Bağ-Kur, "hastaya ilaç vermemekten" 79 milyar lira ödemeye mahkum oldu

Haber Giriş : 26 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayriye Çimen 43 yaşında, lösemi hastası. Yaşamak için ?Glivec' adlı ilaçtan her ay bir kutu kullanmak zorunda.

Ancak Bağ-Kur, 4 milyar 190 milyon lira olan bu ilacı 2 yıldır Çimen'e vermiyor. Kendi imkânlarıyla ilacı düzenli olarak alamayan Çimen'in hastalığı ilerledi. Sağlığı bozulan Çimen, Bağ-Kur'a dava açtı. 59 yaşındaki Hediye Özkan da aynı süreci yaşadı, ilacı alamadığı için 1,5 yıl önce dava açtı. Özkan'ın davası sonuçlandı ve Bağ-Kur 79 milyar lira ödemeye mahkum oldu.

Kronik miyeloid lösemi (KML) bir erişkin hastalığı. En çok 30-60 yaş arasında görülüyor. Çimen 4 yıl önce yakalandığı bu hastalıktan kurtulmaya çalışıyor. İlk teşhis koyulduğunda ?İnterferon' isimli bir ilaçla tedaviye başlanmış. Yaklaşık 2 yıl kullandığı bu ilaç Çimen'in tedavisinde yeterli olmamış. Doktoru Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu'nun tavsiyesiyle o yıllarda Türkiye'ye yeni gelen bir ilaç olan ?Glivec'i kullanmaya başlamış. 2002'de kullanmaya başladığı ilaç için Bağ-Kur'un istediği belgeleri ve raporları defalarca yollamasına rağmen sebebini bilmeden ret cevabı almış. Yaşadığı bu olaylar sonucu daha da hassaslaşan Hayriye Hanım sık sık rahatsızlanmaya başlamış. Bütçesinin elverdiği şekilde almaya çalışırken aylık 4 milyar 190 milyon lira olan ilacın masrafının altından kalkamamış. Sürekli kullanması gereken ilacı, "Bir gün içiyorsam 2 gün içemiyorum." diyen Çimen bu yüzden yeterince tedavi olamamış. Düzenli kullandığı dönemlerde hastalıkta yüzde 94 iyileşme olurken 2 ay kullanamadığı durumda hastalık yüzde 40 ilerlemiş. Son çare olarak Bağ-Kur'u mahkemeye veren Çimen, ilaç bedeli davasını kazandıktan sonra tazminat davası da açacağını söylüyor.

Kendisi gibi mağdur olan Hediye Özkan'ın davayı kazandığını ifade eden Çimen, "Davayı kazanıp paramızı alacağız inşallah, ama yaşadığım psikolojik çöküntüyü düzeltemeyecekler." diyor. Hayriye Hanım'ın eşi Hacı Çimen, tepkisini ?Ben bu kuruma her ay prim ödüyorum. Hastalığımızın tedavisini karşılamayacaksa ben neden ödüyorum?" sözleriyle dile getiriyor. Çimen gibi Glivec adlı ilaca 700-800 civarında Bağ-Kur'lu ihtiyaç duyuyor. Ancak ilaç Bağ-Kur'un listesinde olmadığı için hastalar mağdur oluyor. Hayriye Çimen'in bu ilacı kullanması gerektiğinin belirtildiği raporun altında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden 5 profesörün ve 2 doçentin imzası var.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Demirel, "Doktorların altına ?verilmesi uygundur' diye imza attığı rapordaki ilaçları Bağ-Kur'un vermesi gerekir." diyor. Bağ-Kur Sağlık İşleri Daire Başkanı Musa Kart ise oluşturdukları sağlık kurulunun Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla ilaçların verilip verilmeyeceğine karar verdiğini öne sürüyor. Çimen'in doktoru Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu, hastasının ilaçları kullanmaması halinde hayati tehlikeyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekiyor. Çimen'in avukatı İlke Çakar, aynı zamanda Bağ-Kur'a açtığı davayı kazanan Hediye Özkan'ın da avukatı. Çakar, Çimen ile Özkan'ın aynı durumda olduğunu ifade ediyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber