Duble yola 'gölge ücret' geliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Acil Eylem Planı'nda yer alan 15 bin kilometrelik duble yol hedefine Yap-İşlet-Devret (YİD) modelini devreye sokarak ulaşacak. Yatırım maliyetini özel sektörün üstleneceği modele göre, devlet üstlenici şirkete 'gölge ücret' ödeyecek.

Yatırım sonunda vatandaşların kullanımına ücretsiz sunulan hizmetlerin, talebe göre belirlenen kullanım fiyatına 'gölge ücret' deniyor.

Bakanlar Kurulu'nda 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı imzaya açıldı. Tasarı, vatandaşların geçiş ya da kullanım ücreti ödemeksizin yararlandığı kara sınır kapılarıyla devlet yollarının YİD modeliyle gerçekleştirilmesinin önünü açacak.

Ancak söz konusu yol ve kapıları kullanan vatandaşlardan otoyol ve köprülerde olduğu gibi geçiş ücreti tahsil edilmeyeceğinden özel sektörün yaptığı yatırımın bedelini alabilmesi için farklı bir yöntem uygulanacak. Devlet, ücretsiz sunulan hizmetler için ortaya çıkan talep doğrultusunda sanki vatandaştan alınmış gibi bir 'gölge ücret' belirleyerek işletmeciye ödeyecek.

Ar-Ge yatırımına destek

İmzaya açılan bir tasarıyla Ar-Ge yatırımında bulunan şirketlere SSK primi ve vergi desteği sağlanacak.

Başka bir tasarıyla da özelleştirilen kurumlarda görevli genel müdür, teftiş kurulu başkanı, daire başkanı, şube müdürü, müfettiş, müşavir ve uzman unvanlı kadroların diğer kamu kurumlarına atanmasında ortaya çıkan sorunlar gideriliyor. Tasarı, bu kadroda bulunanlar için çeşitli kamu kurumlarına değişik miktarlarda kadro verilmesini içeriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber