'Cumhurbaşkanı en az yüzde 51,1. ile kazanır'

Genar Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş: Cumhurbaşkanlığı seçiminde 51 küsur bir oyu vardı Erdoğan'ın. Referandum 50'nin üzerinde bir bantta bitti. İlk cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy alt baremdir. 1. turda iş biter. Seçmen terörü, ekonomiyi, uluslararası ilişikleri, eğitimin, sağlığın kalitesini sorgular. Bu problemi 'kim çözer' diye sorar. Karar haftasında iktidar tarafının şansı artar

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Haziran 2018 07:40, Son Güncelleme : 18 Haziran 2018 10:52
'Cumhurbaşkanı en az yüzde 51,1. ile kazanır'

24 Haziran seçimlerine son 6 gün. Ciddi anlamda nefesler tutuldu, Türkiye çok önemli bir seçime gidiyor. Anket firmaları araştırmalarını hızlandırdı. Ne olacak sorusunu GENAR araştırma şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş'a sordum. Aktaş Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyunun 50 üzerinde rahatlıkla olacağını ve 1. turda işin biteceğini savunanlardan. Aktaş'a göre Muharrem İnce'nin oyu 25-26 bandında, HDP kritik eşikte barajı aşabilir ama vekil sayısı azalacak. İP'yse oy oranı HDP altında. Aktaş bu seçimin en belirsiz partisinin MHP olduğunu söyledi. Meclis aritmetiğindeyse HDP barajı geçse bile AK Parti tek başına iktidar gözüküyor.

Evet, son haftaya girdik nefesler tutuldu. Sizinle anket bilgilerini kapatacağım. Son durum nedir? Cumhurbaşkanı seçiminde kim ne kadar oy alır?

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN % 50 VE ÜZERİ OY ALIR, 1.TURDA İŞ BİTER"

Geçtiğimiz dönemlerde kritik birkaç seçim atlattık. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 51 küsur bir oy vardı Erdoğan'ın almış olduğu ve o seçimi kazandı. Referandumda da 50 üzerinde bir bantta bitti. Referandum zor bir meseleydi. Bir ülkenin 100 yıllık alışkanlığını değiştiriyorsunuz. AK Parti bunu başardı. Şimdi Cumhurbaşkanı oyu düşse nereye kadar düşer. Bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy alt baremdir. Bu anlamda birinci turda iş biter. Araştırmacılar olarak kesin hüküm verme şansımız yok.

" MUHAKEME HAFTASINDA İKTİDAR ŞANSI ARTAR"

Onlarca araştırmaya, rakiplerin performansına bakıp bir analiz yapıyoruz. Muhalefet partileri ortaya çıktığı anda bir heyecan oluşturdular, seçmen de etkilenir bundan. Son günlere yaklaştıkça muhasebe başlıyor vatandaşın zihninde. Benim bir problemim var. Terörle, ekonomiyle, ülke yönetimiyle ilgili daha kaliteli bir eğitim, sağlık gibi. Bu problemi kim çözer diye bir soru soruyor zihninde ve birbiriyle mukayese ediyor. Erdoğan mı İnce mi, Erdoğan ile Akşener ya da diğer adayla. Burada bir karara varıyor. Ben muhakeme haftasına girdikten sonra iktidar tarafının şansını artacağını düşünüyorum.

Seçmen 'nasılsa biliyorum ne yapabilir ne yapamaz mı' diyor? Bilmediğinden mi korkuyor?

" AK PARTİ 7 HAZİRAN'DA ÖZELEŞTİRİSİNİ YAPTI"

Evet, iktidarın reflekslerini, bugüne kadar ne yaptığını biliyor. Türkiye'nin üzerinden 7 Haziran deneyimi geçti. 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'ye halk yüzde 40 oy vermekle beraber muhalefet partilerine ülkeyi yönetme şansı verdi. Buradan yönetim çıkmadı daha çok kaos çıktı ve tekrar millet AK Parti'yi iktidara getirdi.

"ERDOĞAN KAZANMIYOR İHTİMALİ OLSA OY YÜKSELİR"

AK Parti'de o dönem özeleştirisini yaptı. Burnumuz büyüdü vatandaştan uzaklaştık ve yeni bir çalışmayla 1 Kasım'da iktidarı geri aldı. Milletin hem muhalefeti deneme deneyimi hem de AK Parti'ye tekrar dönme deneyimi var. AK Partili seçmen ya da Sn. Erdoğan taraftarlarında biz kazanırız rahatlığı var. Yani Erdoğan kazanmıyor ihtimali ortaya çıksa oyu birkaç puan tekrar yükselir.

Meclis aritmetiğini nasıl bekliyorsunuz? Tek tek açalım. Cumhur İttifakı- Millet ittifakı ve ittifak dışı HDP oyları nasıl olur?

"HDP BARAJ SINIRINDA ANCAK VEKİL SAYISI AZALACAK'

İttifak yapan partilerin yapmayanlara göre bir avantajı var. Yani 50'nin üzerinde herhangi bir oy rakamı zaten hem MHP'ye hem AK Parti'ye artı avantaj getiriyor çünkü 50 üzerinden alınan oylar toplanıyor. Diğerlerinin ki 35-37 üzerinden toplandığını varsayalım. HDP'nin şöyle küçük parti kalmasına rağmen bölgesel avantajı var. Dolayısıyla onun vekil kaybı olmayacak gibi gözüküyor. Baraj sınırında olacak HDP. Hiçbir firma HDP'yi barajın altında diyemez ama ittifak avantajlarından dolayı bir önceki dönem aldığı kadar vekil de alamaz. Cumhur ve millet ittifakının ittifak avantajı olacak. İkisinin de avantajı olduğuna göre bu HDP için dezavantaj oluşturabilir.

PINAR IŞIK ARDOR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber