Konut kredisi faizlerinde indirim yolda

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 25 Mayıs 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESKİŞEHİR- Büyük umutlarla başlatılan mortagage (tutsat) sisteminin oturması için bileşik faizlerin yüzde 19'lardan yüzde 7-10 aralığına gerilemesi gerektiği belirtildi. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Başkontrolörü Ercan Alptürk, sistemin tam olarak yürütülmesi için 2008'in başlarına kadar zamana ihtiyaç duyulduğunu da ifade etti. Alptürk, ?Mortgage'ın başarılı olması için enflasyonun yüzde 10, konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altında, on yıllar boyunca devam etmesi gerekir. Önümüzdeki dönemde konut kredisi faizlerinde düşüş bekliyoruz. Şu anda yüzde 1,54-1,55 olan faizlerin yüzde 1,45'lere inmesini bekliyoruz. Biraz da seçimle ilgili. Geçen yılın başındaki gibi yüzde 1 seviyelerine bu yıl inemeyebiliriz? diye konuştu.

200 sektörü etkiliyor

Alptürk, mortgage sisteminin 200 sektörü etkileyen bir rolü olduğunu belirterek, şunları söyledi: ?Sistem, konut piyasasından ayrı olarak düşünülemez. Gelecekte gayrimenkul değerlemesi çok büyük önem kazanacak. O kadar önem kazanacak ki kredinin verilmesinden ileride oluşturulacak emlak değer endeksinin dizayn edilmesine kadar pek çok aşamada gayrimenkul değerlemesi Türkiye'nin önündeki birinci konulardan birisi olacak. Sistem sayesinde Türkiye'deki düşük seviyede bulunan sigorta bilinci ve sigorta sistemi hacmi büyüyecek.?

Yabancı ilgisi büyük

Alptürk, tutsatın en önemli konularından birinin yabancı sermaye boyutu olduğunu ifade ederken, ?Türkiye'de tutsat sistemini kaldırabilecek bir sermaye birikimi yok. Türkiye yabancı sermayeye muhtaç. BDDK kapısında izin almak isteyen 10'dan fazla yabancı banka olduğunu biliyorum. 10-15 banka izin aldı. Yabancı sermayeli bankaların, kuruluşların, Türkiye'deki mortgage kredileri pazarını ele geçirmek için piyasaya girmeye başladığını görüyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber