İşsizlik 22 ayın dibinde

Tüm saldırılara rağmen ilk çeyrekte dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olan Türkiye, istihdamda da rekora koşuyor. İşsizlik martta yüzde 10.1 ile 22 ayın en düşük seviyesine geriledi. Son bir yılda 1 milyon 10 bin kişiye istihdam sağlandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Haziran 2018 07:05, Son Güncelleme : 19 Haziran 2018 06:56
İşsizlik 22 ayın dibinde

Türkiye'de istikrarı kalıcı hale getirecek 24 Haziran seçimleri için geri sayım başlarken, kur üzerinden yapılan operasyonlara rağmen, ekonomide gıpta ile izlenen performans güçlenerek devam ediyor. Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4 ile dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olurken, işsizlik 22 ayın en düşük seviyesine geriledi.

TÜKETİCİ GÜVENİ GERİ GELDİ

Merkezi yönetim bütçesi üç ay aradan sonra fazla verirken, Merkez Bankası'nın attığı olumlu adımların etkisiyle Türk hisselerine yabancı fon girişinde rekor kırıldı. Hazine'nin dün düzenlediği 5 ve 10 yıllık ihalelere talep yağarken, tüketici güveninde de dört aylık düşüş sona erdi.

GENÇ İŞSİZLİK GERİLİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan verilere göre, Mart 2018'de işsizlik, geçen yılın aynı dönemine göre 1.6 puan azalarak yüzde 10.1 ile Mayıs 2016'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. İşsizlik şubat ayına göre de 0.5 puan azaldı. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 432 bin kişi azalarak 3 milyon 210 bine indi. İstihdam edilenlerin sayısı, martta geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 10 bin kişi artarak 28 milyon 499 bin kişi, istihdam oranı ise 1 puanlık artışla yüzde 47.1 oldu. Türkiye'de genç işsizlik oranı martta yüzde 17.7 ile son 22 ayın en düşük seviyesine gerilerken, söz konusu oranla Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği (AB) ortalamalarına yakın bir performans yakalandı. Söz konusu oran AB ülkelerinde ortalama yüzde 15.6, Euro Bölgesi'nde ise yüzde 17.3 seviyesinde gerçekleşti.

KADINLARIN KATILIMI ARTTI

Hükümetin kadın istihdamını teşvik için attığı adımlar da meyvelerini vermeye başladı. Erkeklerde işgücüne katılma oranı 0.1 puanlık azalışla yüzde 71.8, kadınlarda ise 0.5 puanlık artışla yüzde 33.4 oldu.

NİSANDA HEDEF TEK HANE

İşgücüne katılımın arttığına dikkat çeken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde, geçen yıl en fazla istihdam sağlayan ülke oldu. Son 5 yılda da AB ülkelerinin toplamından daha fazla istihdam sağladık" dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, "Hani 'işsizlik artıyor' deyip, yaygara çıkartıyorlar ya, bu resmi olarak işsizliğin düştüğünü gösteriyor" dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise önümüzdeki ay beklentinin işsizliğin tek haneye düşmesi olduğunu söyledi.

HAZINE IHALELERINE TALEP YAĞDI

Türktahvillerine de talep arttı. Hazine'nin dün gerçekleştirdiği 5 ve 10 yıl vadeli tahvil ihraçlarında rekabetçi olmayan tekliflerde (ROT) 3 milyar 647 milyon lirası piyasa yapıcı bankalardan olmak üzere 4 milyar 667 milyon lira borçlanma gerçekleştirildi. İhalelerde ise 5 yıllık tahvile 1 milyar 610 milyonluk teklif gelirken satış 834.6 milyon TL, 10 yıllık tahvilde ise teklif 1.7 milyar TL, satış ise 1.22 milyar TL olarak gerçekleşti

TÜRK HİSSELERINE REKOR FON GİRIŞİ

Türkvarlıklarının fiyatlarındaki abartılı düşüşü gören yabancı yatırımcılar, hisse senedi piyasasına rekorla geri döndü. Bayram tatili öncesindeki kısa haftada ABD ve İngiltere'deki Türkiye hisse fonlarına 152.4 milyon dolarla rekor giriş yaşandı. Julius Baer Gelişmekte Olan Ülkeler Stratejisti Heinz Ruettiman, Türk hisselerinin 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilediğine işaret ederek, "Şu anda Türk hisseleri 16 gelişen ülke içinde en ucuz ikinci hisse senedi" dedi

BÜTÇE YENIDEN FAZLA VERDI

Kamumaliyesinde tüm dünyanın gıpta ile izlediği bir performansa imza atan Türkiye, mayısta da bu performansı korudu. Merkezi yönetim bütçesi mayıs ayında üç ay aradan sonra yeniden fazla verdi. Mayısta bütçe fazlası 2.7 milyar lira oldu. Faiz dışı fazla ise 8.7 milyar lira olarak gerçekleşti. Bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.8 artarak 70 milyar lira, vergi gelirleri ise yüzde 20.2 artarak 61.2 milyar lira oldu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2018 bütçe hedefleri tutturulacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber