İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bakan Sarıeroğlu: Taşeron yerine İŞKUR üzerinden personel alacağız

Çalışma Bakanı Julide Sarıeroğlu: Bu alanlarda kamuya personel alımımız nasılsa, kamu çalışanı anlamında tabi ki önümüzdeki dönemde bu artarak devam edecek. Aynı şekilde ama kamu işçi alımı boyutuyla alakalı olarak, özellikle merkezi bütçeyle düzenlenen kurum ve kuruluşlarımızda biz geçmişte taşeron uygulaması gerçekleştiriyorduk. Bu uygulama artık ortadan kalkmış durumda, çok kısa bir zaman içerisinde, inşallah yönetmelik değişikliğimizi yapacağız ve İŞKUR üzerinden ilanlara çıkarak, tüm iş gücü piyasası, girmek isteyen iş gücümüzün başvurabileceği bir kadrolu işçi alım şeklinde bundan sonra işçi alımlarımızı gerçekleştireceğiz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Haziran 2018 13:14, Son Güncelleme : 14 Haziran 2018 13:20
Bakan Sarıeroğlu: Taşeron yerine İŞKUR üzerinden personel alacağız

TRT Haber'de konuşan Bakan Sarıeroğlu, taşeron personel yerine kamuya işçi alımı için yönetmelik değişikliği yapacaklarını açıkladı

14.06.2018 TRT HABER CANLI YAYIN ÖZEL RÖPORTAJ DEŞİFRESİ

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Teşekkür ederim. Siz de Adana'ya hoş geldiniz. Teşekkür ediyoruz.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEOĞLU: evet, çok teşekkür ediyoruz öncelikle Adana'nın güzel sabahında öğlene doğru ve serin şansımıza bugün dünde bir yağmurlu havamız vardı. Ekranlarında bizleri izleyenler ile bu güzellik buluşturduğunuz için teşekkür ediyorum. İstihdam konusu gençlerimiz bizim hem geçmiş 16 senemizde hem de önümüzdeki dönem açısından kilit öneme sahip olan ve gündemimizin birinci maddesini oluşturan başlığı oluşturuyor. İstihdam konusu 16 yıldır AK Parti iktidarları döneminden en güçlü başarı hikayesini yazdığımız alan. Tabi dün Sayın cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan gençler için sosyal çalışma programını biz çok bir istihdam boyutu ile değil sosyal farkındalık konusu, geçlerimizin geleceğe güçlü şekilde hazırlanması açısından sosyal konularla alakalı farkındalıklarını arttırmaya yönelik hem de devletin o sıcak elini gençlerimizin üzerine tutarak ilk sigortalılık başlangıçlarını kamu yararına yapmış oldukları hizmetler vesilesi ile olmasını amaçladığımız yeni bir İŞKUR programı olacak inşallah.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Evet, uzun vadeli sigortalı kollarının 18-25 yaş arasındaki genç grubumuzu bu çalışma kapsıyor olacak. Üniversitelerde okuyan gençlerimizin kendi okudukları üniversitenin bulunduğu ilde belediyelerin yaz kampları olabilir, diğer taraftan yaşlılarımıza yoldaşlık yapabilecekleri huzur evlerinde programlarımız olabilecek, fidan dikimle alakalı konular olabilecek. Mahallerimizdeki, köylerimizdeki okullarımızda öğrencilerimizle ilgili açılacak kurslarımızda onlara mentörlük, eğitmenlik yapma imkanıyla inşallah gençlerimizi buluşturmuş olacağız. Her yıl 100 bin gencimizi bu şekilde sosyal çalışma programlarına dahil ederek hem toplumsal konular konusunda farkındalıklarını arttırmak, bu konularda gençlerimizin enerjisinden, sinerjisinden faydalanmak hem de gençlerimizin kış dönemindeki sömestr, yaz tatili dönemleri sonrasındaki dönemlerinde okul hayatlarına maddi olarak da bir katkı sağlamak. Burs imkanlarımız var biliyordunuz, kredi imkanlarımız var. Asgari ücret üzerinden katkımız olacak. Aylık olarak üç ay boyunca bu programdan faydalanmış olacaklar. 3 ay boyunca almış oldukları ücret bir sene boyunca burs ve kredi imkanlarından aldıklarından daha yüksek bir miktara tekabül ediyor. Dediğim gibi hem ücret alıp, aile bütçelerine kendilerinin özel olarak değerlendirmek istedikleri alanlarda kendilerini ifade edebilmek adına katkı sağlayacak diğer taraftan benim çok önem verdiğim konu ilk sigortalılıklarını başlatmış olacağız.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEOĞRLU: bu sene itibariyle yetiştirmeye çalışacağız kalan döneminde okulların tatil olduğu. Bizim bir programımız daha var. O da kupon yöntemi. O da temmuz ayı itibariyle başlayacak. Gençlerimizi için inşallah İŞKUR olarak iki yeni programla gençlerimizi geleceğe güçlü şekilde hazırlamış olacağız inşallah. Toplamda önümüzdeki beş yıl içerisinde 500 bin üniversite öğrencimize 8-25 arasındaki sosyal çalışma programlarından faydalandırarak onlara hem katkı sağlamış olacağız hem de sigortalılıklarını başlatmış olacağız. Kupon yöntemizdede ben daha önce açıklamıştık bunu seçim beyannamemizde de yer aldı. Hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanıyor çalışma hayatında. Bizim ne istihdamda ne eğitimde dediğimiz bir genç grubumuz var. Buna uluslararası literatürde atalet içindeki gençlik deniyor. Tüm dünya ülkeleri iş gücü piyasaları açısından bu grubu aktifleştirmeye çalışıyor. Bu aktifleştirme çalışmaları içerisinde biz iş başı eğitim programlarımızı, mesleki eğitim kurslarımızı devreye soktuk. Yeni bir düzenlememiz oldu. Kayıtlı çalışmaya başladıkları zaman yeşil pasaport sahibi olan anne babalarından dolayı gençlerimizin pasaportları iptal ediliyordu. Bu pasaportları kaybetmemek için gençlerimiz genel de istihdam alanına girmeyi çok tercih etmeyen gruplarımız vardı. Bu iptal olma sürecini ortadan kaldırmış olduk. Diğer taraftan yetim aylığı alan gençlerimiz istihdam alanına dahil olduklarında almış oldukları bu yetim aylıkları da kesiliyordu. Bu kesilme olayını da ortadan kaldırdık. Teşvik paketimizi içinde birkaç ay önce yasalaştı. Yaptığımız bu çalışmalarla bu faaliyetlerle ortaya koyacağımız bu kupon yöntemi modelimizle inşallah bizde Türkiye olarak gençlerimizin iş gücü piyasasına girişleriyle alakalı olarak daha da arttırmış olacağız. Kupon yöntemimizde 10 bin TL 'lik bir imkan oluşturuyoruz. Geleceğin meslekleri dediğimiz alanlarla bunları belirledik. Dijitalleşmeyi, endüstri 4.0 tartıştığımız dönemlerden geçiyoruz biliyorsunuz. Bu süreçlerde gençlerimizi mevcut niteliklerini daha da artırarak, kendilerinde eksik gördükleri, ihtiyaç duydukları alanlarda, yine gençlerimizin uygun gördükleri zamanda esnek şekilde istedikleri eğitim kurumunda istedikleri şartlarda eğitim almalarına imkan sağlayacağımız 10 bin TL'lik kupon uygulamasına temmuz ayı itibariyle inşallah başlayacağız.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Biz bu konuyu ile alakalı İŞKUR'umuzdaki il müdürlüklerimizde talep toplama süreçlerini başlatıyoruz. Aile ve sosyal politikalar bakanlığımızın çocuk evleri, huzur evleri, belediyelerimizin sosyal donatı alanları, kampları, bilge evleri var mesela eğitim öğrencelerimize verdikleri buralarda yine orman bölge müdürlüklerimizin fidan dikim konusunda ihtiyaçları, tarım il müdürlüklerimizin bazen böyle önemli projeleri oluyor, şimdi organik tarım iyi tarım uygulamalarıyla ilgili, yerel tohum imkanlarının geliştirilmesiyle alakalı buralarda ihtiyaç duyulan alanları belirleyeceğiz. Bun göre ilanlarımıza çıkacağız gençlerimizin bu alanlarda başvurularını alacağız inşallah.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEOĞLU: ben, öncelikle çok gündem oldu bu konu geçtiğimiz haftalarda. Bir şekilde yaptığımız çalışmaların üzerine gölge düşürülmeye çalışıldı. Ben yine TRT haberde 1 Mayıs tarihinde bir gün öncesinde bakanlar kurulu sonrasında Sayın başbakanımızın emekli ikramiyesi müjdesi kamuoyuyla paylaşılmıştı. Hemen ertesi gün hatta sayın cumhurbaşkanımızla biz de Özbekistan ziyaretindeydik. Biz çalışmalarımızı öncesinde bitirmiştik. Kendisine Özbekistan ziyaretinde eşlik ediyordum. 1 Mayıs vesilesiyle TRT ekranlarında ilk emekli ikramiyemizle ilgili detayları açıklamıştık. Burada çok kapsamlı olarak bilgilendirme yapmıştık. Orada aslında bütün bu noktaları paylaştık. Sonraki TV programlarımızda, bu tarihleriyle ilgili yaptığımız basın açıklamalarında aslında ödemlerimizin nasıl olacağı ile ilgile detayların nasıl olacağını veriştik. Sosyal güvenlik alanı çok teknik bir alan. Şimdi görüyoruz ki bir şekilde maaş alan herkes emeklilik maaşı aldığı şeklinde bir algı olduğu tespitini yaptık. Halbuki emekli maaşımız, emeklimizin kendisine, ödeniyor. Bizim bir de ölüm aylığımız var. Ölümüz aylığımız sigortalımız vefat ettiği zaman, geride kalan hak sahiplerine, sosyal güvenlik mevzuatımızda orada belirlenen hisseler, paylar oranında bağladığımız bir maaş. Bunu biz dul eşlere, yetimlerine sigortalımızın geride kalan yetim evlatlarına ve bakmakla yükümlü olduğu ifade ettiği, belirttiği anne ve babalarına ödemelerimizi gerçekleştiriyoruz. Buna biz ölüm aylığı diyoruz. Bu süreçte, tabi bu teknik detay sebebiyle, bazı art niyetli kesimler, bu teknik detayı maalesef kullanmaya çalıştılar ama başarılı olamadılar. Tüm emeklilerimize, BAĞKUR SSK ve Emekli Sandığı emeklilerimize 1000TL ikramiyeyi, hiçbir kriter söz konusu olmadan ödemiş durumdayız.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Kurban bayramında da 1000 TL'lik ödememizi gerçekleştireceğiz ve bundan sonra tüm bundan sonraki süreçlerde ve gelecek yıllarda da hem Ramazan Hem Kurban Bayramında ikramiyemizi ödeyeceğiz. Ölüm aylığı alan hak sahiplerine de yine ölüm aylığı miktarlarını nasıl bağladıysak, sigortalımızın, o dosyasında belirtilen paylar doğrultusunda emekli ikramiyemizi geride kalan hak sahiplerine yine bu paylar doğrulusunda ödemiş olduk.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Yani Sosyal güvenlik konusu bu seçim döneminde ve geçtiğimiz 6 ay içerisinde sosyal güvenliğin kapsama alanına giren konular, maalesef ki yanlış, eksik, hatta yalan bilgilerle diye ifade etmem gerekiyor. Bilinçli olduğunu da düşünüyoruz. Çünkü tüm vatandaşlarımızın en hassas olduğu alan. Geleceklerinin güvencesi olarak gördükleri bir yalan. Alın terlerini akıtarak, prim ödeyerek, bir şekilde gelecekte alacakları emekli maaşları, geride kalan hak sahiplerinin güvence altında olması, sigortalılıkları boyunca, iş kazası meslek hastalıklarına karşı karşıya kaldıklarında yine güvenceleri, sağlık hizmetlerinden, ilaç hizmetlerinden faydalanmalarıyla ilgili, süreçleri düzenleyen bir alan. Sigortalılarımızın hem dünü diyorum ben, hem bugünü, hem geleceği, hatta işte hayatını kaybettikten sonra geride kalanları ilgilendiren ülkemizin en çok çatısı altında 81 milyon vatandaşımızı ilgilendiren alan. Bu alan, istismar edilerek, maalesef hem siyasi popülizm, hem de maalesef ki ülkemizin hak etmediği bir anlayışla hareket edilmeye çalışılıyor. Bu Sosyal Güvenlik Kurumumuzun itibarını zedelemeye yönelik olarak bir girişim olarak da tarafımızca değerlendiriliyor. Buna izin vermeyeceğiz, gerçekten gözümüzün bebeği gibi baktığımız bir kurum. Güçlendirmek için çok güçlü aksiyonlar geliştiriyoruz. Hem aktüeller dengesinde, hem hizmet yelpazesinde her gün yeni adımlar atıyoruz biz. Özellikle biz sağlık boyutunu asla maliyet unsuru olarak görmüyoruz. 10 aylık göreve geldiğimiz süre içerisinde 3 tane sağlık uygulama tebliği yayınladık. Onlarla ilgili bir hazırlığımız daha var. Bu tebliğlerle biz hem geri ödeme listelerimize ilaçları alıyoruz, çok sayıda kanser ilacını aldık. Süreyen hastalıklarla ilgili çok sayıda ilacımızı aldık. Yurt dışından temin ettiğimiz ilaçları, geri ödeme listemize aldık. Bu bağlamda biz her zaman vatandaşımızın lehine, sigortalılarımız lehine bir bakış açısıyla, asla maliyet unsuru olmaksızın, alsa maliyet unsuru görmeksizin, adımlarımızı güçlü şekilde atıyoruz. Bu alanda az önce sizin de ifade ettiğiniz gibi, emeklilik yaşı, emeklilik maaşları konusu çok ciddi olarak istismar ediliyor.

SUNUCU.

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Bizim şu anda sistemimiz, 2008 yılında bir Sosyal Güvenlik reformu gerçekleştirildi. Bu reformla şu anda 58 yaşında kadınlar, erkeklerde 60 yaşında 2002 yılı sonrası sigortalılıklarda emeklilik hakkına sahip. 2002 yılı öncesine ait de ortalama biz 52 - 54 yaşında sigortalılarımızın emeklilik işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Normalde ülkemizde ortalama 26 yıl sigortalılık süresi, dünya ülkelerine baktığımızda ortalama 33 - 37 yıl arasında sigortalılık süresi geçiyor. Sonrasında emekliliğe hak kazanılıyor. 65 yaş deniliyor, 65 yaş 2036 yılında uygulamaya başlayacak. İlk emeklilerini de 2048 yılında verecek. Bu projeksiyonda Türkiye'nin nüfus yapısının yaşlanmasıyla alakalı olarak, nüfus yapımızdaki değişikliklerle alakalı ve paralel olarak gerçekleştirilmiş bilimsel çalışmaya dayalı bir yapılmış düzenlemedir. Dediğim gibi biz 52 - 54 yaş aralığında emekli ediyoruz sigortalılarımızı.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Biz güçlü hedefler, büyük hayaller koyuyoruz Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişle, Türkiye şahlanacak diyoruz. Bu şahlanma, bizim hizmet alanlarımızı geliştirmemizi, her gün yeni bir hafta sonu Aladağ'da bir hastanemizin açılışını gerçekleştirdim. Onur duyduğum bir açılışa katıldım Adana'mızda. Bu bağlamda her geçen gün artan yeni alanlarımız var. Bu alanlarda da tabi ki istihdam imkanlarını daha güçlü şekilde geliştirmemiz gerekiyor. Bu alanlarda kamuya personel alımımız nasılsa, kamu çalışanı anlamında tabi ki önümüzdeki dönemde bu artarak devam edecek. Aynı şekilde ama kamu işçi alımı boyutuyla alakalı olarak, özellikle merkezi bütçeyle düzenlenen kurum ve kuruluşlarımızda biz geçmişte taşeron uygulaması gerçekleştiriyorduk. Bu uygulama artık ortadan kalkmış durumda, çok kısa bir zaman içerisinde, inşallah yönetmelik değişikliğimizi yapacağız ve İŞKUR üzerinden ilanlara çıkarak, tüm iş gücü piyasası, girmek isteyen iş gücümüzün başvurabileceği bir kadrolu işçi alım şeklinde bundan sonra işçi alımlarımızı gerçekleştireceğiz.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Aman aman sakın, öyle bir yanlış anlama olmasın. Kamu çalışanı ayrı, biz de kamu işçisi ayrı olarak nitelendiriliyor. Taşerondan kadroya geçiş işçi olarak oldu zaten. Kamu çalışanı diyoruz, kamu çalışanlarımızın alımları, aynı şekilde devam edecek.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Kamu personel sistemimizle alakalı da konuşuluyor, bununla ilgili bir sistem değişikliği, model değişikliği diye bir şey söz konusu olmayacak.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Oluşturduğumuz istihdam imkanlarında, şu anda alımları yaptığımız, bunlarla ilgili çalışmalar hala devam ediyor. Alım yaptığımız yerlerde açıklamıştık bunu da Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve ben. Belli bir kotayı KİT'lerde taşeron arkadaşlarımıza ayıracağız. Türkiye imkanları çok geniş bir ülke. Gerçekten şu an üstesinden gelemeyecek konumuz, çözemeyeceğimiz bir sorunumuz yok. Vatandaşlarımız rahat olsunlar, her konuyla ilgili, önümüzdeki süreçlerde, Allaha çok şükür, büyüme performansını arttıran bir ülkeyiz. İstihdam imkanlarında rekor kırıyoruz. İhracat rakamlarımız TUİK tarafından açıklandı, yine bir rekora imza atılmış durumda. İlk 1000 şirket içerisinde Adana'mızdan 21 firmamız, en fazla Türkiye'de ihracat yapan firmalar arasına girmiş durumda. İnşallah büyüyen, gelişen Türkiye için yolumuza güçlü şekilde devam ederek, her konuyla ilgili, güçlü adımlar, vatandaşlarımızın huzuru, refahı, ferahı için atmaya devam edeceğiz. Çalışanlarımızla ilgili de 16 yıldır güçlü adımlar attık. Yapılamaz denilen şeylerle ilgili büyük imzalar attık. Bunlara devam ettireceğiz inşallah.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Ocak ayında tüm kadrolu işçilerimizle alakalı Bakanlar Kurulu'nda aldığımız kararlar neticesinde, bunlar zaten kendi süreç içerisinde oluyor.

SUNUCU:

SN. JÜLİDE SARIEROĞLU: Adana'da çok keyifli bir seçim kampanyası yürütüyoruz. Sürekli olarak sahalardayız, çok enerji ve güç alıyoruz Adanalı hemşerilerimizden. Dün de Adana için hazırladığımız videomuzu sosyal medya hesaplarımızdan paylaştık. Adana'nın güzelliklerini, bugün burada olduğu gibi, inşallah tüm Türkiye'ye tanıtmaya devam edeceğiz. Adana'mız sanayi ve tarım şehri, bu alanlarla ilgili, çok güçlü yatırımlarımız, beyannamelerimiz ve projelerimiz var. Çok kıssa süre içerisinde Karataş'ta tarım ihtisas OSB'mizle ilgili imzalarımızı tamamladık. Kafes balıkçılığı ile ilgili inşallah adımlarımız atılıyor. Çok önemli olacak Yumurtalık ve Karataş bölgesi açısından. Bu balıkçılık anlamında atacağımız adımlar. Yine Yumurtalık'ta Endüstri OSB mizle ilgili, çok güçlü adımlarımız var. Millet Bahçemizin, Adana'mıza da kavuşturulacak olması önemli. Stadımızın bir an önce özellikle biz spor alanında, taraftarı güçlü, Adana'da söz sahibi olan taraftarlara sahip iki takıma sahibiz. Adanademir spor, Adana Spor. İnşallah önümüzde dönemde maçlarımızın, güçlü şekilde, en iyi şartlarda stadımızda yapılmasıyla ilgili süreçleri hızlandıracağız. Her iki spor takımımıza desteğimizi sonsuz şekilde, en üst seviyede sunarak, inşallah önümüzde dönemde... 16 yıldır 41 milyar yatırım yapmışız. İstihdam konusunda çok güçlü performans sergileyen illerimizden biri. Az önce de söyledim 21 tane firmamız, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan, bin listesinde yer almış durumda. Bunları daha geliştireceğiz, istihdam imkanlarını... Dün iş kulübü açılışı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz hafta milli istihdam seferberliği ile alakalı, Maliye Bakanımız, TOBB Başkanımız, TESK Başkanımız geldi. Adana'mızda güçlü bir adım attık. İnşallah tüm bu süreçleri, bütüncül bir bakış açısıyla geliştirerek, Adana'mızı 16 yıl geliştirdik, bundan sonra daha da geliştirmek için çaba içinde olacağız. Hemşerilerimiz her şeyin en iyisini hak ediyor. Ben tüm vatandaşlarımızın bayramını tebrik ediyorum. Birlik, beraberlik huzur içerisinde, İnşallah Aydınlık Türkiye içerisinde nice bayramlara diyorum. Bayramı da inşallah Rabbim bayram gibi yaşamayı tüm vatandaşlarımıza nasip eder, bizlere nasip eder diyoruz. Biz bayramda Adana'da hemşerilerimizle olacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber