KHK ile ihraç işlemini Mahkeme hukuka uygun bulmadı

SPK'da uzman olarak görev yapan bir kişinin KHK ile kamu görevinden ihraç edilmesi işlemi, İdare Mahkemesi tarafından hukuka uygun bulunmadı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Haziran 2018 10:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
KHK ile ihraç işlemini Mahkeme hukuka uygun bulmadı

Kamu görevindren 667 sayılı KHK ile ihraç edilen vatandaşın açtığı davada İdare Mahkemesi sürpriz bir karara imza attı. 667 sayılı KHK'ya dayanarak terör örgütleriyle irtibatlı olduğu iddiasıyla SPK'daki kamu görevinden çıkarılan uzman İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

MAHKEME ARAŞTIRDI

İdare Mahkemesi, kamu görevine son verilen uzmanın, herhangi bir terör örgütü ile irtibatının bulunup bulunmadığını, savcılık, TMSF ve Emniyet'e sordu. Gelen yazılarda, ihraç edilen uzmanın terör örgütleriyle irtibatlı olduğuna ilişkin hehangi bir bilgi ve belge sunulmadığı gibi savcılık da, davacı hakkında "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmediği bilgisini, İdare Mahkemesiyle paylaştı. İdare Mahkemesi de söz konusu uzmanın kamu görevinden çıkarma kararının hukuka uygun bulunmadığını karar verdi.

ÖZLÜK HAKLARI İADE

"Davacının terör örgütleriyle iltisakı yahut irtibatı olduğu yönünde herhangi bir somut verinin dava dosyasına sunulmadığı anlaşıldığından, görevinden çıkarılmasına ilşikin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmaktadır. Hukuka aykırlığı saptanan işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı özlük hakları ile aylıklarının hesaplanarak yasal faizi ile birilkte davalı idarece davacıya ödenmesi gerekmektedir" dedi.

İdare Hukukçu Metin Günday, mahkemenin kararını vermeden önce, kurumlara yazı yazarak araştırma yaptırdığına dikkat çeti: "İdare Mahkemeleri önüne gelen benzer davalarda kamudan ihraç edilen kişilerin durumlarını araştırmakla yükümlü olduğunu ortaya koymuştur. İdare Mahkmesi de bunu yapmıştır. Bu yönüyle emsal bir karardır" dedi.

Mesun Hasan Benli

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber