İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

24 Haziran seçimlerinde hile yapılması mümkün mü?

Türkiye, 24 Haziran itibariyle seçini yapacak. Seçimde bir hile olabilmesi için tüm parti temsilcilerinin işbirliği yapması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Haziran 2018 01:49, Son Güncelleme : 24 Haziran 2018 01:59
24 Haziran seçimlerinde hile yapılması mümkün mü?

SEÇİMLERDE HİLE MÜMKÜN MÜ?

Türkiye, 24 Haziran seçimleriyle hem Cumhurbaşkanı hem de Mecliste yer alan milletvekillerini seçecek.

Peki seçimlerde hile mümkün mü?

Bu soruya cevap verebilmek için, Türkiye'de yürütülen seçimlerin sadece elektronik ortamda yürüyen bir seçim olup olmadığını bilmek gerekmektedir.

Ülkemizde 181 bin sandık kurulmaktadır. Her sandıkta, seçime giren her partinin (AKP, CHP, MHP, HDP, SP, İP) temsilcisi yer almaktadır.

Oylar kullanılırken de, sayılırken de, bu parti temsilcilerinin önünde oylar atılacak ve sayılacaktır. Ayrıca, siyasi partiler, parti temsilcilerine ilave olarak müşahitler de görevlendirebilir ki, oy sayımına müşahitler de refakat edebilmektedir. Yani oylar siyasi parti temsilcilerinin, müşahitlerin ve isteyen halktan insanların önünde sayılmaktadır. Parti temsilcilerinin, oy sayımı esnasında, oyların geçerli olup olmamasına yönelik itirazlarda bulunması mümkün olup, bu itirazların değerlendirmeye alınmaması halinde daha sonra ilçe seçime ve sonra da YSK'ya itiraz da bulunmak mümkün olabilmektedir.

Sayılan oylar tutanağa bağlanacak ve bu tutanakların yazılı bir örneği tüm parti temsilcilerine verilecektir. Parti temsilcileri bunları parti ilçe seçim kurullarına iletecek, onlar da parti il seçim kurulna, il de parti merkezine bildirecektir.

Diğer taraftan da sandık başkanı da sayılan ve tüm parti temsilcilerinin imzası olduğu tutanağın bir örneğini kapıya asacak, bir örneğini de ilçe seçim kuruluna götürecektir. Götürürken de, yanında isteyen partiden temsilciler olacak, ilçe seçim kurula da SEÇBİS'e girecektir. İlçe seçim kurullarında hakimler ve parti temsilcileri bulunmaktadır. Burada da bir hile olabilmesi hakimlere ek olarak siyasi partilerin temsilcilerinin elbirliğiyle hareket etmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, partiler her zaman ellerindeki sandık verileriyle, YSK'ya gönderilen verileri karşılaştırabilecektir.

Yani özetle oyların verilmesinde, sayımında ve dökümünde parti temsilcileri bulunmaktadır. Eğer bir sandıkta örneğin Saadet'in temsilcisi yoksa dahi CHP'nin, İyi Partinin veya HDP'nin temsilcisi olacaktır.

Dolaysıyla bir hile olacaksa, o sandıktaki tüm parti temsilcilerinin ittifak etmesi halinde hile yapılabilir ki, bu da olacak bir iş değildir.

Önemli olan, sandıklarda görevli olan parti temsilcilerinin işlerini güzel yapmaları, müşahitlerin de gözlem işini ciddiye almalarıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber