Doğu ve Güneydoğu'daki 13 ilde uygulanan anket sonuçları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Haziran 2018 21:05, Son Güncelleme : 13 Haziran 2018 21:36
Doğu ve Güneydoğu'daki 13 ilde uygulanan anket sonuçları

Rawest Araştırma olarak, bölgedeki 13 şehirde yürüttüğümüz saha araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştık.

Rawest araştırması, 2-3 Haziran tarihlerinde 13 şehirde 1537 kişi ile hanelerde yüz yüze görüşerek yürütülmüştür.

Araştırmaya katılanların cinsiyet, yaş ve eğitim durumlarının dağılımı şu şekildedir.

Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin çalışma durumları ve aile bazında aylık gelirleri...

Araştırmaya katılanlar kendilerini etnik olarak nasıl tanımlıyorlar?

Araştırmaya katılanların kendilerini siyasi görüş bakımından nasıl tanımladıkları sorusuna en çok verilen cevap %31,7 ile dindar/muhafazakar.

Oy vermeyi etkileyen faktörlerden geçen ay birinci sırada olan ekonomi hala birinci sırada bir sorun olmasına rağmen oy verme önceliklerinde kimlik/ideoloji ekonominin önüne geçmiş durumdadır. Seçime yaklaştıkça seçmenin kimlik etrafında toplanma motivasyonu artmaktadır.

Araştırmaya katılanların oy verdikleri partiler bazında Doların TL karşısında yükselme sebebine dair görüşleri...

İlk kez oy kullanacağını söyleyen genç seçmen arasında ibre baskın biçimde HDP lehinedir. Genç seçmen ortalaması ile genel ortalama arasında HDP açısından bölge bazında %15 gibi bir avantaj görünmektedir.

Rawest Araştırma olarak 2-3 Haziran tarihlerinde bölgedeki 13 şehirde yürüttüğümüz saha araştırmasının sonuçlarına göre parti ve ittifakların güncel oy oranları grafikteki gibidir.

Bölgedeki oy oranlarının bir ay içindeki değişimi ağırlıklı olarak HDP ve az da olsa Saadet Partisi lehinedir. HDP son bir ayda bölgedeki oyunu 10 puan arttırarak 1 Kasım 2015 oylarının üstüne çıkmış, AK Parti 6 puan keybederek aynı dönemdeki oyunun altına gerilemiştir.

Rawest'in 13 Mayıs bulguları ile bugünkü sonuçları kıyasladığımızda; bütün adayların destekçileri arasında seçimin ikinci tura kalacağını düşünenlerin sayısı artış göstermektedir. Erdoğan'a oy verenlerden seçimin ikinci tura kalacağını düşünenlerin oranı %16'dan %21'e çıkmıştır.

Demirtaş bölgedeki oyunu son bir ayda 4,5 puan yukarı çıkarmıştır. Erdoğan 4 puan kaybetmiştir. Oyunu az da olsa arttıran bir diğer aday Muharrem İnce'dir.

🔸Rawest'in araştırmasının dikkat çekici sonuçlarından biri, HDP'nin oyunun Demirtaş'ın oyunu geçtiğidir.

HDP, olası bir 2. Turda Erdoğan- Akşener veya Erdoğan-Ince yarışında muhalefetin adayını desteklemezse nasıl oy kullanırsınız sorusuna HDP seçmenin cevabı aşağıdaki gibidir.

HDP olası bir 2. Turda Ince veya Akşener'e destek verirse ne oy kullanırsınız sorusuna verilen cevap Muharrem Ince'nin HDP seçmeni tarafından benimsendiği Akşener'in HDP desteğine rağmen HDP seçmeninin yarısından çoğunun oyunu alamayacağını göstermektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber