Özel gelir ve özel ödenek uygulamasını yeniden düzenleyen tasarı Komisyondan geçti

Haber Giriş : 26 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel gelir ve özel ödenek uygulamasını yeniden düzenleyen tasarı, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tasarıyla 3.7 katrilyon liralık gelirin bütçeye kaydedileceğini açıkladı.

Tasarı hakkında bilgi veren Unakıtan, özel gelir-özel ödenek uygulamalarının TBMM'nin bütçe hakkına da aykırı olduğunu söyledi. Unakıtan, ortaya çıkan sorun ve yürütülen ekonomik program nedeniyle özel gelir-özel ödenek uygulamasının yeniden gözden geçirildiğini anlattı. Unakıtan, devamında fayda görülenler haricindeki uygulamaların kaldırıldığını belirtti.

Unakıtan, şartlı bağış ve yardımlar, protokollü işler ve Dışişleri Bakanlığı'nın transferi mümkün olmayan konsolosluk gelirlerine ilişkin özel gelir-özel ödenek uygulamalarının tabiatı gereği aynen devam edeceğini söyledi. Unakıtan, yapılan değişiklikle fonlar eliyle yürütülen hizmetlerin aksamayacağını, hizmetlerin bütçe disiplini içinde süreceğini bildirdi.

Unakıtan, ?1980'li yıllardan beri süren çok önemli bir sorun halledilecek. Bütçe disiplini, Türkiye'nin vazgeçemeyeceği hayati bir şeydir. Bazı kurumların başındakiler telefon edip (fonumuz gidiyor, ne yapıyorsunuz sayın bakanım) diyor. Zaten taviz vere vere bugüne gelindi' dedi. Unakıtan, yapılan değişiklikle 3.7 katrilyon liralık bir gelirin bütçeye kaydedileceğini vurguladı.

Tasarı, 5'i bütçe dışı, biri bütçe içi olmak üzere 6 fon dışındaki fonların tasfiyesi edilmesi üzerine devamında zaruret görülenlere ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Bugüne kadar fonda birikip bütçeden bağımsız olarak harcanan paralar, bütçeye gelir kaydedilecek, bu fonlardan yapılacak hizmetlerin devamı için ödenek konulabilecek.

Serbest Bölgeleri Tesis ve Geliştirme Fonu'nun tasfiye edilmesi nedeniyle serbest bölgelere ilişkin giderler, bu amaçla Dış Ticaret Müsteşarlığı'na konulacak ödeneklerle yürütülecek. Tedavüle çıkarılacak madeni paraların değerlerinin bütçeye gelir kaydedilmesi, tedavülden geri çekilecek paraların itibari değerleri ile bu kanun gereğince çıkarılacak paraların basılması için yapılacak harcamalar, Hazine Müsteşarlığı bütçesine konulacak ödeneklerden karşılanacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber