İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ortaçağ'ın kalbi Talinn'e yolculuk

Murat Seyfi, memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Haziran 2018 00:10, Son Güncelleme : 22 Haziran 2018 16:57
Ortaçağ'ın kalbi Talinn'e yolculuk

Tallinn, IX. yüzyılda Finlandiya Körfezinde ticaretin artması ile birlikte önemi artmış ve o günden bugüne kadar tarihsel süreçte önemli bir role sahip olmuştur. Şehir Ortaçağ'daki karakteristik şehirsel dokusunu korumuş, XX. yüzyılda da bunu devam etmiştir. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nden ilk ayrılan ülke olan Estonya'nın tarihi başkenti olan Tallinn, Baltık Denizi'nin incisi olarak tanımlanmaktadır. Tallinn sahip olduğu kültürel yapısı ve korunan mimarisi ile UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesindedir.

Tallinn'e Nasıl Gidilir,

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki pahalı yolculuk yoktur, sadece harekete geçmek için kuvvetli bir motivasyona ihtiyaç vardır. İyi bir bilet takipçisi Avrupa'nın herhangi bir noktasına 100-200 euro arasında değişen fiyatlarda bilet bulabilir. İstanbul'dan Tallinn'e direkt uçuş bulmak mümkün. Fakat benim tercih ettiğim güzergah, Litvanya'ya gidiş bileti alıp, dönüş biletini Helsinki'den almak oldu. Böylelikle tek bir uçak bileti ile Baltık Körfezini gezebildim. Ayrıca bu şekilde gidiş-dönüş uçak bileti maliyetim 250 euro oldu. Tallinn'den Helsinki'ye birçok feribot alternatifi de bulunmaktadır.

Tallinn'de Nerede Kalınır,

Tallinn Baltık Körfezi için önemli bir turizm noktası. Bu yüzden 8-30 euro arasında onlarca Hostel (Dormitory'de kalırsanız) bulunur, Otel fiyatları ise 50 euro'dan başlayıp 300 euro'ya kadar gidiyor. Tabii Tallinn sokaklarında Türk öğrenciler ile karşılaşıp, onların öğrenci evlerinde de kalabilirsiniz.

Tallinn'de Gezilecek Yerler

Tallinn'de gezilecek yerler benim için üç bölümden oluşuyor. Birincisi Ortaçağ'ın izlerini taşıyan eski kent merkezi (Old Town) ve etrafı, ikincisi entelektüellerin gitmeyi tercih ettiği Kalamaja Bölgesi, üçüncüsü ise deniz kıyılarıdır.

Tallinn'de ve diğer Baltık kıyısı ülkelerde Turizm için birçok yatırım yapılıyor. Bu kapsamda, Tallinn'de gençler ücretsiz olarak her sabah şehir turları organize edebiliyor. Bu turlara katılarak ücretsiz bir şekilde şehri gezebilir ve şehrin tarihsel havasını soluyabilirsiniz.

Old Town ve Etrafı

Old Town'un sizleri büyülü bir tarihsel yolculuğa çıkartacağından emin olabilirsiniz. Bu yolculuk için en iyi yöntem yürümek diyebilirim. Old Town'ın merkezi Pazar Yeridir. Pazar Yerinin etrafı restoranlar ve alış veriş dükkanları ile dolu. Tabii ki bu mekanların hepsi tarihi binalardan oluşuyor. Benim tavsiyem Pazar Yeri'nden başlayıp sokaklarda kaybolarak Toompea Kalesine ulaşmanız. Daha sonrasında KGB Müzesi, Estonya Açık Hava Müzesi, Alexander Nevsky Katedralini görmelisiniz.

Kalamaja Bölgesi,

Yenilikçi ve entelektüel takılmak isteyen Tallinnliler'in katıldığı yer Kalamaja Bölgesi. Bu bölgede birçok kafe ve restoranın yanı sıra enteresan eşyaların satıldığı dükkanlar var. Ayrıca eğer bir sanatçıysanız veya güncel sanat ile ilgileniyorsanız bu bölgede enteresan sanat performansları izleyebilirsiniz.

Deniz Kıyısı,

Tallinn'de yürüyerek gidemeyeceğiniz tek yer burası. Fakat rahatlıkla toplu taşıma araçları ile Baltık Denizi kıyılarına gidip deniz kabuklarını toplayabilirsiniz.

Ne Yenir,

Pazar Yerinin tam ortasında bulunan Belediye Binasının altındaki Ortaçağ'dan kalma bir dükkanın içinde geyik çorbası içmelisiniz. Ayrıca Soğuk tütsülenmiş balık da bir diğer iyi alternatif olabilir. Tatlı konusunda ise "Semla" iyi bir seçenek olarak tanımlanabilir.

Keşfetmek İçin,

Evet Tallinn muhteşem tarihsel dokusu ile birlikte ciddi birde Turizm Merkezi. Bu yüzden Old Town'da farklı bir şey keşfetmek oldukça zor. Fakat Tallinn'in bu turistik merkezinin dışına çıkarsanız ciddi anlamda kültürel zenginlikler bulabilirsiniz. Örneğin Çarşamba akşamları katılabileceğiniz kontak doğaçlama atölyeleri, şiir okuma akşamları ve film atölyeleri bulabilirsiniz. Şehirde Avrupa'nın birçok farklı ülkesinden gelen öğrenci ve akademisyenlerin olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber