İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Oy pusulasının fotoğrafını paylaşanlara ceza var mı?

Mevzuat hükümlerine göre, kullandığı oy pusulasının fotoğrafımı çekip sosyal medyadan yayınlara 300 TL'ye kadar idari para cezası verilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Haziran 2018 13:54, Son Güncelleme : 24 Haziran 2018 15:55
Oy pusulasının fotoğrafını paylaşanlara ceza var mı?

Türkiye bugün Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için 180 bin sandıkta oy kullanıyor.

Ancak, oy kullanan vatandaşların bir kısmı yasak olmasına rağmen kabinlere cep telefonuyla girip, oy pusularının fotoğraflarını çekip bu fotoğrafları sosyal medyadan yayınlamaktadır. Mevzuat hükümlerine göre oy pusulalarının fotoğraflarını sosyal medyadan yayımlayanlara gözaltı şeklinde adli işlem uygulanmakta ve 300 TL'ye kadar para cezası kesilmektedir.

İŞTE DİĞER CEZALAR

Oy rüşveti verene hapis cezası

Seçmene oy karşılığı menfaat, kıymetli eşya, vazife veya hizmet vadedenler ile para, menfaat, vaat ve hizmetleri kabul eden seçmenler bir yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Seçmeni engellemek

Seçmenin sandık yerine gelmesini engelleyenlere bir yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. Suçun memuriyet nüfuzunun veya herhangi birinin salahiyetini suistimal suretiyle işlendiği tespit edilirse ceza 2 yıldan az olmayacak.

Sandık seçmen listesine kayıtlı seçmenin sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına engel olanlar da 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Seçmenin oy kullanmasını engellemek amacıyla tehdit, cebir veya şiddet kullananlara 3 ila 5 yıl hapis cezası verilecek. Suçun birden fazla seçmene karşı işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılacak.

Başkasının adıyla oy kullananlar

Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunan veya buna teşebbüs edenlere 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden veya oy verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Başkasının adıyla oy kullanma teşebbüsünde bulunan veya verenler ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Mükerrer oy kullanan veya buna teşebbüs edenlere de aynı ceza uygulanacak.

Sandığı çalana hapis

Oy sandığının yerini değiştiren, bunu açan, çalan veya tahrip edenler ya da içindeki oy zarflarını alan, çalan ve değiştirenler 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak.

Oyların imha edilmesi halinde...

Siyasi partilerin veya bağımsız adayların oy pusulalarını veya seçim ile ilgili her türlü evrakı zapteden ve imha edenlere, oy verme yerine götürülmelerine mani olanlara 3 yıla kadar hapis verilecek. Bu fiiller cebir, şiddet, tehdit veya hileyle ya da içlerinden biri silahlı olan birden fazla kişi tarafından gerçekleştirilir, meskene ya da siyasi parti binalarına girilerek işlenirse ceza 1 misli artırılacak.

Sahte imza ile oy kullananlar

Sandık başında seçmenin imzaladığı sandık seçmen listesine gelmeyenler adına sahte imza atma, mühür koyma veya parmak basma gibi hileyle sandığa oy atan veya attıranlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek, ayrıca para cezası da uygulanacak. Bu fiil sandık başkan ve üyeleri ile resmi memurlar tarafından işlendiği takdirde ceza yarı oranında artırılacak. Seçim sonucunu veya seçim tutanaklarını tamamen ya da kısmen değiştirenlere, sahte tutanak tanzim edenlere 5 yıldan 8 yıla kadar hapis verilecek.

Tutanak tutmayan görevliler

Seçmenin itirazlarını tutanağa geçmeyen görevliler hakkında bir yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Görevlilerin işlerini geciktirmek için kötü niyetli itirazda bulunduğu belirlenen kişiler ise para cezasına çarptırılacak.

İçki satan ve içenlere hapis cezası

Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar, 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Silah taşıyana para cezası

Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler hakkında, fiilleri daha ağır cezayı gerektirecek suç oluşturmadığı takdirde 25 günden az olmamak kaydıyla adli para cezasına hükmolunacak.

Seçim propaganda matbualarının yayınlanması veya ilanına mani olanlar ya da tahrip edenler ya da bunları tahrip edenler 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Oy kullanmayanlara para cezası

Seçimde oy kullanmayanlara da para cezası verilecek. Ceza miktarı, Maliye Bakanlığının Parasal Sınırlar ve Oranları Hakkındaki Genel Tebliği dikkate alınarak belirlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber