İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bayramda çalışanlara çifte yevmiye

Ramazan Bayramı hafta sonuna denk gelmesine rağmen bazı sektörlerde çalışanlar mesai yapacak. Özellikle AVM'ler açık kalacak. İşçiler için ek ücret doğacak. Gazetecilere ise farklı uygulama var

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Haziran 2018 07:45, Son Güncelleme : 16 Haziran 2018 09:22
Bayramda çalışanlara çifte yevmiye

Dünden itibaren ülkece Ramazan Bayramı'nı idrak etmeye başladık. Milli bayramlarda olduğu gibi dini bayramlarda da resmi tatil uygulanıyor. Ramazan Bayramı 3 gün olarak uygulanırken arefe ile birlikte toplam resmi tatil 3.5 günü buluyor. Bu tatil günlerinde çalışılmıyor. Çalışmayan işçiler maaşlarını tam alıyorlar. Ancak bazı sektörlerde çalışılması gerekiyor. Tatillerde çalışanlara normal yevmiyelerine ilave olarak mesai ücreti de ödeniyor. Bu ücret işçilerde yüzde 100 olarak uygulanırken gazetecilerde yüzde 50 uygulanıyor.

İZİN VERİLEMİYOR

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. O yüzden çalışan işçilere izin yerine paralarının ödenmesi gerekiyor. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken eğer bir de mesai yapmışlarsa yani haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse bu kez ayrıca fazla çalışma ücreti daha alıyorlar.

GAZETECİDE FARKLI

Bayramlarda çalışan sektörlerin başında medya geliyor. Gazetecilerin bayramlarda çalışmaları diğer işçilere göre farklı ücretlendiriliyor. Basın İş Kanunu'nda genel tatil ücreti kavramı bulunmuyor. Diğer işçiler bayram çalışmalarında tam yevmiye alırken gazetecilerde bu yevmiye yarım olarak yani fazla çalışma şeklinde uygulanıyor. Yani günlük 100 lira yevmiye alan bir işçi bayramda çalışınca 200 lira alırken gazeteci tam gün çalıştığında 150 lira alıyor. Fazla çalışma ücreti saate göre belirleniyor.

?AVM'LERDE ÇALIŞANLAR DİKKAT!

İşçilerinbayram olsun olmasın, çalıştıkları her fazla saat mesai kavramı içine giriyor. Bu durumda saatlik ücret üzerinden hesaplama yapılıyor. Bu da normal saat ücretinin yüzde 50 fazlası olarak ödeniyor. Yani AVM'lerde 12 saat çalışanlar yaptıkları 4 saat mesainin ücretini yüzde 50 fazlasıyla alacak. Bu mesai bayramda yapılmışsa, ücret bayram mesaisine ekleniyor

YERİNE İZİN KULLANDIRILAMAZ

Resmi tatil ve bayram mesailerinin ücretleri ödenir, yerine izin kullandırılamaz.

Resmi tatil ve bayramlarda yapılan çalışmalar yüzde 100 fazlası ile ödenir.

Bu dönemde çalışmayıp izin yapan işçilere, o ay maaşı tam ödenir.

Gazetecilerde genel tatil ücreti kavramı yok. Bayramda çalışan gazeteciye fazla mesai olarak her saat için yüzde 50 fazla ücret ödenir.

ÖRNEK HESAPLAMA

Çalışanın 3.000 TL maaş aldığını ve arife dahil 3.5 gün çalıştığını varsayalım.

Günlük ücret. 3.000/30 = 100 TL

1 günlük bayram mesai ücreti=100 X 2 = 200 TL

Bayram mesai ücreti: 100X3.5 = 350 TL

Faruk Erdem

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber