Sami Kültürünün kalbi Lovozero'ya yolculuk

Sami Kültürünün kalbi Lovozero'ya yolculuk. Lovozero 500 yıllık geçmişi ile her zaman Sami'ler için önemli bir barınma mekanı olmuştur. Murat Seyfi Memurlar.net için yazdı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Haziran 2018 00:10, Son Güncelleme : 17 Haziran 2018 12:43
Sami Kültürünün kalbi Lovozero'ya yolculuk

Yolculuk yapmak ve yeni dünyalar keşfetmek için bazen on binlerce kilometre gitmek bazen ise sadece bir bilgisayarın önünde yeni şeyler keşfetme duygusu yeterli olabilir. Dedikodulardan ve hiç bitmek bilmeyen haber akışından yorulduğum bir günde üstadın söylediği "Şehir Bilinçtir" sözüne istinaden internette hiç bilmediği bir kültürü, hiç duymadığım bir şehri araştırmaya başladığımda karşıma Sami ırkının kalbi olan LOVOZERO şehri çıktı.

Dünyada iki farklı Sami ırkı bulunmaktadır. Birincisi Nuh'un Ham, Yafes ve Sam oğullarından, Sam'ın ırkından gelenler ikincisi ise Eskimoların ırkından gelen ve İskandinavya'nın gerçek sahibi "Samiler"dir. İskandinavya'nın gerçek sahibi olan Sami'ler yıllar içerisinde özellikle İsveç'in zorbalıkları yüzünden sürekli göç etmiş ve Rusya'nın Kola yarımadasına kaçıp orada hayatlarını sürdürmek zorunda kalmışlardır. Lovozero 500 yıllık geçmişi ile her zaman Sami'ler için önemli bir barınma mekanı olmuştur.

Lovozero'ya Nasıl Gidilir,

Kola Yarımadasın'da bulunan Lovozero'ya İsveç ve Norveç'in Kuzey Buz Denizine yakın sınır kapılarından gidilebiliyor. Fakat ben en ucuz olan güzergah olan St. Petersburg-Murmanks güzergahını seçtim. Eğer dikkatli bir uçak bileti takipçisi iseniz, İstanbul'dan St. Petersburg'a 100-180 dolar (2 aylık sigara parası) arası fiyata bir uçak bileti alabilirsiniz. St. Petersburg'dan Murmanks'a 28 saatlik inanılmaz bir tren yolculuğu deneyimi sizleri bekliyor. Bu tren yolculuğu adeta Kuzey Ruslar'ın hayatının anlatıldığı bir film karesi gibi. Trenin hikayesini; insanların aileleri ve arkadaşları ile birlikte doğaya kaçışlarını anlatan bir film olarak tanımlayabiliriz. Tren yolculuğu çok uzun sürdüğü ve bölgede 6 ay gece, 6 ay gündüz olduğunu göz önüne aldığımızda yolcular arasında ciddi dostluklar ve paylaşımlar gerçekleştiğini belirtmek zorundayım. Murmanks'a ulaştıktan sonra Lovozero artık birkaç saatlik otobüs yolculuğu uzaklığında kalıyor.

Nerede Kalınır,

İlk durak noktamız olan Murmanks oldukça pahalı bir yer. Bunun sebebi de İskandinav ülkelerinden özel helikopterleri ile Somon avına gelen zengin İskandinavyalılardan dolayıdır. Bu yüzden ben CS web sayfası aracılığı ile bulduğum bir Rus'un evinde kalmıştım. Lovozere da ise otel yok. Bu yüzden ya kamp yapacaksınız ya da benim gibi çat kapı bir eve girip sizi misafir etmelerini bekleyeceksiniz. Şehirde İngilizce bilen insan sayısı yok denecek kadar az, bu yüzden çat kapı girip kaldığım evde ilk gece hiç konuşmamamıza rağmen bana yemek ve güzel bir müzik ziyafeti verdiler.

Lovozero'da Ne Yapılır,

Lovozero ırmakların, göllerin ve dağların tam ortasında bulunan doğal bir ortam. Bu bölgede kamp yapmak, dağcılık ve balıkçılık gibi sporlar sizlere inanılmaz bir deneyim sunacaktır. Lovozero halkının bir çoğu geyik besleyerek geçimlerini sağlıyor. Geyikler şehir merkezinden uzakta onların tabiri ile yaylada benim tabirim ise tanımsız bir dünyada bulunuyor. Geyik çobanlarını ve yayladaki doğal hayatı merak ediyorsanız haftanın iki günü Lovozero'dan helikopter gidiyor. Ücreti yaklaşık 300-400 dolar arası. Bütçeniz sınırlı ise, çok uzaklara gitmeden Lovozero'nun bitiminde Virma Nehrinde balık avlayıp kamp yapmanızı tavsiye ederim.

Lovozero kenti içerisinde, buranın yerel halkı tarafından oluşturulmuş bir müze bulunmaktadır. Bu müze adeta sizi tarih içinde yolculuğa çıkarmakta ve Lovozero'da yaşamış 500 yıllık geçmişi tüm detayları ile ortaya koymaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber