İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tatvan Nemrut Krater Gölüne yolculuk

Hafta içinde boyutları bakımından dünyanın en büyük ikinci krater gölü olan Bitlis İli Tatvan ilçesi sınırları içinde yer alan Nemrut Krater gölünü ziyaret ettim. Yusuf Demir yazdı....

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Temmuz 2018 00:04, Son Güncelleme : 05 Temmuz 2018 23:22
Tatvan Nemrut Krater Gölüne yolculuk

Yusuf Demir

Hafta içinde boyutları bakımından dünyanın en büyük ikinci krater gölü olan Bitlis İli Tatvan ilçesi sınırları içinde yer alan Nemrut Krater gölünü ziyaret ettim.

2800 rakımlı Nemrut Volkanik dağının zirvesinde bulunan göl, ismi bakımından genel olarak Adıyaman Nemrut ile karıştırılmaktadır.

Ancak son zamanlarda oldukça bilinilirliği artmıştır.

Nemrut krater gölüne Tatvan girişinden gidilmekte...

20 kilometrelik yolun 10 km'lik kısmı 2016 yılında asflanmıştı. Kalan 10 kilometrelik yol ise parke taşlarla döşenmişti. Yolun bu şekilde düzenlenmesiyle, 20 km'lik yol arabayla 25 dakikada gidilebiliyordu.

Ancak geçen yıl özellikle yolun parke taşlı kısmında taşlar yerinden oynamaya başlamaya ve sorun oluşturmaya başlamıştı. Ayrıca yolun 7 km.'sinde asfalt yolda çökme meydana gelmişti. Yolun 16. km'sinde ise araçların geçişini engelleyecek şekilde yolda sorun oluşmuştu.

Bu sorunlar bu hafta başından itibaren çözülmeye çalışılıyordu. Sorunca sebebini öğrendik. Hafta sonu festival vardı ve festival dolaysıyla yol düzeltiliyordu.

Oysaki burada festival olmasa dahi, her kış ve her büyük yağmur sonrasında, yolun düzenli olarak takibi gerekmekte...

Tüm zorluklara rağmen 35 dakikalık bir yolculuktan sonra 2800 rakımdaki krater gölüne ulaştık.

Ama krater gölünün çevresi her zaman olduğu gibi bakımsız. Hem küçük gölde hem de büyük gölde iki küçük büfe var ama sadece çay ve su bulabiliyorsunuz.

Gölü seyir edebilecek mekana bu yıl bir demir kafes inşa edilmiş ama büfedeki yetkilinin söylediğine göre, festival sonrasında bu demir kafes de sökülüp geri götürülecek...

Biz arkadaşlarla çay içtikten sonra, döndük. Diğer benzer göllere nazaran bu krater gölünde sandalla gezinti, sosyal tesis, tuvalet gibi neredeyse hiçbir imkan bulunmadığı pek yapılabilecek bir şey yok. Burada vakit geçirebilmek için kendi mangal malzemenizi kendiniz getirmelisiniz.

Dönüş yolunda, bir de teleferikin bulunduğu tepeye çıktı. Bu yol, ulaşım açısından hiç uygun değil, kimseye tavsiye etmiyorum ama aracı iyi olanlar bu zirveyi de mutlaka görmeli, 2800 rakımdaki kekikleri ve papatyaları koklamadan dönmemeli.. (Manşet resmindeki fotoğraf bu zirveden çekildi)

Bir dahaki ziyaretimiz de umarız, Artvin Borçka Karagöl'de yapılan bir düzenleme gibi, mevzuat engelleri aşılarak, sosyal donatıların yapıldığı, yolların sorunsuz olduğu bir Nemrut krater gölü ile karşılaşırız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber