Hazırladığım bu gezi yazısına baktığımda ne kadar az şey yazmışım dedim. Çünkü Tebriz'de gezilecek ve keşfedilecek o kadar çok mekan var ki..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber