Patlamada yaralananların isimleri belli oldu/ İLK GÖRÜNTÜLER

Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 20:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulus Şehir Çarşısı'nın güvenlik kamerasına el konuldu/AA

Ankara'da saat 18.45 sıralarında önünde büyük bir patlamanın meydana geldiği Anafartalar Çarşısı'nın karşısındaki Ulus Şehir Çarşısı'nın güvenlik kameralarının görüntülerine, incelenmek üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince el konuldu.

Öte yandan Anafartalar Çarşısı'nın önünde meydana gelen patlamanın, bir belediye otobüsünün durağa yanaşmasından hemen önce meydana geldiği öğrenildi. Yolcuları indirilen, ön camı kırılmış durumdaki söz konusu otobüs olay yerinde bekletiliyor. Otobüs duraklarının yakınında meydana gelen ve çarşının alt tarafındaki üç dükkanda büyük hasara yol açan patlamada yaralananların büyük bölümünü otobüs durağında bekleyen vatandaşlar ile seyyar satıcıların ve çarşı esnafının oluşturduğu bildiriliyor.

Güvenlik kordonu ile çevrelenmiş Anafartalar Çarşısı'nın alt tarafında yoğun bir kalabalık bekleyişini sürdürürken, seyyar lambalarla olay yerini aydınlatan itfaiye ekipleri, patlamanın etkisiyle çöken bölümlerde enkaz kaldırma çalışmalarını yürütüyor. AKUT ve Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri ise çarşı içine girmek için Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını bitirmesini bekliyor.

Bu arada saat 21.50 sıralarında eski TBMM Binası ile 100. Yıl Çarşısı arasındaki yoldaki şüpheli paket, bomba imha ekiplerince fünye ile patlatıldı.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, olayda saat 22.30 itibariyle 6 ölü, 79 yaralı bulunuyor. Yaralılardan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Seda Alpkoçak isimli hamile bir bayanın "yeniden canlandırma" bölümünde tedavi altına alındığı, durumunun ağır olduğu kaydedildi.


CUMHURBAŞKANI SEZER SALDIRIYI LANETLEDİ

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:22:46

-Cumhurbaşkanı Sezer, Ulus Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamada ölenler ve yaralananlar olmasından büyük üzüntü duyduğu belirterek, "Masum insanları hedef alan bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri ve temsil ettikleri düşünceyi lanetliyorum" dedi.

ANKARA(ANKA)-Cumhurbaşkanı Sezer, Ulus Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamada ölenler ve yaralananlar olmasından büyük üzüntü duyduğu belirterek, "Masum insanları hedef alan bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri ve temsil ettikleri düşünceyi lanetliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Ulus'taki saldırıyı lanetlediği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in açıklaması şöyle:

?Ulus'ta akşam saatlerinde meydana gelen patlamada, 4 yurttaşımız ile 1 Pakistanlının yaşamını yitirmesinden, çok sayıda kişinin de yaralanmasından büyük üzüntü duydum.

Masum insanları hedef alan bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri ve temsil ettikleri düşünceyi lanetliyorum.

Ülkedeki huzur ortamını bozmaya çalışanlara, ulusumuzun dayanışması ve güvenlik güçlerimizin özverili çabalarıyla hiçbir zaman izin verilmeyecektir. Devletimiz, Ulusumuzla birlikte her türlü sorunun üstesinden gelecek güçtedir.

Ulusumuzun bir daha böyle acılar yaşamaması en içten dileğimizdir.

Saldırıda yaşamlarını yitirenlere Tanrı'dan rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyor, yaralananlara geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimi iletiyorum.?


PATLAMADA YARALANAN BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:22:37

ANKARA(ANKA)-Ulus Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamada yaralanan ve İbni Sina hastanesinde tedavi altına alınan İsa Kalkır isimli vatandaş hayatını kaybetti. Böylece, patlamada hayatını kaybetenlerin sayısı 6'ya yükseldi.


GENELKURMAY, İNTİHAR BOMBACILARININ PSİKOLOJİSİNİ MASAYA YATIRIYOR

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:22:11

-Genelkurmay Başkanlığı, Ulus'ta 5 kişinin öldüğü, 60'tan fazla kişinin yaralandığı patlamadan hemen sonra, intihar saldırılarını ve saldırganların psikolojilerini masaya yatıracak. Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı'nın 24-25 Mayıs'ta düzenleyeceği çalıştay ile "İntihar Bombacılarını Motive Eden Unsurlar" incelenecek.

ANKARA(ANKA)-Genelkurmay Başkanlığı, Ulus'ta 5 kişinin öldüğü, 60'tan fazla kişinin yaralandığı patlamadan hemen sonra, intihar saldırıları ve saldırganların psikolojilerini masaya yatıracak. Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (TMMM) Komutanlığı'nın 24-25 Mayıs'ta düzenleyeceği düzenleyeceği çalıştay ile "İntihar Bombacılarını Motive Eden Unsurlar" incelenecek.

Genelkurmay Genel Sekterliği'nden dün (Pazartesi) yapılan yazılı açıklamada, Merkez Ordu Evi Toplantı Salonu'nda 24-25 Mayıs tarihinde yapılacak çalışma ile ilgili şöyle denilmişti:

"Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (TMMM) Komutanlığının 2007 yılı eğitim ve öğretim çalışma programına göre planlanan uluslararası faaliyetlerden üçüncüsü olan 'İntihar Bombacılarını Motive Eden Unsurlar' çalıştayı, 24-25 Mayıs 2007 tarihleri arasında Merkez Ordu Evi Toplantı Salonunda icra edilecektir.

İki gün sürecek faaliyette, tüm dünyada etkin bir terörizm eğilimi yaratan intihar bombalama eylemlerinin mevcut tip ve boyutlarının incelenmesi, intihar bombalama eylemleri ile din ve terör olayları arasındaki bağlantının kavranması ve farklı terörist grupları ile temaları hakkında bilgi sahibi olunması ve sonuçlarının bir seminer ortamında incelenmesi planlanmıştır."

Başta NATO eğitim kurumlarının üst düzey yöneticileri olmak üzere, Barış İçin Ortaklık ve Akdeniz Diyaloğu ülkelerinden toplam 50 akademisyen ve gözlemcinin katılacağı toplantılarda, 13'ü yabancı olmak üzere, toplam 19 akademisyen beş oturumda konuyla ilgili konuşma yapacak.


PATLAMADA YARALANANLARDAN BAZILARININ İSİMLERİ BELİRLENDİ.

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:22:08

Ulus Anafartalar Çarşısı önündeki patlamanın ardından Numune Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralıların kimlikleri belli oldu.

Numune Hastanesi'nde tedavi görenlerin isimleri şöyle:

Gökhan Kılınç, Oktay Topal, Mehmet Emin Şimşek, Hatice Şanlıer, Ekrem Özmen, Ayşe Kuyuk, Figen Hoşkal, Aydın Canbek, Halil İbrahim Kopça, Caner Kaplan, Hacı Karagöz, Güllü Çolakoğlu. Ayrıca, patlamada yaralanan 6 Pakistan vatandaşı da hastanede tedavi görüyor. Pakistanlıların isimleri şunlar:

Salman Dalhani, Tarık Zafer İkbal, Ali Ezad Abbas, Abdul Mozed Khan, Muhammed Korhan ve Zülfikar Lodin.

Öte yandan, Pakistanlı yetkililer, IDEF 2007 Fuarı için Ankara'ya geldiklerini söylerken, tedavi altındaki Pakistanlıların hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti.

Patlamada yaralanan ve Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altında yaralananlardan 11 kişinin isimleri ise şöyle:

Mercan Keleşoğlu, Süleyman Çolakoğlu, Mithah Kopcak, Lokman Gül, Basri Topal, Recep Gedik, Aydın Tatlı, Suat Hayri Koyuncu, Tuna Emir, Sabri Kiraz, Baykal Gümüş.

Patlamada yaralanan Serkan Ardınç, Süleyman Danacı, Serkan Duman, Selahattin Deniz, Osman Kocagöz ile soyadı henüz belirlenemeyen İhsan adında bir kişinin de İbn-i Sina Hastanesi'nde tedavilerine başlandı


DEVLET OLAY YERİNDE

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:21:28

ANKARA (ANKA)- Ankara Anafartalar'da patlamanın ardından Devletin zirvesi olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergun Saygun, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Osman Güneş, Adalet Bakanı Fahri Kasırga, İçişleri Bakanı Osman Güneş, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir belediye Başkanı Melih Gökçek ve Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz olay yerinde incelemede bulundular. Olay yerine çok sayıda milletvekili de gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ SSK Dışkapı Hastanesinde incelemelerde bulundu. Aynı hastaneye daha sonra Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de gelerek yaralılar hakkında bilgi aldılar.

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergun Saygun da Hacettepe Hastanesi'ne gelerek yaralılar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Poyraz olay yerine gelerek incelemeler yaparken, terör suçlarına bakan Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı da soruşturma başlattı.


OLAY YERİNDE BİR GÖZALTI DAHA

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:21:18

ANKARA(ANKA)- Ulus'ta patlamanın yaşandığı bölgede bir kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelinin 25 yaşlarında, siyah takım elbiseli, kirli sakallı olduğu görüldü. Ankara polisinin geniş çaplı opersyonu devam ederken, gözaltına alınan şüpheli sayısı da 8'e yükseldi.

Öte yandan İtfaiye ekipleri projektörlerle bölgeyi aydınlatırken, polis delil toplama çalışmasına devam ediyor.


GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL BÜYÜKANIT: ORGANİZE BİR EYLEM

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:21:16

ANKARA(ANKA) Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, patlamanın olduğu bölgeden, yaralıların bulunduğu Hacettepe Hastanesi'ne hareket etti. Orgeneral Büyükanıt ve beraberindekiler hastanede bulunan yararılar hakkında bilgi aldı.

Orgeneral Büyükanıt, hastaneden ayrılırken yaptığı açıklamada, olayın organize bir eylem olduğunu söyledi. Orgeneral Büyükanıt, ?Bu olayın arkasında kimlerin olabileceğini iyi düşünmemiz lazım. Bundan sonra da büyükşehirlerde böyle bir olay bekleyebiliriz, böyle bir ihtimal var? diye konuştu


BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN TALİMATI ÜZERİNE ANKARA VALİLİĞİ'NDE BİR KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

DUYGU BEKTAŞ

ANKARA (İHA) - Ankara'nın Ulus semtinde akşam saatlerinde meydana gelen patlamanın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine bir kriz merkezi oluşturuldu.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Ulus Anafartalar Çarşı önünde meydana gelen patlama üzerine Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine Ankara Valiliği'nde bir kriz merkezi oluşturuldu. Başbakan Erdoğan ve yardımcılarının kriz merkezinden gelişmeleri takip ettiği bildirildi.


YARALANANLARIN İSİMLERİ BELLİ OLDU/İHA

Ankara Anafatalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamanın ardından yaralananların isimleri belli oldu.

Patlamanın ardından Dışkapı SSK Hastanesi camına yaralıların listesi asıldı. Listede şu isimler yer aldı:

"Dışkahı SSK Hastanesi: İsmail Muharremoğlu, Bilal Bayram, Zafer Karagalı, Baki Koçak, Hanife Kumru, Satılmış Yüksekkaya, Haydar Eryılmaz, Erhan Demirok, Leman Çekiç, İbrahim Kılınç, Ersan Karabulut, Haydar Ali Altıntaş, Mehmet Nuri Laleli, Tuba Doğan, Hüseyin Demirhan, Levent Yıldırım, Tevfik Çavuşel, Fırat Altunhan, Aysel Dayı, Rıza Kumru, Ayşe Kılınç, Amir Hussainkhiin, Vahit Kılınç, Ayşe Bor, Oğuzhan Kılınç

Hacettepe Hastanesi: Adil Masat, Beyler Macafay, Erol Fakirberk, Berfin Bayram, Dilan Gündüz Atatürk Araştırma Hastanesi: Sade Alpkoçak

Gazi Hastanesi: Engin Yılmaz, Hamza Arı."

Bu arada hastanelere sürekli yaralıların geldiği belirtildi.


ORGENERAL BÜYÜKANIT OLAY YERİNDEN AYRILDI

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:21:08

ANKARA(ANKA)- Ulus'taki patlamanın ardından olay yerine gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt yaklaşık 20 dakika süren incelemelerin ardından olay yerinden ayrıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ve beraberindeki kuvvet komutanları herhangi bir açıklama yapmadan olay yerinden ayrıldı. Bu sırada heyetin konvoyunda bulunan eskort araçlarından biri küçük bir kaza atlattı.

Bir patlamanın ardından ilk kez Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları olay yerine giderek bizzat bilgi almış oldu.


ERDOĞAN: 5 ÖLÜ, 60'IN ÜZERİNDE YARALI VAR

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:21:06

-Başbakan Recep Tayyip Tayyip Erdoğan, olay yerinde yaptığı açıklamada biri Pakistan vatandaşı olmak üzere 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, yine 4'ü Pakistanlı olmak üzere 60 yaralı olduğunu açıkladı.

ANKARA(ANKA)- Başbakan Recep Tayyip Tayyip Erdoğan, olay yerinde yaptığı açıklamada biri Pakistan vatandaşı olmak üzere 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, yine 4'ü Pakistanlı olmak üzere 60 yaralı olduğunu açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anafartalar'da yaşanan saldırıyı ?hain, gaddar bir saldırı? olarak yorumladı. Başbakan Erdoğan, ?Saldırıyı bugün Başkent'in Ulus semtinde en hareketli bir saatte Anafartalar önünde yaşamış bulunuyoruz. Terörün nerde kimi nasıl ne zaman vuracağı belli olmayan bir fenomen olduğunu hep söyledik, söylüyoruz. Güvenlik güçleri tedbirleri en geniş şekilde almalarına karşın böyle bir olayı yaşamış bulunuyoruz? diye konuştu.

Terörle mücadele konusunda uluslar arası mücadele platformu oluşturulması gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, ?Tüm dünyada Amerika, İspanya her yerde nasıl neticeler aldığını hep görüyoruz. Her zaman tekrarladık. Nitekim böyle bir netice ortaya çıktı. Hükümet olarak tüm birimlerimizle, terörle mücadele kurulu olarak yeni toplantılar yapıldı? açıklamasını yaptı.

?YOĞUN TEDBİRLER ALINMIŞTI?

Başbakan Erdoğan, yaz mevsimine yönelik hassas tedbirler alındığını buna karşın böyle bir olayla karşı karşıya kalındığını belirterek, şöyle devam etti. ?4 vatandaşımız, 1 de Pakistan vatandaşı maalesef ölüm var. Rahmet diliyoruz. 60'ı aşkın yaralı var. Bunlar arasında da 4 Pakistan vatandaşı yaralı durumda. Allahtan şifa diliyoruz. Hastanede ziyaret edeceğiz.?

?İNCELEMELER SÜRÜYOR?

Güvenlik güçlerinin olayla ilgili araştırmaları hassasiyetle sürdürdüğünü kaydeden Başbakan Erdoğan, çalışmaların sonuçlarının ilgili kişilerce açıklanacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, saldırının ?PKK tarafından yapıldığı? yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine de şunları söyledi:

?Bu konu için erken. Emniyet mensubu arkadaşlarımız açıklamaları yapacaktır. Burada isim telaffuz etmek Bu propaganda yapmaktır. Onlar da bunu istiyor. Sonuna kadar hep birlikte el ele verip mücadeleyi sürdürmeliyiz. Türkiye'nin bu olaydan en az zararla çıkmasını sağlamalıyız. Yurt içi ve yurtdışı bağlantılar üzerinde duruyor. Teknik ekipler onun çalışmasını yapıyor. Canlı bomba mı onun neticesinde açıklama yapılır.?

Başbakan, olay yerinden yaralıların bir kısmının bulunduğu SSK Dışkapı Hastanesi'ne hareket etti.


ANAVATAN LİDERİ MUMCU : HAİN TUZAĞI NEFRETLE KINIYORUM

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:21:02

ANKARA(ANKA)- Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Ankara Ulus semti Anafartalar Çarşı'sında meydana gelen ve vatandaşların ölümüne ve yaralanmasına neden olan hain tuzağı nefretle kınadığını söyledi.

ANAVATAN Lideri Mumcu yaptığı yazılı açıklamada, ?Masum insanların canı ve kanı üzerinden bir şeyler yapmaya, amaçlarına ulaşmaya çalışanlar, eninde sonunda Türk adaletinde ve milletimizin vicdanında mahkum olacaklardır.Bunu yapanlar insanlıktan uzak yakından payını almayanlardır. Milletimizin içine nifak tohumları ekmeye çalışanlar ve bizi kamplara bölmek isteyenler, hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır? dedi.

Milletçe teröre karsı tek yürek olunması gerektiğini bildiren Mumcu, ?Sağduyumuzu korumamız gerekiyor. Milletimizin sabrını denemeye çalışanlara izin vermemeliyiz? dedi.


ANKARA'DAKİ PATLAMA

- BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN OLAY YERİNDE

ANKARA (İHA) - Ankara'nın Ulus semtinde meydana gelen patlamanın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olay yerine geldi. Başbakan Erdoğan'ın yanısıra CHP lideri Deniz Baykal da bölgede incelemelerde bulundu.


CHP LİDERİ BAYKAL PATLAMA BÖLGESİNDE

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:47

ANKARA(ANKA)- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ulus'taki patlamının ardından olay yerinde incelemelerde bulundu ve ekiplerden bilgi aldı. Baykal, ekiplerin patlama nedenini henüz tam olarak saptayamadıklarını ancak patlamanın plastik patlayıcının neden olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Baykal şöyle konuştu:

"Çok acı ve üzüntü verici bir olay. Milletçe dayanışma içine girmemiz gerekiyor terör karşısında net bir tavrı el birliğiyle sergilememiz lazım. Terör karşısında, bu olaylar karşısında güçlü bir irade ortaya koymamız lazım.

Terörle anlaşma olmaz, terörle işbirliği olmaz, terörle uzlaşma olmaz... Bunu artık milletçe öğrendik. Bir daha böyle acılar yaşamak istemiyoruz. Hepimize geçmiş olsun.


ÖLÜ SAYISI 6'YA YÜKSELDİ

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:42

ANKARA(ANKA)- Ankara Ulus'taki patlamada ölü sayısının 6'ya yükseldiği bildirildi. Bu arada, Anafartalar Çarşı'sının şiddetli patlama sonucu çöken asma katın altında da ölü olabileceği bildirildi. Çöken asma katın enkazının kaldırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.(ANKA)


GÖRÜNTÜLER İNCELENİYOR

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:41

-4 kişinin öldüğü, 56 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili bölgede bulunan kamera kayıtları inceleniyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından meydanı incelemek için yerleştirilen ve Haber Merkezi tarafından kaydedilen görüntüler inceleniyor. Bu arada Terörle Mücadele Şubesi ekipleri bölgede bulunan tüm binalardaki kamera kayıtlarını topluyor.

ANKARA(ANKA)-4 kişinin öldüğü, 56 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili bölgede bulunan kamera kayıtları inceleniyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından meydanı incelemek için yerleştirilen ve Haber Merkezi tarafından kaydedilen görüntülerde ipucu aranıyor. Bu arada polis, bölgede bulunan tüm binalardaki kamera kayıtlarını topluyor.

Olay Yeri Şubesi ekipleri, patlayıcı artıklarını toplarken, Terörle Mücadele Şubesi ekipleri çevre binalarda ve bankalarda bulunan tüm kayıtları topluyor. Ayrıca Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün bölge güvenliğini ve trafiğini kontrol amacıyla yerleştirdiği daha sonrada Mobese'ye bağlanan kameraların kayıtları da incelemeye alındı.

Patlamanın olduğu otobüs durağının arkasındaki tüm araç ve yaya trafiğini incelemeye alan emniyet yetkilileri, bölgede yapılan tüm telefon görüşmelerinin de dökümünü inceliyor. Görüntülerde patlayıcıyı taşıyan kişinin kırmızı bir araç tarafından bırakıldığını belirten emniyet yetkilileri, "Bu aracı bulmaya çalışıyoruz. Plakanın sahte olduğunu düşünüyoruz" dediler


BAŞBAKAN ERDOĞAN OLAY YERİNDE

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:36

ANKARA(ANKA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Merkez Binadaki zirvenin ardından Ulus'taki patlamayla ilgili olarak ekiplerden bilgi almak üzere olay yerine geldi


Görgü tanıkları anlatıyor

Ulus'taki patlamanın ardından, çarşıda çalışanların ve bölge esnafının yakınları bölgeye akın etti. Tam bir can pazarının yaşandığı bölgede Emniyet geniş güvenlik önlemleri alırkan çarşı tamamlen boşaltıldı. Görgü tanıkları patlamanın çok şiddetli olduğunu belirtti. Murat Uçak isimli görgü tanığı olayı şöyle anlattı: ?Ben uzaktaydım. Bulunduğum yer bile sallandı. Cam kırıkları oldu her yer. İnsan parçalarının dağıldığını gördüm. Bunu yapan insan olamaz" Bir başka görgü tanığı ise ?Son derece müthiş bir patlama beni 10 metre ileri fırlattı, şok geçirdik. Yerlerde belki 20, 30'dan fazla insan vardı. Henüz daha kulaklarım yerinde bile değil, sesten. Binanın içinde patladı." Şehir çarşısında esnaflık yapan Mehmet Yılmaz, AA muhabirine olay sırasında yaşadıklarını anlattı.

Yılmaz, patlama sesiyle birlikte yola çıktıklarını ve sesle birlikte alev çıktığını gördüklerini söyledi. Bu sırada bir kişinin yandığına tanık olduklarını anlatan Yılmaz, kişinin üzerine kilim örterek ve suyla söndürmeye çalıştıklarını bildirdi.

Patlama sırasında çarşının önündeki otobüs durağının çok kalabalık olduğunu ifade eden Yılmaz, 40'a yakın yaralıyı araçlarla hastanelere gönderdiklerini kaydetti. Yılmaz, bu sırada kopan kol ve bacaklar gördüğünü, patlama nedeniyle yer yer çöküntü olan iki mağazadan da bazı kişilerin çıkaramadıklarını bildirdi.

Ugur Öztürk adındaki bir diğer görgü tanığı da patlamayla birlikte camların geniş bir çevreye yayıldığını siyah dumanlar çıktığı ifade etti.

Parçalanan bir kişiyi gördüğünü anlatan Öztürk, 7-8 yaralının da çevrede bulunan esnaf ve polisler tarafından arabalara bindirildiğini kaydetti.


A4, TNT VE C4 İLE BİRLİKTE EN GÜÇLÜ PATLAYICI

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:34

-A4 patlayıcının askeri amaçlar için üretilen bir patlayıcı olduğu, PKK terör örgütü tarafından yoğunlukla kullanıldığı bildirildi. Yakın geçmişte yapılan operasyonlarda büyük miktarda A4 yakalandı. Irak'ta kaybolan patlayıcıların Türkiye'ye sokulduğu ihtimali üzerinde durulduğu belirtiliyor.

ANKARA(ANKA)- Emniyet yetkilileri, olay yerinde yapılan ilk incelemeler sonucu Anafartalar'daki patlamada kullanıldığı belirtilen A4 tipi patlayıcıların Türkiye'ye Irak'ten geldiğini varsayıyor.

Yakın geçmişte Muğla, Van, İzmir, Ağrı ve Şırnak'taki operasyonlarda çeşitli miktarlarda A4 patlayıcı ele geçirildi. A4 patlayıcıların askeri amaçlarla kullanmak üzere üretildiği, tonlarcasının Irak'a nakledildiği ve Irak'taki otorite boşluğu nedeniyle PKK'nın eline geçtiği bilgileri de basına yansıdı. Irak'ta yüzlerce ton C4 ve A4 patlayıcının kaybolduğu, Emniyet'e bunlardan 1 tonunun Türkiye'ye sokulmak istendiğine ilişkin bilgi geldiği de basına yansımıştı.

Kirli beyaz renkte, macun kıvamında ve kokusuz bir madde olan A4 patlayıcı, patladığında 3 bin derece sıcaklık veriyor ve büyük basınç meydana getiriyor. A4 türü patlayıcının TNT ve C4 ile birlikte güçlü plastik patlayıcı olduğu kaydedildi. Patlayıcının 5 gramı 20 gramlık bir C4'ün yapacağı etkiyi yaratıyor. Patlayıcı hem toprak, hem asfalt yolda kamufle olabiliyor. Uzaktan kumandalı fünye ve mayın güçlendirme amacıyla kullanılıyor. Madde 15 yıl boyunca uygun şartlarda saklanabiliyor.

Basına yansıyan diğer bilgilere göre, son üç yılda yapılan operasyonlarda 500 kilodan fazla C3, C4, TNT, RDX ve A4 tipi patlayıcılardan yakalandı. Aynı miktardaki patlayıcı da bulundukları yerde imha edildi.


PATLAMA SONRASI İKİ KİŞİ GÖZALTINDA

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:32

-Ulus Anafartalar Çarşısı'nın önünde meydana gelen patlayıcı, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü alarma geçirdi. Ankara'nın tüm çıkış noktaları tutuldu. Görgü tanıklarının ifadesi çerçevesinde kırmızı bir aracın arandığı belirtilirken, 2 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

ANKARA(ANKA)-Ulus Anafartalar Çarşısı'nın önünde meydana gelen patlayıcı, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü alarma geçirdi. Ankara'nın tüm çıkış noktaları tutuldu. Görgü tanıklarının ifadesi çerçevesinde kırmızı bir aracın arandığı belirtilirken, 2 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Patlamanın meydana geldiği Anafartalar Çarşısı'nda Ankara Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesi ekipleri incelemelerine devam ederken, binanın tüm çerçevesi güvenlik kordonu altına alındı. Patlamanın olduğu yere konuyla ilgilenen Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kelkit gelerek incelemelere başladı. Kelkit patlamayla ilgili emniyet yetkililerinden bilgi aldı.

Görgü tanıklarının ifadesini alan polis, bu çerçevede Ankara'nın tüm çıkışları tutan polis, kırmızı bir otomobilin peşine düştü. Konuyla ilgili tüm Ankara Emniyet Müdürlüğü alarma geçirilirken, Emniyet yetkilileri iki kişinin konuyla ilgili olarak polis tarafından gözaltına alındığını kaydetti


-CHP LİDERİ BAYKAL OLAY YERİNE GİDİYOR

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:28

ANKARA(ANKA)- Ulus'taki patlamanın ardından CHP Genel Başkanı Baykal'ın başkanlığındaki CHP heyeti olay yerine gidiyor.


MEHMET ALİ ŞAHİN: TÜM GÜVENLİK GÜÇLERİ ALARMDA

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:22

ANKARA(ANKA)-Ulus'taki patlamanın ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin olay yerinde yaptığı incelemelerden sonra Başbakanlığa geçti. Şahin Emniyet güçlerinin inceleme ve araştırmalara devam ettiğini bildirdi. Şahin Ankara ve Numune Hastanelerinde 23 yaralı olduğunu, bunlardan biri hariç diğerlerinin bir saat içerisinde taburcu olabilecek durumda olduğunu kaydetti. Mehmet Ali Şahin terörle mücadele için tüm güvenlik güçlerinin alarma geçirildiğini söyledi


İÇİŞLERİ BAKANI GÜNEŞ 4 ÖLÜ OLDUĞUNU AÇIKLADI

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:21

ANKARA(ANKA)- Ulus'taki patlamanın ardından İçişleri Bakanı Osman Güneş'in yanı sıra bazı milletvekilleri de olay yerine geldi.

İçişleri Bakanı Güneş, ilk belirlemelere 4 kişinin patlamada yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bakan Güneş, yaralılardan 11'nin durumun ağır olduğunu açıkladı.

Bu arada CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, ANAVATAN Genel Sekreteri Muharrem Doğan ile Afyon Milletvekili Mahmut Koçak olay yerinde incelemelerde bulundu


- HACETTEPE HASTANESİ ÖNÜNDE BİR ŞÜPHELİ PAKET OLDUĞU BİLDİRİLDİ

ANKARA (İHA) - Ankara'da meydana gelen patlamanın ardından Hacettepe Hastanesi civarında şüpheli bir paket olduğu bildirildi. Bölgeye çok sayıda polis ekibinin sevk edildiği kaydedildi.


GÖKÇEK: MANZARA ÜRKÜTÜCÜ

YUSUF ZİYA ERARSLAN

ANKARA (İHA) - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ulus'ta meydana gelen patlamada 4 kişinin hayatını kaybetttiğini, 54 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Gökçek, yaralılardan 3'ünün SSK, 3'nün İbni Sina, geri kalan yaralıların ise Hacettepe ve Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındığnı kaydetti. Olayı lanetleyen Gökçek, olay yerindeki manzaranın ürkütücü olduğunu ifade etti. Gökçek, patlamanın doğalgaz kaynaklı olmadığını ifade etti.


DOKTORLAR: 60, EMNİYET: 55 YARALI

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:07

ANKARA(ANKA)- Ulus'taki patlamanın ardından yaralıları hastanelere sevk eden ekipler, yaralı sayısının 60 olduğunu belirtirken, polis telsizlerinde yaralı sayısının 55 olduğu bilgisi geçiyor. İçişleri Bakanı Osman Güneş de olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Öte yandan çarşıda patlma Altındağ ve Mamak yönüne giden otobüslerin durağının arkasında meydana geldi. Polis, olay yerinde patlamamanın saçtığı parçaları toplayarak delil elde etmeye çalışması sürüyor.


PATLAYICI İNCELENİYOR

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:06

ANKARA(ANKA)-Emniyet Genel Müdürlüğü yetkileri, patlamada yaşamını yitiren 4 kişiden birinin patlayıcıyı taşıyan canlı bomba olduğunu bildirdiler.

55 yaralının bulunduğu patlamada kullanılan A-4'ün miktarını henüz bilinmiyor.

Olay yerine gelen emniyet yetkilileri patlayıcı sonucu ölenler arasında bulunan bir kişinin parçalandığını ifade ederken, bu kişinin canlı bomba olabileceğini kaydettiler. İkinci bir bomba olma ihtimali nedeniyle binanın boşaltıldığını kaydeden emniyet yetkilileri, "A-4 patlayıcı C-4 gibi çok etkili bir plastik patlayıcı. Yoğun hasar veriyor. her türlü şekle sokulabilen yumuşak kıvamdaki bir patlayıcı. Genelde askeri malzeme olarak kullanılıyor" dediler.

100'ü aşkın dükkanın bulunduğu işmerkezinde patlamanın etkisiyle iş merkezindeki asma katında çöktüğü bildirildi.


İÇİŞLERİ BAKANI GÜNEŞ OLAY YERİNDE

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:20:03

ANKARA(ANKA)- İçişleri Bakanı Osman Güneş de, patlamanın olduğu Anafartalar Çarşısında incelemelerde bulunuyor. Bakan Güneş'in incelemelerin ardından bir açıklama yapması bekleniyor.


DIŞ BASIN PATLAMAYI ?ACİL HABER' UYARISIYLA DUYURDU

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:19:59

ANKARA (ANKA)- Dünyanın önde gelen yayın organları, Ankara- Ulus'ta meydana gelen patlamayı "Acil haber" uyarısıyla duyurdu. Uluslararası yayın organları patlamanın nedeninin henüz belirlenemediğini belirtirken olayın Türkiye'de erken seçim kararı verildikten hemen sonra meydana geldiğinin altını çizdi


ULUS CAN PAZARINA DÖNDÜ

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:19:58

ANKARA(ANKA)- Ulus'taki patlamanın ardından, çarşıda çalışanların ve bölge esnafının yakınları bölgeye akın etti. Tam bir can pazarının yaşandığı bölgede Emniyet geniş güvenlik önlemleri alırkan çarşı tamamlen boşaltıldı. Görgü tanıkları patlamanın çok şiddetli olduğunu belirtti. Murat Uçak isimli görgü tanığı olayı şöyle anlattı: ?Ben uzaktaydım. Bulunduğum yer bile sallandı. Cam kırıkları oldu her yer. İnsan parçalarının dağıldığını gördüm. Bunu yapan insan olamaz? Bir başka görgü tanığı ise ?Son derece müthiş bir patlama beni 10 metre ileri fırlattı, şok geçirdik. Yerlerde belki 20, 30'dan fazla insan vardı. Henüz daha kulaklarım yerinde bile değil, sesten. Binanın içinde patladı.?(


PATLAMA 3 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ BİLDİRİLDİ

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:19:51

ANKARA(ANKA)- Ulus'daki patlamada ilk belirlemelere göre kimliği belirlenemeyen 3 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Bu arada üç kişiden birinin canlı bomba ihtimali üzerinde duruluyOR

BAŞBAKAN ERDOĞAN OLAY YERİNE GİDİYOR

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:19:47

ANKARA(ANKA)- Ulus'taki patlamanın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olay yerinde incelemede bulumak üzere hareket ettiği öğrenildi


ANKARA VALİSİ ÖNAL: TEKNİK EKİP ÇALIŞIYOR

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:19:45

ANKARA(ANKA)- Ankara Ulus'taki patlamının ardından olay yerine gelen Ankara Valisi Kemal Önal ilk belirlemelere göre 20 kadar yaralı olduğunu ancak, patlamanın nedeninin belirlenemediğini söyledi. Önal, patlamının çarşının önünde bulunan durakla çarşı giriş kapısı arasında gerçekleştiğini söyledi. Emniyet yetkililerinin söz konusu alandan numune topladığı görüldü.

Önal Şunları söyledi:

"Öncelikle Ankaralılara ve tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Yaklaşık yarım saat önce Anafartalar Çarşısı önüde bir patlama ihbarı aldık ve öncelikle trafiği düzene sokup ambulansları geçirdik, güvenlik koridoru oluşturudu. Yaralılarımız var, süratle hastanelere sevkedildi ve tıbbi tedavinin yanı sıra

teknik ekipler de inceleme yapıyor, operasyonumuzu sürdürüyoruz.

Çeşitli ağırlıkta 20 civarında yaralımız var. Ekipler hastanelerle irtibat halindeler, gerekli tıbbi tedaviler yürütülüyor. Teknik ekip de büyük bir ciddiyetle işi yürütüyor. Onların kararını saygıyla bekleyeceğiz."(


ANKARA POLİSİ ALARMDA

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:19:44

ANKARA(ANKA)- Ulus'ta Anafartalar Çarşısı'nın önüne yerleştirilen bomba olduğu ağırlık kazanan patlama sonuçu Ankara polisi alarma geçti. Ankara'da hassas noktalarda güvenlikler artırıldı.

Patlamanın yapıldığı yerde Ankara Emniyet Müdürlüğü olay inceleme ekipleri patlamaya ilişkin delil topluyor. Bir bucuk kilometrelik alan kordon altına alındı. Güverlik kordonu altına alınan bölgede detaylı araştırma yapan olay yeri inceleme ekibi patlamaya A 4plastık patlayıcının neden olduğu ihtimalinin kesinleştiği yolunda açıklamada bulundular.


YARALILAR NUMUNE HASTESİ'NE KALDIRILDI

22 Mayıs 2007 Salı TSİ:19:42

ANKARA(ANKA) ? Ulus'taki patlamalarda yaralananlar Ankara Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastaneye 26 yaralı getirildi. Vatandaşların bazıları ambulanslarla getirilirken bazıları da vatandaşların araçlarıyla ve kendi imkanlarıyla geldi. Yaralılardan kimliği henüz belirlenemeyen iki kişinin durumun ağır olduğu bildirildi.Yaralanan 4 vatandaş da Ankara Hastanesi'ne gönderildi.

Bu arada Ankara Valisi Kemal Önal, patlamanın Anafartalar Çarşısı'nın önündeki durakla çarşı kapısının belki de kapının iç bölümünde olduğunu söyledi. Öte yandanp Patlamanın uzaktan kumandalı bir bombanın neden olduğu ihtimali ağırlık kazandı


DEVLET BAKANI ŞAHİN PATLAMA BÖLGESİNDE

ANKARA(ANKA)- Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ulus'taki patlama sonrası Anafartalar'a geldi. Güvenlik ve sağlık birimlerinin çalışmasına engel olmamak için alandan hemen ayrılacağını belirten Şahin, yaralıları hastanede ziyaret edeceğini söyledi. Şahin, patlamanın nedeni hakkında henüz bilgilerinin olmadığını, gerekli incelemeden sonra ortaya çıkacağını söyledi.

İTFAİYE: PATLAMA DOĞALGAZDAN KAYNAKLI DEĞİL

Ankara Ulus'taki Anafartalar Çarşısı binasında meydana gelen patlamada yaralı sayısı artarken, patlamanın doğalgaz nedeniyle yaşanmadığı belirlendi. Birden fazla ihtimal üzerinde durulmasına karşın, İtfaiye yetkililerinin doğalgaz patlaması olmadığını açıklaması canlı bomba olma ihtimalini arttırdı.

Emniyet yetkililerinin aktardığı resmi olmayan tanık ifadelerine göre motosiklet kullanan bir kişinin canlı bomba olarak saldırı düzenlemiş olma ihtimali üzerinde duruluyor.

Çevreye saçılan kanlı giysiler ve ayakkabılar görülürken, çevre hastanelerden gelen ambulanslar patlama bölgesinden hastanelere yaralı taşımaya devam ediyor. Patlamanın şiddetiyle Anafartalar Çarşısı binasının giriş katının bir cephesi yıkılmış durumda olduğu görüldü. Üst katlarda camların kırılarak çevreye saçılmış olması patlamanın çok şiddetli olduğu izlenimi verdi


ANKARA(ANKA)- Ankara'nın iş ve alışveriş merkezlerinden Ulus semtinde bulunan Anafartalar Çarşısı yakınlarında patlama meydana geldi.

Nedeni belirlenemeyen patlama sonucu yaralı sayısının en az 11 olduğu belirtilirken, yaralıların kol ve bacaklarının kopmuş olduğu görüldü.

Ankara Valisi Kemal Önal, ilk gelen bilgilere göre patlamanın kaza ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Olay yerine Ankara'nın çeşitli hastanelerinden çok sayıda ambulans bölgeye sevkedildi. Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı bomba uzmanı ekipler de Anafartalar'a ulaştı.

Bölgeye giriş ve çıkışa izin verilmezken, güvenlik kordonunun arkasından yaralıların ve çevreye saçılan kol ve bacak parçaların ambulanslara yerleştirildiği görüldü.

Patlamanın çok şiddetli olduğu ve resmi olmayan bilgilere göre patlamada ölenler olduğu bildirildi.(ANKA)


Ankara Ulus, Anafartalar Çarşısı civarında büyük bir patlama meydana geldi.

Polis kaynaklarının ilk izlenimini ise patlamanın "bomba" kaynaklı olduğu yönünde. Aynı kaynaklara göre patlamada ikisi ağır en az 40 kişinin yaralandığı belirtildi. Patlamanın bir intihar saldırısı olabileceği de belirtiliyor. İtfaiye de patlamanın doğalgaz kaynaklı olmadığını açıkladı.

Olayda doğalgaz patlaması üzerinde duruluyor. Polis, patlamanın meydana geldiği yerde geniş güvenlik önlemleri aldı. Bölgeye giriş çıkışlar yasaklandı. Bölgede teknik ekipler inceleme yapıyor. Olay yerine bomba imha ekipleri de gitti. Çok sayıda ambulans da olay yerine sevk edildi.

PATLAMA ANKARA'NIN MERKEZİ YERİNDE

Patlama, Ankara'nın en kalabalık ikinci merkezi olan Ulus'taki iş merkezlerinin bulunduğu bölgede meydana gelmesi, yaralı sayısının fazla olmasında etkili oldu.

İş çıkışı saati olduğu için patlamadan çok sayıda kişinin etkilenmesinden endişe ediliyor. Patlamanın çok şiddetli olduğu ve resmi olmayan bilgilere göre patlamada ölenlerin olduğu bildiriliyor.

Olay yerinden bilgi veren CNN TÜRK muhabiri Osman Sert patlamanın olduğu yerde cesetlerin bulunduğunu, bazı vatandaşların vücutlarının parçalandığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber