TBMM'de doğalgaz dağıtımına ilişkin kanun teklifi görüşülüyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Mayıs 2007 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, EGO Genel Müdürlüğünün doğalgaz dağıtım işinin, kurulacak bir şirket aracılığıyla özelleştirilerek, Hazine ve BOTAŞ'a olan borçlarının ödenmesini öngören yasa teklifi görüşülüyor.

AK Parti Ankara milletvekilleri Eyüp Sanay ve Nur Doğan Topaloğlu'nun, Doğalgaz Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin görüşülmesi sırasında, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grubu adına söz aldı.

Teklifin gerekçesinde, tüketicinin daha ucuz doğalgaz kullanması için düzenleme yapılmak istendiğini belirten Kılıçdaroğlu, teklifin, gerekçesinin aksine doğalgaza zam yapılmasını öngördüğünü öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, teklifin kabul edilmesi halinde Eskişehir'de 2.5 cente satılan doğalgazın metreküpünün, Ankara'da 5.5 cente satılacağını söyledi.

''Ankara Büyükşehir Belediyesinin içine düştüğü borç batağı nedeniyle doğalgazın 5.5 cente satılmak istendiğini'' ifade eden Kılıçdaroğlu, EGO'nun 1 milyar 142 milyon dolar borcu bulunduğunu, bu borcun ödenmesi için özelleştirilme yapılmak istendiğini belirtti.

Kılıçdaroğlu, ''Bu teklif, Ankara Büyükşehir Belediyesini, Melih Gökçek'i kurtarma operasyonudur. Aboneler, doğalgazı peşin parayla tüketiyorlar. Gazı peşin parayla satan EGO, BOTAŞ'a borcunu vermiyor.

EGO, peşin aldığı parayı nereye kullandı?'' diye konuştu.

-HAVAALANI YOLU...-

Kılıçdaroğlu, 15 kilometrelik Ankara Havaalanı Yolunun 80 milyon YTL'ya mal edildiğini belirterek, 1 kilometre yolun, 5 milyon 333 bin YTL'ye mal olduğunu kaydetti.

Havaalanı yolunun 1 kilometresinin yaklaşık 4 milyon dolara mal olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, Ankara-Polatlı-Sivrihisar Otoyolunun, Karayolları tarafından 1.5 milyon dolara mal edildiğini bildirdi.

Yoldaki 1 elektrik direğinin 2 bin 900 milyon YTL'ye alındığını bildiren Kılıçdaroğlu, ''Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 'elektrik direklerinin çok özel üretim olduğunu, bunun da sadece bir firma tarafından üretildiğini' söyledi. Bu firmanın adını soruyoruz, Sayın Gökçek hatırlayamıyor'' diye konuştu.

-''O BİR GÜN GELİR, SİZDEN HESAP SORAR''-

Ankara Büyükşehir Belediyesinin Hazineye borcunu ödemediğini, ancak neden ödemediği konusunda hesap vermediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Sayıştay Başkanına, ''Ankara Büyükşehir Belediyesi, niçin yeterli ekiple incelenmiyor?'' diye sordu.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Fakir fukara edebiyatı yapıyorsunuz, bu yolsuzlukların hesabını nasıl sormazsınız. Ankara Büyükşehir Belediyesine borç veren Hazine, Maliye, BOTAŞ zararlı, belediyeden ihale alan firmalar karlı. Gökçek, oğluna 1.5 milyon dolarlık villa alıyor. Bu villayı, 'nazını kullanarak aldığını' söylüyor.

AK Parti gerçekten yolsuzluklardan hesap soracaksa, ilk işi Gökçek'e hesap sormak olmalıdır. Bu yasaya 'evet' derseniz, Gökçek'ten hesap soramazsınız. O bir gün gelir sizden hesap sorar.''

-''METRO, TAMAMEN HİZMETE GEÇECEK''-

AK Parti Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Nur Doğan Topaloğlu, EGO Genel Müdürlüğünün doğalgaz faaliyeti yapan bölümünün özelleştirilme bedelinden Hazineye olan borcun ödeneceğini bildirdi.

Topaloğlu, özelleştirme gelirinden kalan parayla da metro ile ulaşım altyapı yatırımlarının yapılacağını söyledi.

Topaloğlu, ''Ankara'daki raylı sistemdeki tıkanıklığın giderilmesi, Belediyenin kredi alımının kolaylaştırılması için teklifi verdik. Elde edilen gelirle, vatandaşa daha iyi hizmet sunulacak. Metro tamamen hizmete geçecek, çevre yollarının yapımına süratle devam edilecek'' diye konuştu.

-''VATANDAŞI, YORGAN ALTINA GİRMEYE MECBUR BIRAKACAK''-

Anavatan Partisi Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan ise doğalgaz dağıtım işinin özelleştirilmesinden elde edilecek gelirle, borçların kapatılmasının düşünüldüğünü söyledi.

''Özelleştirme, Ankara halkının başına patlayacaktır'' diyen Özdoğan, şöyle devam etti:

''Özelleştirmeden sonra amortisman bedeline yüzde 10 zam yapılacak. Bu da doğalgazın vatandaşa yüzde 1.5 zamlı satılmasına neden olacak. Siyasi nedenlerle borç yapan belediye, vatandaşı kalorifer yakma yerine, yorganın altına girmeye mecbur bırakacak. Bu kanun teklifi, borçları halka ödettirmek, milletin sırtına yıkma teklifidir.''

Özdoğan, Ankara Büyükşehir Belediyesinin, şimdiye kadar borcunun yüzde 5.5'ini ödediğini bildirdi.

Kanun teklifinin üzerinde gruplar adına konuşmaların tamamlanmasının ardından, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, birleşime ara verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber