Anayasa paketi için gözler Sezer'de.Süre hızla doluyor...

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 18:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören kanun teklifi, 11 gündür Köşk'te bekliyor. Anayasa'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e tanıdığı 15 günlük süre hafta sonu doluyor.

Sezer'in teklifi veto etmesi durumunda, AK Parti ve Anavatan düzenlemeyi değiştirmeden ikinci kez gönderecek. CHP lideri Deniz Baykal, geçtiğimiz günlerde Sezer'in değişikliği 'mutlaka veto edeceğini' ileri sürmüştü.

11. cumhurbaşkanını seçemeyen TBMM, şimdi cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini tartışıyor. AK Parti ve Anavatan'ın ortak teklifiyle hazırlanan yeni düzenleme, genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını ve TBMM'deki tüm toplantı yeter sayılarının 184 olmasını da öngörüyor. Önceki hafta Meclis Anayasa Komisyonu ve Genel Kurulu'nda kabul edilen teklif için gözler Sezer'de. Sezer'in Anayasa değişikliğine ilişkin görüşünü cuma günü açıklaması bekleniyor. Siyaset kulislerinde 'veto' olarak beklenen karar için AK Parti önlemini almış durumda. Meclis'in 3 Haziran'a kadar kesintisiz çalışması kararı alan AK Parti, hafta sonları da çalışıp paketi değiştirmeden yeniden Köşk'e gönderecek. Buna göre, Sezer'in paketi 25 Mayıs Cuma günü Meclis'e iade etmesi durumunda, 26 Mayıs cumartesi günü Anayasa Komisyonu'nda görüşmelere başlanacak. Pazar veya pazartesi Genel Kurul'da günü ilk tur, en geç çarşamba günü de ikinci tur görüşmeler yapılıp 31 Mayıs tarihine kadar Çankaya'ya yeniden gönderilecek. Sezer, ikinci kez iade hakkı olmadığından değişikliği halkoylamasına götürebilecek. Böyle bir karar alması durumunda 22 Temmuz'da vatandaşın önüne genel seçim ve referandum sandıkları konabilecek. Çankaya'da bulunan Anayasa değişiklik paketinde şunlar bulunuyor: "Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla inecek, bir kişi iki kez cumhurbaşkanı seçilebilecek. Genel seçimler 4 yılda bir yapılacak. TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber