Seçimleri Öteleme senaryosu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Mayıs 2007 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Irak'a sınır ötesi operasyon durumunda seçimlerin erteleneceği iddiası artık yükses sesle dillendirilmeye başlandı. Ancak bunun için Meclis'in ?savaş hali' kararı alması gerekiyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanlığı'nın PKK'ya sınır ötesi operasyon talebi olması halinde bunu yerine getirmek için gereğinin yapılacağını açıklamasının ardından siyaset kulisleri hızlandı. Sınır ötesi harekat ihtimali ise bir süredir Ankara'da konuşulan seçimlerin ertelenmesi senaryolarını yeniden gündeme getirdi.

GENELKURMAY İSTERSE

GENELKURMAY'IN, sınır ötesi harekat için resmi girişimde bulunması durumunda Hükümet, buna zemin hazırlamak için Meclis'e tezkere gönderecek. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Meclis'in tezkereye vize vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Meclis'ten çıkacak yasayla hükümete operasyon için yurtdışına asker gönderme yetkisi verilecek.

MUHALEFET KULİSİ

ERDOĞAN'IN sözleri, muhalefet kulislerinde uzun süredir dillendirilen savaş nedeniyle seçimin ertelenmesi konusunu yeniden tartışmaya açtı. Anayasa'nın 78. maddesine göre seçimler sadece savaş halinde ertelenebiliyor. Seçimin ertelenebilmesi için ülkenin savaş halinde olduğu kararının Meclis tarafından alınması gerektiği belirtiliyor. Meclis'ten ?savaş hali' kararı geçmediği sürece seçimlerin ertelenmesi söz konusu olmayacak.

SEZER'İN YETKİSİ VAR

MECLİS 4 Haziran'da tatile girecek. Bu tarihe kadar tezkerenin gönderilmesi halinde Meclis'ten tezkere çıkacak. Meclis'in tatile girmesi halinde olağanüstü çağrı ile toplanması gerekecek. Bunun yapılamaması halinde Anayasa'nın 92. maddesine göre Cumhurbaşkanı Sezer, başkomutan sıfatıyla Kuzey Irak'a operasyon emri verebiliyor.

?UÇUK KAÇIK ŞEYLER'

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanının, ?Başkomutan' sıfatını kullanarak Kuzey Irak'a müdahale edilmesi kararı verebileceği iddialarına ilişkin ?Bazen uçuk kaçık şeyler de konuşulur. Yurtdışına asker gönderme TBMM'nin vereceği karara bağlı. Anayasa'nın 92. maddesinde Meclis tatilde iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması söz konusu olursa şüphesiz. Ama böyle bir şey mi var sayılıyor?' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber