Eski Foça'da görülmesi gereken yerler

Furkan Kumkaya memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Haziran 2018 00:06, Son Güncelleme : 24 Haziran 2018 12:17
Eski Foça'da görülmesi gereken yerler

ESKİ FOÇA

İzmir, her ne kadar büyük şehir olsa da çevresindeki ilçelerin hepsi birer butik tatil yöresi olmuş. Eski Rum ve Yunan mimarisi ile Ege Türk Köyü mimarisi iç içe geçmiş. Huzurlu bir haftasonu gezisi veya emeklilik yeri burası. Denizin, zeytinin ve binlerce çeşit otun ev sahipliği yaptığı sofralar Eski Foça'da sizleri bekliyor.

ESKİ FOÇA'DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Eski Foça'da çarşının yeniden düzenlenmesi ve kordon boyu yapılmasından sonra şehre tam bir turizm havası hakim olmuş. Seferihisar, Ödemiş gibi bir sakinlik şehre girer girmez sizi karşılıyor.

Tarihin en eski liman kentlerinden biri olan Foça (eski adıyla Phokaia), İyonyalıların gemi üretim merkezlerinden biri olmuş. Bölgede yapılan kazılar zamanın en önemli uygarlıklarının burayı devamlı olarak kullandığını gösteriyor. Koruma alanına alınan Phokaia antik kenti de buradaki yapıların bir kısmını oluşturuyor. Tersane tarafına doğru giderken yol üzerinde olan büyük bir kısmı yıkılmış olan "Ağalar Konağı" kalıntısını görebilirsiniz.

Ege'nin en güzel yerlerinden birine gelip denize girmemek olmaz tabii. Ama önce şöyle güzel bir şehir turu atmanızı öneririm. Merkez limana geldiğinizde balıkçı teknelerine nazır bir kahvaltı yapmayı da unutmayın. Neredeyse herkesin birbiriyle tanıştığı hissi uyandıran şehir merkezinde, o sıcaklığı hissetmeniz kaçınılmaz.

Eski Foça'da denize girmek için 4 alternatifiniz var;

İlki ahşap kordonun bittiği yerde başlayan sahil. Sahil üzerine bir iskele de mevcut. Yalnız sahil kum değil taş.

İkinci alternatifiniz şezlong şemsiyesi ve işletmesi olan "Sazlıca Koyu". Fiyatlar normal. Şezlong kiralamak 5 lira. Denizi de güzel. Sahilin sezon dışında pek özenli kullanılmadığını da eklemek lazım. Ayrıca burada kamp alanı da mevcut.

Üçüncü alternatifiniz ise tersaneyi geçtikten sonra karşınıza gelen Çanak Koyu. Koydaki sahil kumsal. Küçük bir sahil olmasına karşın epey tercih ediliyor. Şezlong şemsiye imkanı yok. Zaten yolun sonunda olan bir koy burası. Varmadan 500 metre kadar önce bir market var. İçinde her şey var. Koyun rengini görünce koşarak içine atlayacaksınız.

Son alternatif ise İngiliz Burnu. Bir çok kişi kamp için burayı kullansa da akşamları oluşan kuvvetli rüzgarlar yılın çoğu zamanı rahatsız ediyor. Gündüz ise denize girmek ve piknik yapmak için ideal bir nokta.

Beşkapılar Kalesi

Şehrin en eski yapılarından biri olan kale, Ceneviz, Roma ve Osmanlı dönemlerinde bir çok kez elden geçirilmiş. Doğal konumu dolayısıyla harika bir savunma alanı oluşturulmuş. Sahilden uzanan yol boyunca surlara nazır bir yürüyüş yapabilirsiniz. Günümüzde koruma çalışmaları ise halen devam etmekte.

FOÇA'DA YEME-İÇME

Kahvaltı için az önce de söz ettiğim, kayık limanındaki işletmeleri öneririm. Önerim de "Reis Cafe Bistro" da menemen yemeniz. Doyamayıp iki tane yemiştim.

Öğle yemeği için ise her yerde atıştırmalıklar mevcut.

Tatlı için ise Foça'nın en ünlüsü "Dondurmacı Nazmi Usta". Damla Sakızlı dondurması çok ünlü. Yiyebildiğiniz kadar her çeşidinden yiyin derim. Hepsi çok güzel.

Akşam yemeği için ise en güzel yer kuşkusuz sahil boyunca uzanan balık lokantaları. Eski Foça'da harika bir gün batımı izleniyor. Yemeğinizi o saatlere denk getirirseniz, burayı iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.

ESKİ FOÇA'DA KONAKLAMA

Eski Foça'da oteller genel olarak oteller pansyion veya butik otel olarak hizmet veriyor. Ortalama fiyatları kahvaltı dahil gecelik 200-400 lira arası değişiyor. Eski Rum evlerinden yapılan düzenlemeler ile harika mimari eklentiler begonvillerin altında sizleri bekliyor. Yapılan her otel, Foça'nın yüzü olmaya aday. Tam bir balayı havası var. Binlerce kişinin doluştuğu otellerden ziyade, huzuru burada, butik otellerde bulabilirsiniz.

ESKİ FOÇA'YA ULAŞIM

İzmir'den gelecekler için ;

İzmir'den Eski Foça'ya gelmek çok kolay. Eğer kendi aracınızla gelmeyecekseniz İzban ile Hatundere'ye kadar gelip, tren garı çıkışındaki otobüslere aktarma yapıp 20 dakikada şehre varabilirsiniz.

Eski Foça İzmir'in kuzeyinde Aliağa istikametinde bulunuyor. Çanakkale, Balıkesir üzerinden de buraya kolayca gelebilirsiniz. İstanbul Eski Foça arası mesafe 6 saat.

Hava Yolu;

İzmir Adnan Menderes Havalimanın'da İzban'a binebilirsiniz. Havalimanından çıkar çıkmaz Aliağa istikametine gider banliyoya binip, kolayca Hatundere'ye oradan da yukarıda anlattığımız gibi aktarmayla Eski Foça merkezine ulaşabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber