AKP'li Göktaş CHP milletvekillerine 'Sezer sizin memurunuz' diye bağırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2007 19:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş'ın, CHP milletvekillerine ''Cumhurbaşkanı sizin memurunuz'' diye bağırması gerginliğe yol açtı.

Komisyonda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade ettiği Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun, tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın, ''Cumhurbaşkanının gerekçesinden bu değişikliği büyük bir olasılıkla halkoyuna götüreceği anlaşılıyor'' sözlerine AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş, ''Cumhurbaşkanı sizin memurunuz'' diye bağırarak tepki gösterdi.

Kart, Göktaş'a, ''İşte sizin bu üslubunuza karşı çıkıyoruz'' diye karşılık verirken, CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, ''Sözlerine dikkat et, terbiyesizlik yapma... Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'' diye bağırdı. Kemalettin Göktaş, ''Bizim cumhurbaşkanımız değil, sizin cumhurbaşkanınız, sizin memurunuz. Sen terbiyesizlik yapma'' diye karşılık verdi.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, müdahale ederek, gerginliğin artmasını önledi.

KONUŞMALAR

CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, seçim kararı almış veya derhal seçime gitmesi gereken bir parlamentonun sistemi değiştirecek bir değişikliğe gitmesinin, parlamenter sistemin geleneklerine aykırı olduğunu söyledi.

Araslı, bir siyasal sistemin demokrasi olarak nitelendirilmesinin tek ölçütünün sandık olmadığını belirterek, AK Parti'nin uyguladığı ''ben bilirim, ben yaparım'' anlayışının, cumhurbaşkanı seçimini çıkmaza soktuğunu savundu.

''TEMSİL SORUNU''

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Cumhurbaşkanının iade gerekçesinde mevcut parlamentonun temsil yeterliliğinin tartışıldığını ifade ederek, AK Parti ve CHP'nin anayasal bir seçimle parlamentoya girdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanını seçen partilerin çok düşük oy aldıklarını ve parlamentoya giremediklerini ifade eden Üstün, DSP ve ANAVATAN'ın seçimlere girmeyeceğini kaydetti.

Üstün, ''Ortada bir temsil sorunu varsa bu, Sayın Cumhurbaşkanının kendisiyle ilgilidir. Camdan köşkte oturuyorsan, başkasının bahçesine taş atma'' diye konuştu.

Gerekçede, cumhurbaşkanını seçemediği için derhal seçime gitmesi gereken bir meclisin yetkisinin olmadığının öne sürüldüğünü söyleyen Üstün, ''Peki, görev süresi 16 Mayısta dolan bir cumhurbaşkanının veto yetkisi var mı?'' diye sordu.

Cumhurbaşkanının gerekçede, gelecekle ilgili kanaatte bulunduğunu ileri süren Üstün, ''Bu durum, bir cumhurbaşkanına yakışıyor mu?'' dedi.

Cumhurbaşkanının denge unsuru olduğu yolundaki yorumlara da katılmadığını ifade eden Üstün, ''Türkiye'de cumhurbaşkanı, hiç bir zaman denge unsuru olmadı. Seçim sürecinden, yetkilerine kadar aksine hep istikrarsızlığın kalbinde yer aldı'' diye konuştu.

Gerekçede, cumhurbaşkanının ulusu temsil ettiği görüşünün yer aldığını hatırlatan Üstün, ''Hem 'ulusu temsil ediyorum' diyor, hem ulusun seçmesinden korkuyor, karşı çıkıyor. O zaman sen kimi temsil ediyorsun? Bürokrasiyi mi, milleti mi, yoksa başka yerleri mi?'' diye konuştu.

''TOP ATIŞI''

CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya, Anayasa değişikliğinin uygulanamayacağını savunarak, ''Ortada bir Anayasa değişikliği olacak ama 23 Temmuzdan sonra gelen yeni Meclis cumhurbaşkanını seçecek. Bu, karmaşaya yol açar'' dedi.

CHP Antalya Milletvekili Atila Emek de AK Parti'nin bir saldırı ve hırs anlayışı ile Anayasa değişikliğini gündeme getirdiğini ileri sürerek, ''Parlamentoda kaygı verici bir çatışma yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığı makamı, adeta top atışıyla yapılan saldırıyla karşı karşıya'' dedi.

Yaşanan gelişmelerin Türkiye'de gerginliğe yol açtığını söyleyen Emek, ''Bütün olayların altında maalesef sizin zihniyetiniz var. Kafanızdaki Türkiye ile ilgili projeler var'' diye konuştu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, gündemin değiştirilmesi için sistemi tahrip etmek ve mevzuatta anarşi yaratması pahasına Anayasa değişikliğinden ısrar edildiğini söyledi. Seçim kararı alan bir parlamentonun kanun çıkarmaya devam ettiğini, Cumhurbaşkanının da görevini yerine getirdiğini ifade eden Kart, bu konunun tartışmaya açılamayacağını söyledi.

22 Temmuzda seçim yapılacağını hatırlatan Kart, ''Bırakın kararı halk versin. Halk hükümeti seçerken cumhurbaşkanlığı ile ilgili eğilimini de ortaya koyacaktır. Neden halktan kaçıyorsunuz?'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanının değişikliği halkoyuna sunması durumunda uygulamanın yetişmeyeceğini savunan Kart, halk oylamasına ilişkin kanunların niye değiştirilmediğini sordu.

Kart, Türkiye'nin 2 aydır yolsuzluk, hırsızlık ve yoksulluğu tartışmadığını ifade ederek, ''Türkiye'nin gündemini ustalıkla değiştiren bir Hükümet var. Seçim malzemesi yapmak için bu değişiklikleri getirdiniz. 'Bize seçtirmiyorlar, halk seçsin diyoruz ona da karşı çıkıyorlar. Ah CHP...' demek için bunu seçim malzemesi yapacaksınız'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumunu da eleştiren Kart, ''Sayın Başbakanın şahsında ve çevresinde kifayetsiz, muhteris bir yönetim söz konusu'' dedi.

Atilla Kart, Başbakanın ve çevresinin, ''Göbels propagandası ve Makyavelist yöntemler'' uyguladığını ileri sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber