Sınır'da sıcak 4 dakika

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Mayıs 2007 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir bu eksikti... ABD'ye ait iki F-16 savaş uçağı sınırdan içeri girdi, elçi yanlışlıkla oldu dedi.

Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyon gerçekleştireceğine ilişkin beklentilerin yoğunlaştığı bir dönemde, ABD uçaklarının Irak sınırında Türk hava sahasını ihlal etmesi tepkilere neden oldu.

Kuzey Irak'ta ABD ile ?çuval krizi' olayının ardından aynı bölgede bu kez de uçak tacizi yaşandı. 24 Mayıs Perşembe günü Hakkari-Üzümlü bölgesinde gerçekleşen olayda, ABD'ye ait iki F-16 uçağı Türk hava sahasına girdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından hemen not edilen olay, Genelkurmay Başkanlığı'na bildirildi. Genelkurmay da girişimlerde bulunulması amacıyla olayı Dışişleri Bakanlığı'na rapor etti.

4 DAKİKA DEVAM ETTİ

Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesi, ABD'ye ait iki F-16 uçağının Türk hava sahasını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 4 dakika süreyle ihlal ettiğini duyurdu. Sitede ABD'ye ait bir hava ihlalinin ?ilk kez? duyurulmuş olması dikkat çekti. Genelkurmay'ın hava ihlallerine ilişkin bilgileri arasında, Yunan savaş uçaklarının Ege'deki ihlalleri dışında bir kayıt bulunmuyor.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, ülkesine ait savaş uçaklarının Türk hava sahasını ?yanlışlıkla? ihlal ettiğini öne sürdü.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri , Genelkurmay'ın ihlale ilişkin yazısının Dışişleri'ne ulaşmasından sonra ABD makamlarından açıklama isteneceğini ifade etti. Türkiye'nin Irak'a sınır ötesi operasyonu tartıştığı şu günlerde, bu tür bir ihlalin yapılması konusunda değerlendirme için erken olduğunu vurgulayan Dışişleri yetkilileri, ?Zaman zaman pilotaj hataları da olabiliyor? hatırlatması yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber