Yeminle birlikte yeni sisteme geçilecek

Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişinde herhangi bir yasal boşluk olmayacağını belirten Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Hükümetin görevi cumhurbaşkanı yemin edip göreve başlayana kadar devam ediyor. Sistem seçim tarihi itibariyle değişmiş olacak" dedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Haziran 2018 09:17, Son Güncelleme : 20 Haziran 2018 09:22
Yeminle birlikte yeni sisteme geçilecek

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi konusunda "Herhangi bir boşluk oluşmayacak. Sistem seçim tarihi itibariyle değişmiş olacak" dedi. Bozdağ, 25 Haziran'da yeni sistemin geçişin evrelerini Yeni Şafak'a anlattı. Bütün hazırlıkların tamamlandığı, bundan sonra kavramsal uyum yapılacağını söyleyen Bozdağ, yeni sisteme geçişin detaylarını şöyle anlattı:

KAVRAMSAL UYUM İÇİN HAZIRLIK

Uyum yasaları çalışmalarını yaptık. Burada kavramsal uyum yapılacak. Kavramsal uyum dediğimiz yeni sisteme uymayan kavramların yeni sisteme uyarlanması demek. Başbakanlık'a bağlı kurumların cumhurbaşkanlığına bağlanması. Bazı kavramlar yürürlükten kaldırılması, bazı yeni kavramların da kanunlara ilave edilmesi gerekiyor. Çünkü anayasa gereği bu uyumu yapmamız gerekiyor. Kanunlarda madde değişikliği gerektiren düzenlemeler var. Kanunlar eski sisteme göre düzenlendiği için yeni sistemde uyumlu olmayan kanun maddeleri değiştirilecek. Şu anda bu değişikler de hazır.

YENİ KANUNLAR KHK İLE ÇIKARILACAK

Kanunlarda düzenlenmemiş konular var. Yeni sistem gereği kanunlara ilave olarak düzenlenip konacak. Bazı yeni kanunlar, sıfırdan kanun da çıkabilir. Bütün bunların taraması yapıldı. Bazı kanunlar tamamen yürürlükten kaldırılacak. Bu kanunlar hazır. 24 Haziran'dan sonraki süreçte bunlar çıkacak. Seçim nedeni ile parlamentonun bu kanunları çıkarması İçin yeterli zaman yoktu. Bunları KHK ile yapacağız.

YEMİNDEN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRER

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılacak düzenlemeler var. Bu düzenlemeler de şu anda hazır. Cumhurbaşkanı göreve başladıktan sonra hemen bu kararnameler yürürlüğe konacak. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sorunsuz tamamlanacak. Bu yasaların yürürlüğe konması cumhurbaşkanının yemin etmesinden sonra oluyor.

YASAL BOŞLUK OLMAYACAK

Şimdi parlamento göreve başlayana kadar mevcut hükümetin görevi devam ediyor. Boşluk yok. Mevcut kanunlara göre yönetim devam ediyor. Yasalar hemen çıkacak. Hükümetin görevi cumhurbaşkanı göreve başlayana kadar devam ediyor. O nedenle Meclis'ten aldığı KHK yetkisini kullanacak. Cumhurbaşkanı da görevinin başında olacak. Yetkilerini sonuna kadar kullanıyor. Herhangi bir boşluk oluşmuyor. Sistem Seçim tarihi itibariyle değişmiş olacak.

Fazlı Şahan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber