Gökçek su tasarrufu istedi yoksa Ankara'da sular kesilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Melih Gökçek, yurttaşlardan su tasarrufu istedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'nın su sıkıntısı ile ilgili olarak, ''Israrla Ankaralıların tasarruf etmelerini istiyorum. Tasarrufu herkes kendine göre bulacak, icat edecek, uygulayacak'' dedi.

Gökçek, Büyükşehir Belediyesi basın merkezinde düzenlediği basın toplantısında Ankara'nın normal barajlarda 128 milyon metreküp, ölü hacim olarak da 100 milyon metreküp suyu kaldığını, Ankara'da buharlaşma hariç, günde ortalama bir milyon metreküp su harcandığını belirtti.

Günlük tasarrufun 250-350 bin metreküp düşürülmesi halinde su kesintisine ihtiyaç kalmayabileceğini ifade eden Gökçek, ''Israrla Ankaralıların tasarruf etmelerini istiyorum. Tasarrufu herkes kendine göre bulacak, icat edecek, uygulayacak'' dedi.

Özellikle yeşil alan sulaması konusunda vatandaşların hassas olmalarını ve şebeke suyundan sulama yapmamalarını isteyen Gökçek, Büyükşehir Belediyesi olarak kuyulardan aldıkları sularla yeşil alanları sulamaya gayret ettiklerini söyledi.

Yeraltı sularının sonsuz olmadığının da unutulmaması gerektiğini belirten Gökçek, vatandaşın bu konuda da bilinçli davranması gerektiğini, vatandaşın tek başına kuyu açmasının da doğru olmadığını anlattı.

Yeşil alan sulama ihtiyacını Çubuk 1 barajından da sağlamaya çalışacaklarını ifade eden Gökçek, Çubuk 1 Barajının atık kokuları nedeniyle içme suyu olarak kullanamayan suyundan, sulamada yararlanacağını, barajdaki suyun bitirilmesiyle de barajı tamamıyla temizlemeyi planladıklarını belirtti.

-KESİKKÖPRÜ BARAJINDAN GETİRİLECEK SU-

Kesikköprü ve Hirfanlı barajlarının toplam su kapasitesinin 7 milyar metreküp olduğunu kaydeden Gökçek, bu konuda da son bir ihalelerinin kaldığını bu ihaleyi de bu hafta veya önümüzdeki hafta sonlandırmayı planladıklarını söyledi.

Gökçek, bu proje çerçevesinde 125 kilometreden 3 hat getireceklerini, Ankara'ya günde 750 metreküp su sağlayacaklarını anlattı.

Projenin yaklaşık olarak 350 milyon dolara mal olacağını ifade eden Gökçek, projenin 8 ay içerisinde bitirilmesi için gayret sarf ettiklerini kaydetti.

Önlemlerin yeterli olmaması halinde ağustos ayı içerisinde su kesintisine başlayabileceklerini belirten Gökçek, ''Su kesintisinin kaç günde bir yapılacağı, her gün mü yarım gün mü yapılacağı konusunda kararı Ağustos ayında vereceğiz'' dedi.

-SORULAR-

Bir gazetecinin araba yıkama yerlerinin şebeke suyunu kullanmaması ile ilgili olarak karar aldıklarını hatırlatması üzerine Gökçek, ''Bu kararlarından bu iş yerlerinin sahiplerinin de memnun olduğunu, çünkü maliyetlerinin azaldığını, bu kararlarına uymayan iş yeri sahipleri olursa kapatmak zorunda kalacaklarını'' söyledi.

Gökçek, suya zam yapıp yapmayacaklarına dair bir soru üzerine, ileride 10 metreküpten fazla su kullananlar için böyle bir zammın gündeme gelebileceğini kaydetti.

-ANAFARTALAR ÇARŞISINDAKİ PATLAMA-

Ulus Anafartalar Çarşısındaki patlamaya ilişkin olarak açıklamalar da da bulunan Gökçek, teröre karşı birlik ve beraberlik içinde olunduğunun gösterilmesi amacıyla yarın saat 11.00'de bütün partileri sivil toplum örgütlerin ve vatandaşları Anafartalar Çarşısı önünde toplanmaya davet ettiklerini söyledi.

Gökçek, ''Türkiye'de terör ortamı estirmeye çalışanlara karşı birlik ve beraberliğimizi net bir biçimde ortaya koymalıyız'' dedi.

Melih Gökçek bir gazetecinin ''bir televizyon kanalında idamdan yana olduğunuzu açıkladınız, nedeni nedir?'' yönündeki bir sorusu üzerine, ''Benim idam kanaatim hayata kast edilmesi ile ilgilidir. Kimsenin kimseyi öldürmeye hakkı yok'' şeklinde yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber