Üniversiteliler, artık Demirel'i duymak istemiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

meral tamer

"Sizi dedem dinledi, babam dinledi, şimdi de ben dinliyorum. 45 yıldır sizi dinliyoruz, artık yeter!"

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 2 ay kadar önce Bilkent Üniversitesi'ndeki konuşmasında "ODTÜ'lüler nerede?" diyerek gençleri kışkırttığına, herhalde şimdi çok pişmandır.

Hatırlayacaksınız ODTÜ'lüler, hemen ertesi gün, Demirel'in Güniz sokaktaki evinin önünde ellerinde "Bu ülkeye yakışmıyorsunuz", "Deniz Gezmiş'lerin katili", "ODTÜ burada, Morrison Demirel nerede?" yazılı pankartlarla protesto gösterisi yapmışlardı.

"Katiller dışarı!"

Demirel 3 hafta kadar önce de Ankara Üniversitesi'ndeki konuşmasında 40 kişilik bir öğrenci grubu tarafından "Siz demokrasi katilisiniz. Biz üniversitemizde katil istemiyoruz. Öğrenciler değil, katiller dışarı" sloganlarıyla protesto edildi.

Protestolara rağmen Demirel konuşmasını sürdürmek isterken, öğrenciler alkışlar, ıslıklar ve sloganlarla Demirel'i engelledi: "İdamların altına imza atmadınız mı? Okulumuzdan defolup gitmenizi istiyoruz. Hâlâ bu ülkenin sırtından inmiyorsunuz!"

Bir süre kürsüdeki koltuğunda oturarak protestoların sona ermesini bekleyen Demirel, yarım saatin sonunda konuşmasını yarıda bırakarak kürsüden inmek zorunda kaldı.

"3 nesildir dinliyoruz"

Ankara'daki 2 protesto da yeterli olmamış olacak ki, Demirel bu kez de İstanbul'da şansını denemek istedi. Ancak Bilgi Üniversitesi'nde de öğrencilerin yoğun protestosuyla karşılaştı.

Bir öğrenci Demirel'e, "Sizi dedem dinledi, babam dinledi, şimdi de ben dinliyorum. 40 yıldır sizi dinliyoruz, artık yeter" diye haykırdı ve dedelerinden dinlediklerini Demirel'in yüzüne vurdu: "40 yıllık siyasi döneminizde Deniz Gezmiş'ler idam edildi. İncirlik Üssü açıldı. Türkiye, ABD'ye daha bağımlı hale getirildi. Sivas'ta 37 insan diri diri yakıldı..."

Demirel, bunlara da şerbetlidir: Ayaklarını yere vurarak konuşmasını engellemek isteyen öğrencilere "Beni burada konuşturmazsanız, başkaları da sizi başka yerde konuşturmaz" diye karşılık verdi. Yaşanan gerginliğin ardından konferansa bir süre ara verildikten sonra, Demirel konuşmasına Rektör Aydın Uğur'un müdahalesiyle devam edebildi.

Tepki gösteren gençlerin çoğu, Demirel'in "icraatlarını" hatırlamaz bile. Ama hafızalarını kazımaya kalkarsanız, çorap söküğü gibi gider işte böyle!

Hem zaten son dönemde demokratik tepkilerimizi sokaklara dökülerek yüksek sesle göstermeyi de alışkanlık haline getirmeye başladık...

11. Cumhurbaşkanı mı?

Ama 9. Cumhurbaşkanı bu sıralar "bir bilen" rolünde ortalıkta görünmekte ısrarlı. Belli mi olur, belki 11. Cumhurbaşkanı olarak önümüzdeki aylarda yeniden Çankaya Köşkü'ne taşınmanın bir formülü bulunur!

Demirel bugünlerde, kendi yakınlarını yine aday listelerinin ön sıralarına yerleştirmek için de sahnede. AKP Başkan Vekili Salih Kapusuz'un ifadesine ben de aynen katılıyorum: "Sayın Demirel için önemli olan, her ne şekilde olursa olsun, kendinden söz ettirmektir. Ülkede gerginlik artarmış, ne gam!"

Öyleyse protestolara ve konferansın yarım kalma ihtimaline rağmen üniversite turlarına devam!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber